Het hoe en wat over mondkapjes in de auto in Spanje

Het hoe en wat over mondkapjes in de auto in Spanje
Beeld: 123rf

Het hoe en wat over mondkapjes in de auto in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We krijgen bij de redactie van SpanjeVandaag nog steeds veel vragen binnen over het hoe en wat over de in het algemeen verplichte mondkapjes. In dit geval gaan de vragen vaak over wat men met deze mondkapjes moet doen in de auto, moet je ze dragen, wanneer moet je deze dragen en met hoeveel mensen mag je nu in de post-corona tijd in een auto zitten.

Zoals je regelmatig hebt kunnen lezen in onze artikelen over de corona-maatregelen in Spanje tijdens de corona-crisis (die overigens nog steeds niet helemaal voorbij is in Spanje) waren er ook beperkingen wat betreft het autorijden, het aantal inzittenden in de auto en over het dragen van mondkapjes in de auto.

Sinds 21 juni zijn al deze corona-maatregelen die geldig waren tijdens de noodtoestand en deels ook tijdens het 4 fasen de-escalatieproces komen te vervallen en over het algemeen gelden er nu geen regels meer … maar je moet wel met het volgende rekening houden als je in Spanje in een auto stapt.

Inzittenden

Alle autostoelen mogen bezet worden en er is geen verplichte social distance in de auto. Dat geldt voor zowel inzittenden die van eenzelfde familie zijn of bij elkaar in huis wonen en voor inzittenden die niet bij elkaar in huis wonen. Dus alle leden van een reisgezelschap mogen ook in één auto of huurauto zitten.

Mondkapje

Het dragen van een mondkapje is over het algemeen in de post-corona tijd verplicht in Spanje op alle openbare en gesloten plaatsen en in winkels etc. waar het niet mogelijk is om een social distance van 1,5 meter aan te houden met personen die niet bij de naaste familie horen en/of in dezelfde woning wonen.

In geval van inzittenden in een auto geldt dat als je alleen in de auto zit en tot het maximale toegestane aantal inzittenden die bij dezelfde familie behoren en/of in dezelfde woning wonen men geen mondkapje hoeft te dragen.

Gaat het echter om inzittenden waarvan een deel of allemaal niet in dezelfde woning wonen, dan is het volgens de regels verplicht voor alle inzittenden om een mondkapje te dragen.

Houdt er rekening mee dat personen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen dragen dat ook niet hoeven te doen maar daarbij wordt altijd de social distance aangeraden, ook in de auto.

En houdt er rekening mee dat wanneer je uit de auto stapt om bijvoorbeeld te gaan tanken of iets gaat drinken of eten of ergens naartoe gaat waar meer mensen aanwezig zijn men wel verplicht een mondkapje moet dragen. De mondkapjes moet je dus in principe altijd bij je hebben.

Meer interessante artikelen:
Digitaal gezondheidsformulier om Spanje binnen te komen
Deze zomer wordt een mondkapjes vakantie in Spanje
Reizen en op vakantie gaan naar Spanje in een post-corona tijd
Overzicht post-corona maatregelen na de noodtoestand in Spanje
Van 2 naar 1,5 meter social distance in de ‘nieuwe normaliteit’ in Spanje

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.