Search
menu
Search

Commissies voor een bankrekening en bankkaart met 24 procent gestegen in Spanje

Commissies voor een bankrekening en bankkaart met 24 procent gestegen in Spanje
Beeld: 123rf

Commissies voor een bankrekening en bankkaart met 24 procent gestegen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je in Spanje woont en een bank hebt zul je waarschijnlijk al gemerkt hebben dat de Spaanse banken al maanden bezig zijn met het verhogen van de jaarlijkse kosten. Dat zijn kosten die de bank rekent omdat je rood staat, omdat je niet je salaris bij hen laat storten, voor onderhoud van een rekening of omdat je een bankkaart hebt. De gemiddelde jaarlijkse onderhoudskosten zijn volgens de vereniging van consumenten Asufin 141,30 euro per jaar en voor een debit card 32,73 euro.

Uit de III barometer van de Asociación de Consumidores Asufin blijkt dat de kosten die banken in Spanje toepassen voor het rood staan (descubierto), onderhoud van de rekening (mantenimiento de cuenta) of bankkaarten (tarjetas) flink verhoogd zijn waardoor deze in sommige gevallen zijn gestegen tot 290 euro per jaar. 

De gemiddelde jaarlijkse kosten als men alle banken bij elkaar optelt is 32,73 euro voor een debiet card en 141,30 euro voor onderhoud van de bankrekening wat dus samen 174 euro per jaar is. In 2021 was dat nog 140,16 euro. Maar in realiteit zijn de kosten in de meeste gevallen en bij de meeste banken hoger.

openbank
Lezerstip: Openbank in Nederland met Spaans rekeningnummer zonder kosten
Stel je hebt als Nederlander een woning in Spanje en je moet betalingen doen, is het dan niet makkelijk om dat vanuit Nederland in het Nederlands te doen? Met Openbank kan dat. Lees er alles over!
icoon2022www.spanjevandaag.com

Kosten

De CaixaBank rekende vorig jaar voor het onderhoud van de rekening en bankkaart nog 240 euro maar dat is dit jaar 290 euro geworden, een stijging van 50 euro. Banco Santander steeg naar 276 euro en de BBVA verhoogde de prijzen naar 195 euro. Ook Abanca steeg behoorlijk naar 144 euro voor het hebben van een bankrekening en bankkaart (debet).

Vaak is het verplicht bij banken een minimaal inkomen of maandelijkse storting te hebben tussen de 600 en 800 euro terwijl dat bij de Deutsche Bank zelfs 1.500 euro is. Voldoe je niet aan deze eis dan gaat de jaarlijkse bijdrage flink omhoog. Voldoe je wel aan deze eis dan worden de kosten vaak minder.

Bankkaarten

Ook het gebruik van bankkaarten is duurder geworden in Spanje. Niet alleen kost het in veel gevallen geld om ergens te pinnen, het onderhoud van de bankkaart is ook duurder geworden. Zo rekent Caixabank in plaats van de 36 euro in 2021 dit jaar 50 euro en is dat bij de BBVA gestegen van 28 naar 35 euro.

Rood staan

Het rood staan in Spanje is vreemd genoeg weer goedkoper geworden met een gemiddelde van 6,04% provisie terwijl dat een jaar geleden nog 6,77% was. De provisies zijn iets gedaald van het minimum van 14,50 euro in 2021 tot 14,18 euro in 2022.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?