Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt of niet?

Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt of niet?
Beeld: Archieffoto

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen vragen het zich waarschijnlijk nog steeds af … heb je als je van rechts komt voorrang of niet. Daar waar het in Nederland en België normaal is om alle auto’s die van rechts komen voorrang te geven gebeurt dit in Spanje niet zo vaak, of zeg maar helemaal niet. Daar is in principe een simpele reden voor.

Het verkeer dat van rechts komt heeft in Spanje voorrang, net zoals in andere landen. Bestuurders die van rechts komen hebben voorrang op een kruising, tenzij dat anders wordt aangegeven. Dit geldt overigens niet alleen voor kruispunten maar voor alle wegen waar men van rechts op de doorgaande weg kan rijden.

In Spanje wordt de voorrang van rechts echter niet veel toegepast en kiest men liever voor voorrang voor rechtdoorgaand verkeer. Mocht dit zo zijn dan wordt dit aangegeven door een dikke onderbroken streep maar geen haaientanden zoals in veel andere landen. Staat er een dikke witte streep dan dient men dus voorrang te verlenen aan de andere bestuurders.

In de meeste gevallen (maar niet altijd) wordt de dikke witte streep voorgegaan door een grote op het wegdek geschilderde driehoek. Daarnaast wordt er vaak (maar niet altijd) een driehoekig verkeersbord geplaatst met daarin de tekst ‘ceda el paso’ ofwel voorrang verlenen of hetzelfde bord zonder tekst.

Komt men echter op een kruising waar niets staat aangegeven dan geldt de internationale regel van rechts heeft voorrang. Volgens de Spaanse verkeerswet 18.290 heeft het voertuig dat van rechts komt altijd voorrang (tenzij anders aangegeven). De bestuurder die van links komt moet dus altijd voorrang verlenen (ceder el paso).

In Spanje bestaan ook kruispunten die over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van gele vierkanten. Bestuurders mogen dit soort kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

16
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
don_tessers@hotmail.com

Nog een aanvulling. In een grote plaats of stad zijn de straten vaak om en om als eenrichtingsverkeer ingericht. Duidelijk te zien waarbij bij de ene straat er die dikke witte balk staat met de tekst eronder “stop” en bij de volgende straat rechts dus dat verkeer voorrang heeft waarbij u op de straat waar u rijdt er een waarschuwingsbord staat. Vaak gebeuren hier ook de kleine botsingen omdat men denkt te kunnen doorrijden.

José

Tip: Vooral in Andalucia denken veel weggebruikers dat ze voorrang hebben als ze de autovia oprijden via een invoegstrook omdat ze van rechts komen. Hou daar dus rekening mee. Een ongeluk terwijl je voorrang hebt blijft een ongeluk.

Jozef

De titel van dit artikel is: Heb je in Spanje voorrang als je van rechts komt of niet?
Het is niet heb je…………, maar ben je rechts. Dat soort neemt altijd voorrang.
Jozef

FGM

Het zou in EUROPA zo moeten zijn dat in alle landen de zelfde regels moeten gelden. Zodat iedereen weet dat iedere verkeersdeelnemer zich in welk Europees
land ook de zelfde verkeersregels moeten naleven. Maar elk stukje europa heeft zijn eigen regels en wetten. Meer dan 10 jaar geleden zou EUROPA volgens de voorstanders een UTOPIA worden. Zie het huidige resultaat

Anoniem

Je bent 1x vergeten Europa in hoofdletters te typen.

Anoniem

Mierenneuker met een hoofdletter ben jij

BULL

Gewoon voor voorrang geven wat het ook is!

maclaren0@gmail.com

t’wordt tijd dat ze fietsers eens gaan terecht wijzen oordopjes muziek gsm gebruik enz rij die maar eens aan autobestuurder altijd in fout discriminatie

Kees Hermans

Ook fietsers die van rechts komen hebben voorrang op het auto verkeer vele chauffeurs weten dat niet en vele die het wel weten geven heel vaak de fietser geen voorrang

Rae

Hoe zit het met de snelheidsbeperkingen? In België geldt een verkeersbord (het ronde bord met rode cirkel) met snelheidsbeperking tot het volgende kruispunt.

Rob

Die snelheidsbeperking geldt tot dat kruispunt. Ook in Nederland. Als het ná de kruising nog geldt, zal het bord herhaald moeten worden want als je van de zijweg rechtsaf die weg oprijdt, zal je het ook kenbaar moeten worden gemaakt.

paul.hendriks@rijnvos.nl

Fietsers hebben in Spanje altijd voorrang, tenminste hebben ze het niet , nemen ze het wel. 3-4 naast elkaar, geen probleem, stoppen? waarvoor? Bergaf? de kortste weg is de binnenbocht! Oh ja, maar dat is wel een eenrichtingsweg! Geeft niet, de tegenligger let wel op………

Tja, ik ben zelf geen fietser maar ik vind het wel helden en prachtig te zien hoe ze hier de hellingen afdalen…; maar mij niet aanspreken als het verkeert afloopt!

Roel

Als de weg gescheiden is met een doorgetrokken lijn heeft rechts ook geen voorrang

Raptor

Als dit zo is dan is dit een ondoordachte regel en rammelt juridisch. Door tekens op het wegdek de voorrang te laten regelen betekent dat bij sneeuw, weerspiegeling en vervuiling de voorrangsregels zijn verdwenen. Daarbij ook nog de zichtbaarheid/slijtage van het verf. Dit is dan ook de reden dat tekens op het wegdek in het noorden ondersteunend zijn aan verkeersborden, waarvan de belangrijkste dusdanige vorm hebben dat bij niet leesbaar bv zon of plaksneeuw de functie blijft zoals teken Stop of verleen voorrang teken.

jdewitte@email.com

Daar is geen speld tussen te krijgen, helemaal eens Raptor.

Piet Paëlla

Dat klopt, het is vaak helemaal niet duidelijk wie er nou wel voorrang heeft bij sommige kruisingen in Spanje.
En als je als fietser van rechts komt, zou ik als fietser liever maar even wachten totdat de weg vrij is.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.