skip to Main Content
Bellen en whatsappen tijdens het rijden mag niet meer maar wel bij een stoplicht in Spanje
123rf

Bellen en whatsappen tijdens het rijden mag niet meer maar wel bij een stoplicht in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Smartphone gebruiken bij stoplicht mag wel in Spanje

123rf

MADRID – Binnenkort zal de Spaanse verkeersdienst DGT een nieuwe regel in werking laten treden in de Spaanse verkeerswet waarbij men het bellen, texten of whatsappen achter het stuur zwaarder zal gaan beboeten. Automobilisten die betrapt worden met de smartphone achter het stuur kunnen 4 tot 6 punten van hun rijbewijs kwijtraken en een boete krijgen van minimaal 200 euro. Bellen bij een stoplicht of als de auto stilstaat zoals in de file mag volgens de DGT blijkbaar wel.

Degene die met een Spaans rijbewijs rondrijden hebben een x-aantal punten op hun rijbewijs staan waarbij er bij overtredingen punten af gehaald kunnen worden. Op dit moment kan men drie punten minder krijgen als men betrapt wordt op het bellen, texten of whatsappen tijdens het autorijden maar dat gaat omhoog naar minstens vier of zes strafpunten.

Volgens de Spaanse verkeersdienst ofwel Dirección General de Tráfico (DGT) is het gebruik van de smartphone achter het stuur sinds 2016 de doodsoorzaak nummer een, meer dan alcohol of de snelheid bij verkeersongevallen. Daarom moet er iets aan gedaan worden en dus zal de “straf” voor het gebruik van de mobiele telefoon omhoog gaan.

Stoplicht

De DGT is echter aan het onderzoeken of het wel toegestaan zal zijn om de smartphone te bedienen en gebruiken als men stilstaat bij een stoplicht. Volgens de Spaanse verkeersdienst is het gebruiken van een telefoon tijdens het rijden het meest gevaarlijke maar als de auto stilstaat is er veel minder gevaar.

Volgens de Spaanse Bond van Automobilisten RACE beginnen de meeste whatsapp berichten als de auto stilstaat en niet in beweging is, zoals bij een stoplicht of in de file maar gaan deze logischerwijze door als de auto weer in beweging is. Daarom is het idee van de Spaanse verkeersdienst belachelijk en niet te controleren. Die mening wordt ook gedeeld door de Spaanse Vereniging van Verkeersslachtoffers.

Buitenlanders en boetes

Buitenlandse automobilisten in Spanje hebben, als ze geen Spaans rijbewijs hebben, geen rijbewijs met puntensysteem maar ook zij kunnen rekening houden met hogere boetes als ze betrapt worden met de smartphone achter het stuur.

Op dit moment zijn de boetes voor mobiele telefoon gebruik 200 euro, op Nederland met 230 euro na het hoogste van de EU, maar ook dat bedrag zal waarschijnlijk omhoog gaan. Er is nog niets gezegd over een prijsverhoging bij de boetes maar verwacht wordt dat deze zullen stijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Gaat het in dit artikel alleen over het gebruik van smartphones en andere mobiele telefoons of ook over carkits, toepassingen van bluetooth, parrots en andere handsfree methoden?

  2. En als het licht weer op groen springt, app je al rijdend nog even een slotwoord. Boem… kraak en het is gebeurd. Volgens mij is de DGT de weg kwijt…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken