menu: rubrieken, zoeken & meer

Spaanse CoronaMelder app vanaf 15 september te gebruiken

Spaanse CoronaMelder app vanaf 15 september te gebruiken
Beeld: Radar COVID

Spaanse CoronaMelder app vanaf 15 september te gebruiken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft groen licht gegeven voor het implanteren van de speciale coronavirus app die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die COVID-19 heeft. De ‘Radar COVID’ app is tussen 29 juni en 31 juli succesvol getest op het Canarische Eiland La Gomera. 

Vanaf 15 september kan men in Spanje gebruik maken van de Spaanse versie van de Nederlandse CoronaMelder app genaamd ‘Radar COVID’. Het gaat om een zogenaamde corona-volg-app ofwel ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die ontwikkeld is en beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial).

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de corona-volg-app Radar COVID wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat deze de afgelopen 14 dagen heeft gehad met een persoon die is geïnfecteerd.

De app werd gedurende anderhalve maand succesvol getest op het eiland La Gomera en is nu voor goedkeuring naar alle autonome regioregeringen gestuurd die hun toestemming moeten geven om de app in hun regio te activeren. Als dat uiteindelijk gebeurt dan zal de app vanaf 15 september actief worden. Men hoopt zelfs dat de app al vanaf 10 augustus gebruikt kan worden in drie ‘kritische’ autonome regio’s, al is niet bekend gemaakt welke regio’s dat zouden kunnen zijn.

Tijdens de testfase is gebleken dat het aantal contactpersonen dat bereikt wordt door middel van de app het dubbele is van de nu gangbare methode voor het contact onderzoek door iedereen te bellen.

De ‘Radar COVID’ app is nu al te downloaden en installeren op de smartphones maar de app is dus nog niet actief. Op La Gomera hebben 3.200 personen de app geïnstalleerd terwijl men hoopte op 3.000 deelnemers. Daarnaast is de app buiten La Gomera ook al 100.000 keer gedownload en geïnstalleerd. 

De smartphone app is ontwikkeld door het bedrijf Indra, is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. Radar COVID garandeert veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom vraagt men in de app niet om een naam, telefoonnummer of e-mailadres.

LINK naar de Radar COVID app bij Google Play (Android) ATTENTIE het lijkt erop dat de app niet door iedereen te downloaden is.