Zomerhitte vermijden in Spanje kan in Asturië

Zomerhitte vermijden in Spanje kan in Asturië
Beeld: Cudillero / 123rf

OVIEDO – Spanjaarden die met name in het zuiden van het land wonen weten het al jaren. Als het kwik in Andalusië of Extremadura stijgt naar de 40 graden of daarboven stapt men daar in de auto, bus, vliegtuig of trein en rijdt men naar noord Spanje naar de autonome regio Asturië. Waarom? Omdat de temperaturen daar gemiddeld 10 graden lager zijn, men daar geen last heeft van de tropennachten en soms met een deken moet slapen en omdat het weer toch aangenaam genoeg is om van de prachtige stranden en natuur te genieten.

Dankzij de ligging heeft Asturië over het algemeen geen last van de warme luchtmassa’s die vanuit Afrika over Spanje trekken. Ook zorgt de Atlantische Oceaan voor vochtige lucht wat de temperaturen flink doet zakken. De autonome regio Asturië is al jaren een gewilde zomervakantie bestemming voor inwoners uit Zuid Spanje waar het in de zomer voor hen te warm is.

Asturië heeft 300 km kustlijn en er zijn 208 stranden te vinden waaronder volgens veel mensen de mooiste van Spanje. Asturië ligt aan de Cantabrische Zee, een gedeelte van de Atlantische Oceaan, in het noorden van Spanje. De Asturische kust wordt ook wel de Costa Verde genoemd. Het grenst in het westen aan Galicië, in het oosten aan Cantabrië en in het zuiden aan Castilla y León. Over de gehele lengte ligt parallel aan de kust het Cantabrisch Gebergte, waarvan de Picos de Europa het hoogste deel vormt.

Klimaat

Asturië heeft een koel en zeer gematigd zeeklimaat. Dit komt doordat in de winter de wind het meest uit het zuidwesten komt en milde lucht meevoert, terwijl de dominante windrichting in de zomer het noordoosten is en de wind dan juist koelere lucht aanvoert. Verder in het binnenland is het klimaat iets minder mild.

Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan is er veel neerslag. Vooral als de wind uit het noorden komt en frontaal op het Cantabrisch Gebergte botst, zorgt de hellingstijgwind voor regen. Door de hoeveelheid neerslag maakt Asturië onomstreden deel uit van het ‘natte’ of ‘groene’ Spanje langs de noordkust, in tegenstelling tot het ‘droge’ Spanje, ten zuiden van het Cantabrisch Gebergte, waar aanzienlijk minder neerslag valt.

Stranden

Asturië heeft meer dan 300 kilometer kustlijn en er zijn meer dan 208 stranden te vinden waaronder wellicht de mooiste van Spanje. Naast de langgerekte stranden zijn er heel veel kleine baaien en inhammen waar men kan genieten. Een ding hebben de stranden allemaal gemeen en dat is dat ze omringd zijn door groene natuur.

Volgens diverse websites zijn dit de mooiste stranden: Playa de Poo (LLanes), Gulpiyuri (Llanes), Playa del Silencio (Cudillero), Playa de Xagó (Gozón), Playa de Torimbia (Torimbia), Playa de Vega (Ribadesella) en Playa de la Canal (Cudillero). Dit is slechts een kleine greep uit de hoeveelheid stranden die in Asturië te vinden is.

Doorgaans is het (op bepaalde momenten en weekenden na) niet zo druk op de stranden en is de drukte niet te vergelijken met de stranden langs de Middellandse Zee.

Foto’s: Turismo Asturias / Facebook

Dorpen en steden

Naast de mooie stranden en overweldigende natuur zijn er ook veel interessante dorpen en steden te vinden. De regionale hoofdstad is Oviedo en de tweede grote (kust) stad is Gijón gevolgd door Avilés. Aan de kust liggen bekende dorpen zoals Llanes, Ribadesella, Lastres, Cudillero, Tazones en Luarca.

In het achterland en in de bergen zijn andere interessante dorpen te vinden zoals Cangas de Onis, Covadonga, Sotres, Taramundi en Os Teixois, Somao, Torazo en Bandujo. Dit is slechts een kleine greep uit de vele dorpen die te bezoeken zijn.

Overnachten

Als je Asturië bezoekt moet je natuurlijk ook ergens overnachten. Gelukkig is er keuze genoeg en staat de regio vooral bekend vanwege het ‘Turismo Rural’ ofwel het plattelandstoerisme met B&B-achtige accommodaties langs de kust of landinwaarts.

Voor de mensen die iets luxer willen slapen zijn er ook drie Paradores (staatshotels) te vinden, te weten de Parador de Corias, Parador de Cangas de Onís en de Parador de Gijón. Op de grens met Cantabrië ligt ook nog de Parador de Fuente Dé, ideaal als men Asturië én Cantabrië wilt bezoeken.

Als je met de camper Asturië gaat ontdekken dan zul je er al snel achter komen dat de regio camper-friendly te noemen is. Naast de tientallen campings die er te vinden zijn, heeft de regio ook tientallen camperplaatsen die in de meeste gevallen voorzien zijn van alle faciliteiten en gratis te gebruiken zijn.

Dus, woon je in Spanje en wil je de zomerhitte vermijden of wil je eens iets anders dan altijd maar de Middellandse Zee bezoeken, ga dan eens naar Asturië. De redactie is er nog steeds niet geweest maar …. wie weet voor de volgende camperreis 😉

[su_highlight]Wie kent Asturië, wie woont er en wie is er al eens op vakantie geweest. Deel jouw ervaringen met de lezers door een reactie te plaatsen.[/su_highlight]

Foto’s: Turismo Asturias / Facebook

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Blij dat er nu eens over Asturias gesproken wordt. In Spanje wordt dit gebied niet voor niets “El Paraiso Natural” genoemd (het natuurlijke paradijs). Als je hier bent is een bezoekje aan “los lagos de Covadonga” een must hier vind je hoog in de bergen een aantal fantastische meren die meestal in een waas van mist een prachtig schouwspel vertonen. Vrijwel alle dorpjes hebben hun eigen fiestas waar men drie dagen gezamenlijk feest viert en de befaamde Sidra (appelcider die hoog boven het hoofd wordt gespetterd in een groot heel dun glas) rijkelijk vloeit. Mijn favoriete dorp is Deva nabij… Lees verder »

Erg leuk artikel en helemaal waar! Hier in Madrid vertrekken we in de zomerhitte ook graag naar het koele Noorden. Er komt een koffie traktatie via PayPal aan voor de leuke artikelen over Spanje. Groetjes!

Wat ik nog steeds niet begrijp: waarom zetten de toeristische diensten niet op de foto’s waar ze genomen zijn. Of moet dat een mysterie blijven?

Asturië is mijn favoriete streek in Spanje, juist omdat er zo weinig toeristen komen. Het bevat de mooiste bergketen van Europa, de Vuelta vindt er de meest spectaculaire beklimmingen en aankomsten. Het karakter (mijnwerkers-cultuur), de historie (La Reconquista) en de gastronomie (fabada-soep plus la sidra) versterken zijn uniciteit. En inderdaad de zomers zijn er draaglijk.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.