De beste tomaat van Spanje komt uit het Baskenland

De beste tomaat van Spanje komt uit het Baskenland
Beeld: Aretxabaleta-tomaat / Twitter

De beste tomaat van Spanje komt uit het Baskenland

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de alweer derde ‘Feria Nacional del Tomate Antiguo’ in Cantabrië werd eind augustus de beste tomaat van Spanje en van de wereld gekozen. Spanje’s beste tomaat komt niet uit het zonnige Almería of Murcia maar uit het regenachtige Baskenland, om precies zijn uit het dorp Aretxabaleta in de provincie Guipuzcoa.

De jury was het met elkaar eens dat de Aretxabaleta-tomaat een rijpe, zoete tomaat met een zeer dunne schil en nauwelijks zaden is en dus de beste van Spanje . Die beslissing werd genomen tijdens de derde Nationale Oude Tomaat expos van het Cantabrische dorp Bezano. De beste tomaat uit de autonome regio Cantabrië is de Abanillas-tomaat geworden. De beste tomaat van de wereld werd de gele tomaat uit Rusland.

Het vinden van de authentieke smaak van een tuin-tomaat is tegenwoordig geen gemakkelijke taak. Veel mensen zijn het erover eens dat tomaten niet meer smaken zoals vroeger en als je de sappigheid en voortreffelijke smaak van een tomaat wilt, helpen de experts van de tomaten-expo in Cantabrië met de verkiezing van de beste tomaat van Spanje. 

Tijdens de derde editie kwamen er eind augustus meer dan 8.000 personen naar de ‘Feria Nacional del Tomate Antiguo ’ waaronder kwekers, landbouwers, experts, chef-koks en journalisten. De voorzitster van de jury was de chef-kok Pepa Muñoz die ook wel de ‘La chef del tomate’ genoemd wordt.