skip to Main Content
Regeringsvorming gesprekken tussen de PP en PSOE lopen op niets uit in Spanje

Regeringsvorming gesprekken tussen de PP en PSOE lopen op niets uit in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

no1aMADRID – Het lijkt erop dat de gesprekken tussen de regeringsonderhandelaar Mariano Rajoy van de conservatieve PP en Pedro Sanchez van de socialistische PSOE voor de zoveelste keer op niets zijn uitgelopen. De leider van de socialistische politieke partij blijft voet bij stuk houden en blijft nee zeggen tegen een grote coalitie regering met als partijen de PP, PSOE en Ciudadanos waarbij de PP het land zal regeren. Volgens Rajoy kan de koppigheid van de socialisten leiden tot nieuwe en derde verkiezingen in een jaar tijd, iets waar eigenlijk niemand op zit te wachten.

Om tot een overeenkomst te komen hebben de leiders van de PP en PSOE, te weten Mariano Rajoy en Pedro Sanchez, voor de zoveelste keer een gesprek gehad om te kijken of beide partijen een weg kunnen vinden om zo eindelijk een regering aan te stellen. Sinds de eerste verkiezingen in december 2015 en de tweede verkiezingen in juni van dit jaar is Spanje een land zonder regering en slechts de belangrijkste zaken worden door de conservatieve regering in functie behandeld gedurende de laatste acht maanden.

Om een nieuwe regering te kunnen vormen moeten er diverse politieke partijen gaan samenwerken om zo een coalitie regering samen te stellen, iets wat erg moeilijk is in Spanje en eigenlijk op nationaal niveau nog nooit gebeurd is. In dit geval zou het gaan om een grote coalitie tussen de PP, PSOE en Ciudadanos waarmee de derde grote partij Unidos-Podemos achterwege wordt gelaten.

Wat de conservatieve PP partij nodig heeft op dit moment om een regering te vormen is de stemonthouding van de PSOE en Ciudadanos. De laatste partij van Albert Rivera heeft al gezegd dit eventueel te doen als dat de vorming van een regering ten goede komt. De PSOE en Pedro Sanchez willen daar echter nog steeds niets van weten en willen op geen enkele manier samenwerken met de PP en al zeker niet meer Mariano Rajoy als premier van Spanje voor de komende vier jaar.

Volgens de PP heeft Rajoy alle mogelijk manieren aangeboden aan de PSOE maar deze wil nog steeds van niets weten. Volgens de PP is het de koppigheid van de socialisten en hun leider Sanchez dat er wellicht derde verkiezingen zouden kunnen komen in Spanje – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by