menu: rubrieken, zoeken & meer

Griepseizoen in Spanje begint eerder

Griepseizoen in Spanje begint eerder
Beeld: 123rf

Griepseizoen in Spanje begint eerder

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De herfst zit er aan te komen en dat betekent dat ook het griepvirus weer om zich heen zal grijpen. Het probleem voor de ziekenzorg is dat het griepseizoen samenvalt met het coronavirus en de stijgende lijn van op coronavirus positief besmette personen in Spanje. Daarom heeft het Ministerie van Volksgezondheid aangekondigd dat voor hen het griepseizoen met de daarbij horende vaccinatiecampagne eerder zal beginnen om problemen in ziekenhuizen te voorkomen.

Het aantal besmettingsgevallen of personen dat positief op het coronavirus wordt getest (via PCR-tests) is aan het stijgen in Spanje. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om asymptomatische besmettingsgevallen waarbij de besmette of positief geteste personen geen corona-symptomen vertonen maar wel het coronavirus kunnen verspreiden. De meeste positieven ontwikkelen geen of slechts milde symptomen. Het is echter wel belangrijk om deze positieven te isoleren, in quarantaine te plaatsen en een contactonderzoek te verrichten. 

Er zijn op dit moment veel minder ziekenhuis en ic-opnames dan in maart en dat is het goede nieuws. Toen in maart de corona-crisis losbarstte in Spanje waren de meeste grote ziekenhuizen propvol en was er amper nog capaciteit voor ic-patiënten. Verder was men niet goed voorbereid waardoor het medisch personeel niet genoeg middelen en medicijnen had om het virus te bestrijden en de patiënten te helpen.

Die situatie is nu geheel anders want het aantal ziekenhuis- en ic-opnames is bij lange na niet hetzelfde als in maart waardoor de druk op de ziekenhuizen veel minder groot is. Daarnaast is men beter voorbereid wat betreft materiaal, medicijnen en kennis over het coronavirus en COVID-19. 

Maar vanaf oktober komen coronavirus en het normale griepvirus samen en dan kan het wel eens mis gaan. Daarom zal men in Spanje in plaats van eind oktober of begin november al begin oktober beginnen met de jaarlijks terugkerende griepvaccinaties.

Coronavirus Vs. influenzavirus

In het begin van de corona-crisis en pandemie (en nu nog steeds) werd door veel mensen de vergelijking gemaakt met de normale griep (influenzavirus). Volgens velen sterven er jaarlijks meer mensen in Spanje aan de griep dan aan het coronavirus en COVID-19. 

We gaan daar niet over discussiëren en proberen ook niemand iets aan te praten (ieder mag zijn/haar eigen mening hebben). Wanneer we echter naar de officiële cijfers kijken dan zien we dat die vergelijking wat betreft sterfgevallen nu allang niet meer klopt.

Griepvirus 2019/2020

Volgens de officiële cijfers van het Sistema de Vigilancia de la Gripe in Spanje zijn er in het griepseizoen 2019/2020 in totaal 619.000 bevestigde gevallen geweest waarvan 27.700 personen opgenomen moesten worden in ziekenhuizen en 1.800 naar de intensive care moesten. Uiteindelijk overleden er volgens het SVGE het afgelopen griepseizoen 3.900 personen. Het opvallende is dat in het seizoen 2018/2019 er nog 6.300 griepdoden geregistreerd werden en in het seizoen 2017/2018 zelfs 15.000 griepdoden. In alle gevallen is dat lager dan het aantal officiële corona-doden op dit moment.

Coronavirus 2020

Op het moment van schrijven (3 september) is het aantal besmettingsgevallen of officieel positief geteste personen via een PCR-test in Spanje sinds de aanvang van de corona-crisis gestegen naar 479.554 personen. Daarvan moesten 135.174 personen opgenomen worden in ziekenhuizen en werden 12.380 personen op de intensive care afdelingen opgenomen. Volgens de cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid zijn er nu 29.194 personen om het leven gekomen als gevolg van of met het coronavirus/COVID-19.

Aantal corona-doden

Er zijn in Spanje verschillende cijfers wat betreft het aantal sterfgevallen die bijna allemaal iets anders laten zien. De cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid laten bevestigde 29.194 corona-doden zien. Deze cijfers zijn echter diverse keren naar beneden aangepast omdat er volgens het Ministerie dubbeltellingen en foutieve meldingen waren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had begin september op haar website 29.152 corona-doden staan voor Spanje. 

Uit de cijfers van het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) blijkt dat er tussen 13 maart en 29 augustus 25% meer personen om het leven zijn gekomen dan wat men voorzien had. Men heeft 223.883 doden geobserveerd terwijl er 178.883 doden verwacht werden, 45.000 doden meer (maar dit zijn schattingen en hoeven niet perse iets te maken te hebben met het coronavirus).