skip to Main Content
Spanje heeft voor het eerst sinds tien jaar weer 19 miljoen arbeiders
123rf

Spanje heeft voor het eerst sinds tien jaar weer 19 miljoen arbeiders

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje heeft nu meer dan 19 miljoen werkers

123rf

MADRID – Het is Spanje gelukt om weer op 19 miljoen werkende inwoners te komen, om precies te zijn 19.006.990 aldus de maandelijkse cijfers van de Seguridad Social, de Sociale Zekerheid. Ondanks deze hoopgevende cijfers zijn er nog wel steeds 3.162.162 werklozen in Spanje.

Terwijl het aantal werklozen in juni daalde met 89.968 personen steeg het aantal werkende inwoners van Spanje met 91.322 personen. De daling van werkzoekenden en stijging van werkenden is met name te danken aan het toerisme en de daarmee gerelateerde sectoren zoals horeca, service en dienstverlening.

De voormalige premier van Spanje Rajoy beloofde toen hij nog de regeringsleider was dat het aantal werkenden in Spanje naar de 20 miljoen zou zijn gestegen in 2020, over twee jaar dus. Of dat haalbaar is moeten we nog afwachten en ligt ook deels aan de socialistische regering-Sánchez die nu aan de macht is, in ieder geval tot aan de nationale verkiezingen in 2020.

Sinds september 2008 had Spanje niet meer te maken met 19 miljoen werkende inwoners dus dat is alweer bijna tien jaar geleden. Het zijn bijna 2 miljoen werkenden meer dan in de maand februari 2013 toen middenin de zware economische crisis het laagste aantal werklozen werd geregistreerd.

Slechts 9,4% van de ruim 2 miljoen contracten die gedurende juni werden gepresenteerd bij de Sociale Zekerheid is een vast contract, in aantallen is dat 192.972 contracten/personen. Daarnaast heeft nog steeds 44% van het aantal werklozen geen recht op geen enkele uitkering. Het langdurig werklozen boven de 55 jaar lijkt ook maar niet te dalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De cijfers zijn niet slecht, maar er moet nog enorm veel gebeuren. Spanje laat enorm veel kansen liggen zoals duurzame energie wat potentieel veel nieuwe kwalitatieve banen kan opleveren. Maar hiervoor mist een gezamenlijke ambitie van alle partijen. Helaas is het steeds links tegen rechrs. Het zelfde geld voor onderwijs en heel veel andere zaken die vragen om een langdurige aanpak/visie/strategie. Daarbij ontbreekt ook enorm de ambitie om gezamenlijk iets te doen. Het argument dat dit niet kan is onzin, in Nederland en Denemarken weken regeringen die qua politieke opvattingen enorm van elkaar staan wel gezamenlijk aan een ambitie. Dat is in mijn ogen waarom er niks veranderd voorlopig.

  2. Hmmm. Sinds 2008 niet meer boven de 19 miljoen uitgekomen?
    Heeft Rajoy toch nog iets goed gedaan dus.
    Want die paar weekjes dat de PSOE nu bezig is zal daar echt niet voor gezorgd hebben.
    Maar om niemand op de gevoelige tenen te gaan staan, zal ik het laten bij een positieve noot, het is mooi dat het goed gaat in Spanje en dat er nu zoveel mensen een baan hebben.
    Nu de rest van de mensen nog aan de slag helpen, dan komt het land een heel eind!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken