skip to Main Content
Augustus afgesloten met 10,2 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje
123rf

Augustus afgesloten met 10,2 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

10,2 miljoen buitenlanders naar Spanje in augustus

123rf

MADRID – De traditionele vakantiemaand augustus is dit jaar in Spanje met 10,2 miljoen internationale vakantiegangers afgesloten, een 1,9% minder dan augustus 2017. Tussen begin januari en eind augustus zijn er echter alweer 57,3 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje gekomen, een kleine daling van 0,1% aldus de cijfers van Frontur en het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE).

Augustus is traditiegetrouw een van de drukste vakantiemaanden in Spanje en ook dit jaar waren er weer 10.201.456 internationale vakantiegangers die voor een verblijf in Spanje kozen. Dat is een behoorlijk aantal maar toch een daling van 1,9% ten opzichte van augustus 2017.

Augustus

Het toerisme bij diverse nationaliteiten daalde in augustus zoals bij de vakantiegangers uit Zwitserland (-18,4%), Scandinavische landen (-6,7%), Duitsland (-5,8%), Ierland (-4,7%), Nederland (-4,1%), Groot Brittanië (-3,7%) en België (-0,3%).

Terwijl er in augustus 2,2 miljoen Britten naar Spanje kwamen was dat aantal bij de Fransen 2,1 miljoen, bij de Duitsers 1,3 miljoen en bij de Italianen 637.751. In augustus kwamen er 507.447 Nederlanders en 300.759 Belgen naar Spanje.

Dit jaar

Tot nu toe zijn er dit jaar gedurende de eerste acht maanden 57.296.084 buitenlandse toeristen naar Spanje gekomen, een kleine daling van 0,1% ten opzichte van vorig jaar. Net zoals altijd was de grootste groep internationale vakantiegangers de Britten met 12,8 miljoen (-2,9%) toeristen gevolgd door de Fransen met 8,3 miljoen en de Duitsers met 7,7 miljoen (-5,8%).

Gedurende de maanden januari tot en met augustus kwamen er in totaal 2.776.194 Nederlanders naar Spanje voor een vakantie, een stijging van 4,3% (alleen in augustus daalde dit percentage). Gedurende de eerste acht maanden van 2018 kwamen er 1.793.147 Belgen naar Spanje, een stijging van 3% (in augustus -0,3%).

Regio’s

Ondanks alle problemen in de politiek is Catalonië nog steeds de meest bezochte regio van Spanje, iets wat deze streek te danken heeft aan de drukke Costa Brava, Costa Dorada en natuurlijk de stad Barcelona. 23,9% van alle buitenlandse toeristen koos in augustus voor een verblijf in Catalonië wat 2,4 miljoen toeristen zijn, een daling van 5%.

In augustus was de tweede meest bezochte regio de Balearen met 2,3 miljoen toeristen, een daling van 2% en als derde werd Andalusië het meest bezocht met 1,4 miljoen vakantiegangers, een 1,1% meer dan augustus 2017.

Tot nu toe dit jaar kreeg Catalonië 13,4 miljoen toeristen op bezoek, een daling van 2,7% gevolgd door de Balearen met 10,1 miljoen, een daling van 0,8% en de Canarische Eilanden met 9 miljoen toeristen, een daling van 3%. Andalusië staat met 8 miljoen toeristen op de lijst, een stijging van 1,1% gevolgd door de Comunidad Valenciana met 4,5 miljoen toeristen, een stijging van 3,7% gevolgd door de Comunidad de Madrid met 6,4 miljoen toeristen, een stijging van 2,2%.

Lees het rapport van de INE hier (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Iedereen die écht denkt dat de politieke situatie de oorzaak is van het dalende aantal toeristen raad ik aan eens te (her)lezen wat Stoffer op 13 augustus publiceerde onder de titel:
  ” Geleende toeristen laten Spanje links liggen”.

  1. En nogmaals Miel: SV vertaald enkel, niets meer dus ga klagen tegen de Spaanse kranten die het artikel gepubliceerd hebben. Jouw haat tegen SV is bekend hier

   1. Ik verwijs naar dat door Stoffer GEPUBLICEERDE (niet ‘geschreven’) artikel omdat het aantoont dat vooral de heropleving van het toerisme in andere landen de voornaamste oorzaak is van de huidige daling in Spanje en niet de politieke situatie zoals sommigen schijnen te denken. Dit is dus op geen enkele manier kritiek aan het adres van SV. Misschien volgende keer aandachtiger lezen voor je een agressieve reactie schrijft ?

    1. Agressieve reactie? Nee hoor. Maar ik zal het onthouden en refereren naar deze plaatsing als je nogmaals de redactie aanvalt zoals je het laatste half jaar deed. Maar goed.
     Catalonië is niet enkel Barcelona en de 2 costas. Dit zijn wel de 2 belangrijkste qua toerisme.
     Catalonië heeft ook nog 4 provinciehoofdsteden en 4 costas. Trouwens historisch gezien begon Catalonië al in Rousillon (Frankrijk).
     Misschien volgende keer eens aandachtiger de regio bestuderen vooraleer je iets zegt hieronder ?

     1. We hadden het hier niet over de bestuurlijke indeling, maar over
      internationaal toerisme en op dat vlak bestaat Catalonië uit Barcelona, de Costa Brava en de Costa Dorada.
      Wel vind ik het leuk dat je Roussillon vernoemt als historisch deel van Catalonië. Dit is een zeer goed voorbeeld van hoe homogene gebieden werden gesplitst bij de vorming van de onsamenhangende nationale staten die we nu kennen.

     2. Daarom dat er bij staat “qua toerisme”… je insinueert door “IS” in hoofdletters te plaatsen dat Catalonië enkel bestaat uit Barcelona en 2 costas. Je kan blijven spelen met je woorden zoveel je wilt, daarom heb je nog geen gelijk hoor

  2. De politieke situatie is zeker niet alleen de schuldige nee, de stijging van het toerisme in Turkije en Griekenland heeft ook niet geholpen. Maar de situatie in Catalonië is voor veel groepen toeristen niet goed, zoals Amerikanen, Aziaten en Russen die veel minder zijn gekomen. Ook het aantal Spanjaarden die op vakantie gingen naar Catalonië is flink gedaald. Dus indirect heeft de situatie in Catalonië zeker een invloed. Catalonië heeft alleen enorm veel geluk dat ze de twee populaire Costa’s hebben en de stad Barcelona.

   1. Wat de Spanjaarden betreft kan je gelijk hebben gezien de anti-propaganda van de meeste Spaanse media, maar dit artikel gaat over buitenlandse toeristen. Dat het minder goed gaat blijkt een feit, maar of dit te wijten is aan de heropleving van het toerisme in andere landen, de acties tegen het massa-toerisme of de politieke situatie valt moeilijk uit te maken. Ieder zijn overtuiging zeker ? Nog dit: Catalonië IS Barcelona en de twee costa’s !

 2. Meestal ben ik het wel met je eens Rob over veel zaken, maar waarom is Airbnb illegaal volgens jou? Okey, er zitten veel verhuurders tussen zonder vergunningen, mensen die de inkomsten wellicht niet opgeven etc.
  In Amsterdam hebben ze er bijvoorbeeld zware voorwaarden op gezet. Je moet als verhuurder aan een aantal criteria voldoen voor je via Airbnb of welke andere website dan ook mag verhuren.
  Denk dat dat wel een goede zaak is. Maar op zich juich ik een stukje vrije marktwerking toe, op den duur is dat voor iedereen voordelig. Mits er regels zijn.
  Bij Airbnb is het nu de verhuurder die bepaald, vriend van me had eens geboekt, werd de boeking 24 uur van te voren zo afgezegd, bleek later dat die verhuurder het elders voor een hogere prijs had laten verhuren….dan sta je toch ff dom te kijken, je krijgt wel je geld terug, maar zo snel iets anders regelen in drukke gebieden is dan wel eens lastig.

  1. Goede opmerking. Airbnb is op zich niet illegaal ( anders zou het immers niet eens bestaan), maar er wordt illegaal gebruik van gemaakt . Misschien had ik dat idd duidelijker moeten schrijven, sorry.

 3. In megabadplaats Benidorm was sprake van 3,3% krimp en dat is mega. Daar wordt nu eindelijk ingezien dat illegale verhuur ( lees :airbnb) keihard aangepakt moet worden . Ze worden eindelijk wakker daar. Tot nu toe leek het ayuntamiento alleen bezig met het vervangen van de Spaanse borden door Valenciaanse . Sukkels

 4. Meest bezocht maar toch een daling. Hou in de gaten dat 1% in aantallen toch aardig wat mensen zijn.
  Bijna 2% tot nu toe in het jaar is een 1,4 miljoen mensen.
  5% minder in Augustus is ook aanzienlijk.
  Dus om te spreken dat de doorsnee toerist zich er niets van aantrekt?
  Grotere probleem kan worden dat de dalende trend zich in Spanje voortzet. Als dat zo is en de percentages lopen op qua daling dan is er toch sprake van een zorgelijke ontwikkeling.
  We gaan het straks zien als de cijfers over heel 2018 bekend worden.

 5. “…Ondanks alle problemen in de politiek is Catalonië nog steeds de meest bezochte regio van Spanje,…”
  Dit klinkt als: ” In tegenstelling tot onze op niets gefundeerde negatieve berichtgeving van de laatste maanden is Catalonië nog steeds de meest bezochte regio van Spanje”. Zou het kunnen dat iemand de doorsnee toerist verkeerd heeft ingeschat en deze zich niet stoort aan de politieke situatie maar al die acties en manifestaties beschouwt als leuke gratis attracties ?

  1. En daar is Miel weer wakker geworden. Er zijn minder toeristen gekomen maar op het totaal valt het niet op. Het probleem voor Catalonië is dat de welvarende toeristen (en dan hebben we het niet over de goedkope costa toerist) zoals de Amerikanen, Russen en Aziaten veel minder zijn gekomen. Die cijfers hebben we hier niet genoemd. Veel winkels en restaurants en met name de hotels in o.a. Barcelona hebben flink te lijden, ga daar maar eens mee praten dan hoor je de verhalen. Maar dat kun je van een afstand niet zien, daarvoor moet je er middenin staan en de separatistische oogkleppen verder openzetten en luisteren naar de andere verhalen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by