skip to Main Content

Waarom regent het wel eens zand/modder in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

zand modder regen spanjeMADRID – Als je in Spanje woont of daar op vakantie bent dan ben je het vast wel eens tegen gekomen, een vieze met zand/modder bedekte auto na een regenbui. Het gaat dan in het bijzonder om die regenbuien die maar niet los willen komen en vaak blijven hangen op een paar druppels. Het komt daarbij ook vaak voor dat de auto’s en alles waar de regen valt dan bedekt worden met een dun (of dik) laagje modder of zand. Maar waar komt dat dan toch vandaan?

Het is heel vervelend en zorgt ervoor dat er massaal naar de autowasstraten gereden wordt om de auto’s te wassen na een matige regenbui. Modder of zand wat de auto’s bedekt, afkomstig van de Sahara woestijn in Afrika. Dat er regen met modder/zand valt gebeurt alleen als er voldaan wordt aan twee meteorologische fenomenen op hetzelfde moment.

Factoren

Als eerste de aanwezigheid van fijn Sahara zand in de hoger gelegen lagen van de atmosfeer die meestal naar Spanje gedreven worden doormiddel van luchtstromingen uit het zuiden of zuidwesten. Daarnaast de aanwezigheid van regen die in de laatste gevallen door de hitte en warme temperaturen is ontstaan.

De “lluvia con barro” of ook wel genoemd “lluvia de sangre” genoemd vanwege de rood/bruine kleur van het zand/modder komt veel voor in de nabijheid van Afrika zoals op de Canarische Eilanden of in Andalusië. Deze week echter werd het fenomeen ook waargenomen in de hoofdstad van Spanje, Madrid, in de regio Valencia, Alicante, Murcia en zelfs in Catalonië en alle delen van het land daartussenin gelegen.

Droogte

Er is echter nog een derde factor die bijdraagt aan de zand/modder regen en dat is de droogte in de Sahara woestijn waardoor de wind het fijne woestijnzand makkelijk kan meedragen richting de Canarische Eilanden of het Spaanse vasteland. Iets wat vaak gebeurt op de Canarische Eilanden en in Andalusië en daar de naam “Calima” heeft gekregen waardoor er soms ademhalingsproblemen bij mensen kunnen ontstaan.

Het fenomeen van de zand/modder regen komt niet alleen maar voor in de zomermaanden en kan ook regelmatig de auto’s in de lente en herfst bedekken met de laag zand/modder. Het zal echter nooit voorkomen gedurende de wintermaanden, behalve op de Canarische Eilanden. Het bedekken van auto’s met zand/modder heeft niets te maken met milieuverontreiniging aangezien het hier puur om een metrologisch fenomeen gaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Ik woon in Curacao en ook wij vinden regelmatig Sahara zand na een kort regenbuitje terug op onze auto’s.

 2. Niks leuker dan een lekker verfrissend buitje en daarna enkele uurtjes het zand en stof opkuisen.

 3. stof, zand of hoe je het ook noemen wil…
  we gebruiken de lans, nen trekker en nen dweil, halfuurtje en klaar met z´n tweetjes
  auto carwash 10 min
  maar dat wisten we vóór we in Spanje zijn komen wonen dus geen enkel probleem
  dan in badje en klaar voor een wijntje hmmmmm

 4. Wij hebben ons huis op Fuerteventura en als de Calima er is dan is de wind heet en stoffig daarbij komt nog de klamme zeelucht en een boel zand. Meestal duren die periodes een dag of 2 a 3 en daarna kun je de zandbak, die je inmiddels voor je deur ligt, weer gaan opruimen. :o)
  Wij blijven zo lekker bezig.

 5. Inderdaad
  Sarena de sahara
  Ook in winter, voor-/najaar mogeljk
  Heel vies
  Lijkt af en toe wel henna
  Flink je terras poetsen dan

 6. Vorig jaar in februari (toch in de winter) hadden we er erg veel last van in Santa Pola: de Calima, een soort van behoorlijke mist, waardoor je niet ver kon kijken, met overal een vieze bruine laag. De autowasserettes deden goede zaken toen.

  1. Mijn verblijf is in de omgeving van Santa Pola, namelijk in Villamartin en kan er ook van spreken.
   Bij aankomst mijn terras flink bezemen, en ondanks wagen in de garage, naar de car wash.
   Maar wij nemen er dit graag bij.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken