skip to Main Content
Alle bouwvergunningen voor toeristische slaapplaatsen in Barcelona ingetrokken

Alle bouwvergunningen voor toeristische slaapplaatsen in Barcelona ingetrokken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

bouwen2BARCELONA – De nieuwe linkse burgmeester van Barcelona Ada Colau heeft voorlopig en tot begin 2016 alle nieuwe bouwvergunning voor hotels, hostels, jeugdherbergen en andere toeristische slaapplaatsen ingetrokken. Terwijl er nu niet meer gebouwd mag worden wordt er gekeken naar oplossingen om het massatoerisme te beperken. Hierbij wordt ook om de mening en ideeën gevraagd aan de inwoners van de stad.

Het verbod om licenties en bouwvergunningen uit te reiken geldt voor alle toeristische slaapplaatsen. Het vormt onderdeel van een plan van Ada Colau om iets te gaan doen aan het massatoerisme in de populaire stad Barcelona. De aanpak van het massatoerisme was al een speerpunt in het verkiezingsprogramma van haar linkse partij Barcelona en Comú. Die werd vanuit het niets de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van eind mei in Spanjes populairste stad waardoor Ada Colau als burgemeester werd gekozen.

Er zal ook iets gedaan worden aan de wild verhuur van illegale appartementen in de stad. Eigenaren verhuren voor hoge bedragen liever een appartement via bijvoorbeeld AirBnB aan toeristen dan voor minder geld aan de inwoners van de stad. De gemeente wil een allesomvattend register opmaken van toeristische logementen waarna men de situatie gaat evalueren. Om dat te bewerkstelligen moet er een bouwstop komen waardoor men kan beginnen met de evaluatie van het aanbod.

Daarnaast komt er een studie naar de economische en sociale impact van het toerisme op het gebruik van de stad Barcelona. Feit is dat veel inwoners steen en been klagen over het toerisme terwijl anderen goed geld verdienen met de buitenlanders die Barcelona kiezen als vakantieplaats. Met de studie wil men onderzoeken wat, waar en welk toerisme er op dit moment in de Catalaanse hoofdstad is waarna men actie kan ondernemen om eventuele conflicten tussen inwoners en toeristen te vermijden.

In de zomer van 2014 werd er nog veel geklaagd en zelfs gedemonstreerd in de straten van Barceloneta waar het meer een populaire badplaats aan de Costa Brava lijkt dan een wijk van Barcelona. Er worden daar veel appartementen illegaal verhuurd via websites, iets wat populair is aangezien deze wijk aan het strand grenst – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken