Search
menu
Search

In Álora en Torremolinos stijgt het aantal gevallen van tuberculose het meest in Andalusië

In Álora en Torremolinos stijgt het aantal gevallen van tuberculose het meest in Andalusië

In Álora en Torremolinos stijgt het aantal gevallen van tuberculose het meest in Andalusië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Ondanks wat men denkt behoort tuberculose in Europa en ook Spanje niet tot het verleden. Andalusië heeft bijna 364.000 inwoners die in achtergestelde gebieden wonen waar de incidentie van deze infectieziekte de lage endemische drempel van 40 gevallen per 100.000 inwoners die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vastgesteld overschrijdt. Twee van die gebieden waar het aantal gevallen van tuberculose het meest is gestegen liggen volgens het laatste WHO tuberculose-rapport in de provincie Málaga, in Álora en het noorden van Torremolinos.

Zowel Álora als Torremolinos-Noord horen tot de 27 gebieden in Andalusië met een hoge incidentie (40+) wat betreft tuberculose en waar deze de WHO-drempel overschrijdt. Zoals eerder geschreven staat Álora op nummer 17 met 58,28 gevallen per 100.000 inwoners terwijl dat in het noordelijke gebied van Torremolinos 41,84 gevallen per 100.000 inwoners is, goed voor een 27e plaats op de lijst.

In Andalusië zijn echter gebieden waar de tuberculose-incidentie nog hoger is zoals in Alto de la Mesa (Huelva) met 182, El Ejido Centro(Almería) met 133, Venta del Viso (Almería) met 118 en in totaal 16 andere gebieden verdeeld over Andalusië. In totaal gaat het om 27 gebieden waar de tuberculose-incidentie in Andalusië boven de 40 ligt (zie tabel en kaart onderaan dit artikel).

Bijna 10 miljoen zieken

Tuberculose is in tegenstelling tot wat veel mensen denken nog niet de wereld uit en ook in Europa en Spanje komen nog veel gevallen voor. Wereldwijd stierven in 2020 minstens 1,5 miljoen mensen aan tuberculose waarbij dit wereldwijd de dertiende belangrijkste doodsoorzaak is. Naar schatting werden in 2020 in totaal 9,9 miljoen mensen ziek met tuberculose waaronder 5,5 miljoen mannen, 3,3 miljoen vrouwen en 1,1 miljoen kinderen. Tuberculose komt in alle landen en leeftijdsgroepen voor maar het is te genezen en te voorkomen.

Wat is tuberculose?

Tuberculose of tbc (in de volksmond ook wel tering genoemd) is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte, meestal veroorzaakt door de tuberkelbacil Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie werd in 1882 door Robert Koch ontdekt. Door het gebruik van verschillende daartoe geschikte antibiotica tegelijkertijd is tuberculose tegenwoordig meestal goed te behandelen. De meest voorkomende vorm van tuberculose onder mensen is longtuberculose. De sterfte aan tuberculose is mondiaal gezien ongeveer gelijk aan die door verkeersongevallen.

tubercolos
Beeld: Málaga Hoy / web
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?