skip to Main Content
Inwoners verjagen politieagenten uit hotels Costa Brava en Costa Maresme (2017)

Inwoners verjagen politieagenten uit hotels Costa Brava en Costa Maresme (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Honderden inwoners hebben met hun demonstraties ervoor gezorgd dat politieagenten van de Guardia Civil en Policia Nacional die verbleven in hotels in diverse dorpen aan de Costa Brava en Costa Maresme, deze hebben moeten verlaten. De veelal jongeren protesteerden op straat voor de hotels vanwege het harde optreden van de agenten afgelopen zondag tijdens het referendum. Dit soort mensen willen we niet in ons dorp, was de meest gehoorde kreet in badplaatsen als Calella en Pineda de Mar.

Calella

De eerste demonstraties vonden plaats in de badplaats Calella (Barcelona) waar honderden mensen, veelal jongeren, protesteerden tegen de aanwezigheid van agenten in hotel Vila. De inwoners wilden niet dat er hotels zijn in hun dorp waar agenten slapen die verantwoordelijk zijn voor het gewelddadige optreden van afgelopen zondag. “Asesinos”, “fascistas” en “hijos de puta” waren de meest gehoorde kreten op straat. Uiteindelijk besloten enkele agenten om voor de deur te gaan staan waardoor de situatie bijna uit de hand liep en waarbij enkele agenten enkele opstootjes hadden met diverse demonstranten.

Later werd besloten dat de agenten beter het hotel konden verlaten om de situatie niet te verergeren. Hierbij werden de agenten van de Guardia Civil en Policia Nacional begeleidt door de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra die de weg vrijmaakten voor de vertrekkende agenten. Ook daarbij liepen de spanningen hoog op en werden de agenten bijna aangevallen. In hotel Las Palmeras in dezelfde badplaats verblijven ook agenten maar daar waren geen incidenten.

Pineda de Mar

Toen bekend werd dat deze agenten naar een ander hotel in Pineda de Mar waren vertrokken verhuisden ook de demonstranten naar die badplaats om daar voor het hotel te demonstreren. Al snel verzamelden zich honderden mensen in die badplaats om de agenten voor van alles en nog wat uit te maken. Ook daar moesten agenten van de Mossos d’Esquadra en de brandweer erbij komen om de orde te handhaven maar deden de demonstranten dat zelf ook door een cirkel te vormen waardoor niemand verder naar het hotel kon lopen. Na bemiddeling door de gemeente Pineda de Mar werd besloten dat de agenten op dinsdag dit hotel zullen verlaten om verdere problemen in de badplaats te voorkomen.

Lloret de Mar

In de badplaats Lloret de Mar slapen ook enkele honderden agenten in diverse hotels maar daar zijn voorlopig nog geen problemen gemeld. Wel heeft de gemeente de hoteleigenaren en politieagenten gevraagd om de badplaats zo snel mogelijk te verlaten om eventuele problemen te voorkomen. Het is niet bekend of de agenten al weg zijn gegaan en of ze dat wel zullen doen.

Andere plaatsen

Er zijn naast Calella, Pineda de Mar en Lloret de Mar nog wel meer problemen gemeld op maandagmiddag/avond zoals in Figueres waar de gemeente ook wil dat de agenten vertrekken of in de stad Reus (Costa Dorada) waar duizenden mensen de straten opgingen om te demonstreren voor het hoofdbureau van de Policia Nacional en diverse hotels waar ook agenten slapen.

In Barcelona liepen de gemoederen ook op toen op de drukke Via Laietana zich honderden manifestanten zich tegen de Policia Nacional keerden voor het hoofdbureau wat deze politiedienst daar heeft. De politieagenten konden niet weg en werden door de betogers belemmerd waarna de Catalaanse politie de weg vrij moest maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken