menu: rubrieken, zoeken & meer

Coronavirus update Spanje: lichte stijging aantal corona-doden en besmettingen

Het coronavirus is nog niet verdwenen in Spanje en naast dagelijks nieuwe uitbraken zijn er deze vrijdag 174 nieuwe besmette personen en 17 nieuwe corona-doden in 24 uur tijd gemeld.
Beeld: 123rf

Coronavirus update Spanje: lichte stijging aantal corona-doden en besmettingen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals we al vaker hebben vermeld op SpanjeVandaag en zoals ook de minister van Volksgezondheid Salvador Illa en de directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simon al vaker duidelijk hebben gemaakt, is het coronavirus nog lang niet verdwenen in Spanje. Weliswaar hebben de inwoners meer versoepelingen gekregen en is er een einde gekomen aan de noodtoestand maar elke dag zijn er nieuwe uitbraken, meer besmettingen en meer corona sterfgevallen.

De dagelijkse corona-cijfers worden sinds enkele weken elke middag bekend gemaakt en op vrijdag 3 juli werd bekend dat het aantal positief op COVID-19 geteste personen licht aan het stijgen is met 174 nieuwe gevallen in 24 uur tijd. Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is gestegen naar 17 personen in 24 uur tijd, het hoogste aantal dagelijkse sterfgevallen sinds weken.

Het totaal aantal positief op COVID-19 geteste personen is gestegen naar 250.545 personen. Het totaal aantal geverifieerde corona-doden is gestegen naar 28.385 sterfgevallen. 

Zowel het Instituto Nacional de Estadística (INE) als het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) schatten dat er in Spanje in het algemeen tussen de 43.000 en 44.000 meer doden zijn te betreuren dan voor deze periode werd geschat. Hiervan komen er ongeveer 28.380 overeen met het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van coronavirus volgens de cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid.

De afgelopen week stierven er in Spanje volgens de gegevens van het Ministerio de Sanidad 21 personen waarvan 7 in de Madrid regio, 4 in Castilië en León, 3 in Baskenland, 2 in Andalusië, 2 in Castilla-La Mancha, 2 in Catalonië en 1 in La Rioja.

De afgelopen week kwamen er 2.028 nieuwe positief op COVID-19 geteste personen bij in Spanje. De afgelopen 24 uur steeg het aantal besmette personen met 174 waarvan 50 in de Madrid regio, 42 in Catalonië, 31 in Aragón, 11 in Galicië, 9 in Andalusië, 8 in Castilla-La Mancha, 7 in de Valencia regio, 7 in Extremadura, 3 in Murcia, 3 in Baskenland, 1 op de Balearen, 1 op de Canarische Eilanden en 1 in Navarra.

Nieuwe uitbraken

Sinds het begin van het de-escalatieproces zijn er 67 nieuwe uitbraken geweest waarvan er op dit moment nog 42 actief maar onder controle zijn. Het gaat om regionale en in de meeste gevallen lokale uitbraken die snel onder controle te krijgen zijn omdat de besmette personen gelokaliseerd kunnen worden.

Er zijn nieuwe uitbraken in Aragón, in een deel van de provincie Huesca, in Catalonië, in de provincie Lerida en Gerona, in Murcia, in Madrid, in Castellón, in Valencia, in Málaga, in Granada, in Cádiz, in Extremadura, in Cantabrië, in Asturië, op Ibiza en op Fuerteventura.

In sommige gevallen gaat het om besmettingen die hebben plaatsgevonden tijdens werkzaamheden, binnen bedrijven, in de landbouw, in ziekenhuizen, in bejaardenhuizen maar ook bij familiefeestjes en bijeenkomsten.