Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (9)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (9)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Kort nieuws uit Spanje
123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Meer Guardia Civil agenten naar Catalonië

BARCELONA – Volgens de Spaanse krant OK Diario heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken besloten om meer agenten van de Guardia Civil naar de autonome deelstaat Catalonië te sturen. De reden daarvoor is dat men de veiligheid in de regio moet waarborgen en dat kan alleen met politieagenten. Er zijn ook steeds meer spanningen in Catalonië en waarschijnlijk heeft men geen vertrouwen in de Catalaanse politie. Dit bericht is echter alleen geplaatst in de krant OK Diario.

Geen vrachtwagens meer op de N-340 en N-240

TARRAGONA – Op diverse delen van de N-340 en N-240 wegen in Catalonië mogen geen grote vrachtwagens meer rijden. De vrachtwagens zijn verplicht om de tolwegen AP-7 en AP-2 te nemen maar krijgen daar wel een korting van 50% op de tolbedragen voor terug. Deze maatregel om het verkeer op de N-30 en N-240 te verminderen is sinds afgelopen zondag middernacht in werking getreden. De Catalaanse verkeerspolitie controleert op diverse punten of vrachtwagens zich aan de nieuwe regels houden. Er staan daarnaast ook borden langs de wegen met daarop de informatie.

Het gaat om de wegdelen van de N-340 tussen Peñíscola (Castellón) en L’Hospitalet de L’Infant (Tarragona) en tussen Altafulla (Tarragona) en Vilafranca del Penedes (Barcelona). In het geval van de N-240 gaat het om wegdelen tussen Les Borges Blanques (Lerida) en Montblanc (Tarragona).

Vrachtwagenchauffeurs zijn niet blij want ze krijgen slechts 50% korting op de te betalen tol terwijl veel chauffeurs menen dat dit geheel gratis dient te zijn.

Carles Puigdemont naar Amsterdam op 2 oktober

BARCELONA – De voor de Spaanse justitie gevluchte voormalige Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont die sinds zijn vlucht in België woonachtig is, zal op 2 oktober tijdens een conferentie in Amsterdam spreken. Het gaat om de “Sign of the Times: Mad as hell” conferentie die plaatsvindt in het Internationaal Theater Amsterdam. Puigdemont zal tijdens de bijeenkomst zijn visie geven op de boosheid die Europa in zijn ban lijkt te hebben. In de tekst op de website van De Balie staat een korte tekst waarbij er staat “referendum” en niet “illegaal referendum”. Puigdemont zal spreken nadat op 18 september zijn boek over de Catalaanse Crisis zal verschijnen.

Aardbeving Torrevieja niet gemerkt vanwege elektrische storm

ALICANTE – In de nacht van zondag op maandag rond 3.38 uur heeft er opnieuw een kleine aardbeving plaatsgevonden in Torrevieja (Alicante) met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de lagune van La Mata, op 10 kilometer diepte ten noorden van Torrevieja. Deze kleine aardbeving werd echter door weinig inwoners opgemerkt vanwege een elektrische storm die meer aandacht vroeg op hetzelfde moment met het onweer.

Spaanse ombudsman zegt dat gele lintjes bij publieke gebouwen niet zijn toegestaan

BARCELONA – De Spaanse ombudsman (defensor del pueblo) heeft de Catalaanse regioregering verzocht de gele lintjes van alle officiële openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, regionale overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen etc. weg te halen want deze dienen politiek neutraal te zijn. De openbare gebouwen dienen er te zijn voor alle Catalanen en niet alleen voor een minderheid die spreekt over “politieke gevangenen” en een republiek wil. De ombudsman is ook begonnen met het aannemen van klachten van burgers over gele lintjes.

De ombudsman zegt “het principe van ideologische neutraliteit in een pluralistische samenleving is onverenigbaar met de aanwezigheid in openbare gebouwen van symbolen van een bepaalde ideologie”. De ombudsman is met name bezorgd over de “verslechtering van de co-existentie in de openbare ruimte in Catalonië”.

De ombudsman spreekt echter alleen over de openbare gebouwen en niet over straten en pleinen of bij particuliere woningen waar gele lintjes of andere symboliek te vinden is want daar heeft de ombudsman geen zeggenschap over. Openbare gebouwen dienen neutraal te zijn en dat is nu op veel plaatsen in Catalonië niet het geval.

Spaanse politie arresteert voor de justitie gevluchte Nederlander in Jávea

ALICANTE – De Spaanse politie heeft in Jávea een Nederlander aangehouden die door de Nederlandse justitie werd gezocht. De Nederlander werd in eigen land tot 5 jaar celstraf veroordeeld voor diverse drugsdelicten zoals het in bezit hebben van 113 kilo amfetaminen, economische en finaciele misdaden en fraude en valsheid in geschrifte. De 49-jarige Nederlander werd gezocht via een Europees opsporings- en aanhoudingsbevel welke de Nederlandse justitie had uitgevaardigd. De aanhouding vond plaats op 27 augustus.

Belgische justitie beslist op 17 september over uitlevering Spaanse rapper Valtonyc

MADRID – De voor de Spaanse justitie naar België gevluchte Spaanse rapper Valtonyc moest deze maandag voor de rechter in Gent verschijnen maar de Belgische rechter heeft nog geen beslissing genomen over uitlevering aan Spanje of niet. Verwacht wordt dat dit op 17 september zal gebeuren. Josep Miquel Arenas ofwel Valtonyc is door de Spaanse justitie veroordeeld tot 3 jaar celstraf vanwege verheerlijking van terrorisme, belediging van het Spaanse Koningshuis en bedreigingen. Zo wist de rapper tijdens concerten te roepen dat men politieagenten moest vermoorden, iets wat de rapper zelf omschrijft als vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid.

Documentaires van het programma “Salvados” van Jordi Evole op Netflix te zien

MADRID – Diverse afleveringen die internationaal getint zijn van het in Spanje zeer populaire La Sexta programma Salvados van journalist Jordi Evola, zijn nu ook op de hele wereld in 190 landen op Netflix te zien. In totaal staan er 15 afleveringen op Netflix. Deze samenwerking is ot stand gekomen door een overeenkomst tussen de producers Atresmedia (Antena3 en La Sexta) die ook La Casa de Papel en Vis a Vis op Netflix uitzenden. Met Salvados zijn er diverse Spaanse documentaires te zien via Netflix zoals de vraaggesprekken met José Mújica, Evo Morales, Yanis Varoufakis, Roberto Saviano en Julian Assange.

Rechter onderzoekt drie agenten voor excessief politiegeweld in Catalonië

BARCELONA – Een rechter is een onderzoek gestart naar drie agenten van de Policía Nacional voor een onevenredig en gevaarlijk optreden op 1 oktober 2017, de dag van het illegale referendum in Catalonië. Zo wordt een van deze agenten onderzocht vanwege een gevaarlijke trap naar iemand in de IES school Pau Claris in Barcelona. In totaal is er nu een onderzoek naar vier agenten van de Policía Nacional vanwege excessief geweld.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?