skip to Main Content
Balearen eilanden gaan volgend jaar de ecotaks of toeristenbelasting verdubbelen

Balearen eilanden gaan volgend jaar de ecotaks of toeristenbelasting verdubbelen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De regionale overheid van de Balearen eilanden heeft besloten de speciale toeristenbelasting ook wel ecotaks (ecotasa) genoemd vanaf 1 januari 2018 niet alleen te verhogen maar zelfs te verdubbelen. Op de eilanden wordt gesproken over ecotasa of Impuesto de turismo sostenible wat eigenlijk niets meer is dan een toeristenbelasting die alle bezoekers die op de eilanden verblijven moeten betalen. Nieuw is volgend jaar echter dat ook alle passagiers van cruiseschepen die aanmeren in de haven van Palma deze ecotaks moeten gaan betalen.

Sinds 1 juli 2016 betalen alle bezoekers die op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera verblijven een speciale toeristenbelasting die door de autoriteiten weliswaar anders genoemd wordt maar die op hetzelfde neerkomt. Er kan gesproken worden van een milieubelasting die alle bezoekers moeten betalen omdat deze de naam “ecotasa” of “Impuesto de turismo sostenible” heeft gekregen.

Vanaf 1 januari 2018 zal deze speciale toeristen- milieubelasting verdubbeld worden waardoor men dus twee keer zoveel gaat betalen voor een verblijf op de eilanden. Nieuw hierbij is dat nu ook de passagiers van cruiseschepen, ongeacht of ze slapen of niet op de eilanden en of ze langer dan 12 uur op een eiland verblijven, de belasting moeten gaan betalen. Net zoals voorheen zijn de belastingen in het hoogseizoen (April tot en met oktober) hoger dan in het laagseizoen (november tot en met maart).

Kosten

Sinds 1 juli 2016 dienen toeristen ouder dan 16 jaar die verblijven op de eilanden het volgende betalen:

 • 0,50 euro per dag als men verblijft in een herberg, hostal, pension, en campings
 • 1 euro per dag in het geval een verblijf in een hotel rural, agroturismo, toeristen verblijven die niet aan de kust liggen, toeristen appartementen tot en met drie sleutels en twee- en driesterren hotels.
 • 1,50 euro per dag als men verblijft in een toeristische woning, toeristen appartementen met drie+ sleutels en viersterrenhotels en driesterren+ hotels.
 • 2,00 euro per dag voor cruiseschip passagiers die langer dan 12 uur op het eiland verblijven, viersterren+ en vijfsterren hotels, toeristen appartementen met vier+ sleutels

Voor al deze belastingen geldt dat deze gehalveerd worden in het laagseizoen terwijl als hoogseizoen de maanden april tot en met oktober gezien worden. Vanaf 1 januari 2018 zullen de belastingen echter verdubbeld worden in het hoog- en laagseizoen. Dat houdt dus in dat de vakantiegangers in de meest normale overnachtingsplaatsen in plaats van 1,50 euro per dag, vanaf volgens jaar 3 euro per dag gaan betalen. Dit geldt uiteraard ook voor de a …ndere kosten zoals die van campings, toeristen appartementen en woningen en viersterren hotels.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. In de opsomming van prijzen zie ik niet staan of dit ook gaat gelden als je enige tijd verblijft in je eigen tweede woning. Hoe zou men overigens gaan controleren hoe lang ik hier woon?

 2. de bewoners van de Balearen klagen dat er te veel toeristen hun eilanden bezoeken .Voor de bewoners , ja Maar voor de horeca HOERA .Met deze taks gaan er misschien minder toeristen komen ,dat is toch wat ze daar willen . Voor mij Adios Mallorca ¡¡¡¡

  1. Diegene die minder toeristen willen is slechts een kleine groep en bij lange na niet alle inwoners van het eiland. Daarnaast is het ook helemaal niet overal druk op de eilanden en zijn er ook nog heus wel rustige plaatsen te vinden. De grote drukte duurt daarnaast slechts 3 maanden ofzo dus dat valt allemaal wel mee.

 3. Touristen komen geld brengen zelfs bergen met geld brengen, en dan ga je ze op deze manier weer wegjagen. Heb je wel eens gezien wat de Spanjaarden aan troep achterlaten na een feestje of wanneer een groepje in de avond ergens gaat zitten, een varken is netter. Ze komen er vanzelf wel achter dat dit een zeer negatief effect zal gaan hebben maar dan is het al te laat.

  1. Ligt eraan, in Catalonië hebben ze jaren geleden ook al ,toeristenbelasting ingevoerd en is het aantal toeristen alleen maar gestegen. Bijna overal ter wereld wordt wel iets aan belasting gevraagd en als dat niet teveel is, is daar niets mis mee MITS de opbrengsten ook gebruikt worden voor het toerisme, schoonmaak, fietspaden, infrastructuur etc.

 4. In Puerto de Santa Maria klagen de bewoners omdat er niet eens parkeer geld word betaald . Het is gratis parkeren bewoners die er wonen moeten een bord kopen als altijd bij hun eigen huis willen parkeren a €110,– per jaar en betalen voor vuil ophalen.
  De meestal dagjes mensen parkeren de hele dag gratis dicht bij strand nemen een koeltassen mee met drinken en tortilla´s .
  Vaste bewoners meestal veel bejaarden kunnen niet meer naar de buurtsuper en ook niet naar de dokterspost en lopen is voor vele moeilijk.
  Op het parkeer terrein worden de kleintjes nog even verschoond en de luier wordt onder de auto gegooid andere vuil in de container zodat de bewoners het niet meer kwijt kunnen ook douchen ze aan het strand .
  Er is een paar jaar betaald parkeren geweest , maar de horeca begon te klagen. Maar ook de horeca praat nu anders want door dat vrije parkeren komen hun vaste klanten niet meer eten en drinken omdat parkeren na 10 uur s´morgens niet meer mogelijk is en de mensen aan het strand hebben hun eigen eten en drinken bij zich. De horeca moet het hebben van mensen die wat gehuurd hebben of in een Hotel verblijven waar all-in te duur was en dus een goedkoop terrasje zoeken.

 5. Wat klinkt “eco” tegenwoordig toch ‘schoon’ om belasting-verhogingen door te voeren, niet ? ‘t Is hier in België niet anders. Geiten-wollen-sokken-dragers gaan nog sip opkijken als ze binnenkort hun belastingbrief gaan ontvangen met door de gemeenten verhoogde opcentiemen, want door al die eco-maatregelen kunnen de gemeente-diensten niet meer uit aan de sterk verhoogde kosten ! Wie gaat dat allemaal betalen, denkt u ? En in de krant ” Aantal leden Groen stijgt enorm ! ” OK dan, de meute krijgt waarom ze vraagt …. dus zeker niet klagen mensen, dat alles duurder wordt en het gezins-budget krimpt !

  1. Wij zijn ook op Mallorca en Ibiza op reis geweest en werden daar wel goed ontvangen, geen enkel probleem maar als ze doen wat ze zeggen : ook voor ons ADIOS!
   Voor Eric, ah dat zijn ze gewoon in België.
   Er was er toch ene in Antwerpen (show me the money) die zei dat de Vlamingen er beter zouden van worden….veeeeeel beloven dat wel…..
   Enkele familieleden die reeds in vervroegd pensioen zijn uit Belgenland zijn hier geweest en zij wisten te vertellen dat alles duurder geworden is….
   We hebben ze nogmaals alles uitgelegd hoe alles hier werkt en enkelen denken er ook aan om definitief te verhuizen naar het mooie Spanje!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken