menu: rubrieken, zoeken & meer

Vaccinatieplicht uitgesloten en 77 procent besmettingen via Delta-variant in Spanje

Vaccinatieplicht uitgesloten en 77 procent besmettingen via Delta-variant in Spanje
Beeld: Minister Carolina Darias / la Moncloa

Vaccinatieplicht uitgesloten en 77 procent besmettingen via Delta-variant in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Volksgezondheid Carolina Darias heeft uitgesloten dat er een verplichting komt om je tegen het coronavirus te laten vaccineren in Spanje. Ten eerste is dat juridisch niet mogelijk en ten tweede is de bereidheid tot vaccinatie zo hoog in Spanje dat een vaccinatieplicht niet nodig is, aldus de minister. Verder werd op maandag ook bekend dat inmiddels 77 procent van alle nieuwe besmettingen het gevolg zijn van de Delta-variant.

Voorlopig is er in Spanje nog geen beslissing genomen over het plaatsen van een derde corona-prik, iets wat in diverse andere landen wel al gebeurt of waar over wordt nagedacht. De kans is wel groot daarop zoals de Volksgezondheidsminister al eens eerder wist te melden maar Spanje houdt zich aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding die daar nog niets over hebben besloten.

In Galicië heeft de regionale overheid in een nieuwe regionale gezondheidswet laten opnemen dat men tot vaccinatieverplichting kan overgaan. Maar dat is volgens de Spaanse regering wettelijk niet mogelijk. Voorlopig ligt de zaak bij het Grondwettelijk Hof. Een situatie zoals in Frankrijk waar gezondheidspersoneel verplicht wordt om zich te laten vaccineren sluit de Spaanse minister voor Volksgezondheid uit.

Van de belangrijkste corona-varianten, te weten Alfa (Verenigd Koninkrijk), Beta (Zuid-Afrika), Gamma (Brazilië) en Delta (India) is de laatste de meest voorkomende in Spanje op dit moment. 77 procent van alle nieuwe besmettingen in Spanje zijn op dit moment het gevolg van de zeer besmettelijke Delta-variant. Dat wil echter niet zeggen dat de andere varianten niet aanwezig zijn in Spanje.

De Alfa-variant is in heel Spanje aanwezig behalve in Catalonië, Extremadura en Melilla waar de Britse-variant niet veel voorkomt maar in La Rioja is de Alfa-variant goed voor 50 procent van alle nieuwe besmettingen. De Beta- en Gamma-varianten zijn goed voor circa 18 procent van de nieuwe besmettingen in 15 autonome regio’s. Maar het is de Delta-variant waar men zich in Spanje het meeste zorgen om maakt en die ook op de meeste plaatsen voorkomt.

Andere corona-varianten die ook in mindere mate voorkomen zijn de Kappa-varianten (een andere sublijn van de voorheen bekend als de Indiase variant), Iota (New York), Zeta (Rio de Janeiro), Eta (Nigeria) en Epsilon (Californië).

De Delta-variant grijpt in Spanje snel om zich heen als je naar de tabel kijkt op DEZE PAGINA . Daar is te zien dat de Indiase-variant in week 22 goed was voor 5,9 procent van alle nieuwe besmettingen, dat dit drie weken later in week 25 al was gestegen naar 25,9 procent en nog eens drie weken later in week 28 goed was voor 77,4 procent van alle nieuwe besmettingsgevallen in Spanje.

De Delta-variant verspreidt zich met name snel onder de jongeren en niet-gevaccineerden of niet-volledig gevaccineerden, groepen inwoners die ook goed zijn voor het merendeel van de nieuwe ziekenhuis en intensive care opnames in Spanje.