menu: rubrieken, zoeken & meer

Veto op stoffen mondkapjes verspreidt zich door Spanje

Veto op stoffen mondkapjes verspreidt zich door Spanje
Beeld: 123rf

Veto op stoffen mondkapjes verspreidt zich door Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn steeds meer plaatsen in Spanje waar men mensen met een stoffen mondmasker of mondkapje liever niet binnen wil hebben. Het gaat dan met name om ziekenhuizen en medische centra waar de kans op besmetting of verspreiding van het coronavirus het hoogst is. Maar wat als een lokale veto op dit type niet-medische mondkapje begon verspreidt zich nu langzaam door heel Spanje.

Zoals men nu wel weet heeft Spanje in tegenstelling tot Nederland en andere landen een mondkapjesplicht. Een corona-maatregel die geleidelijk aan na de invoering door autonome/regionale overheden de norm werd in Spanje. Inmiddels geldt dat je overal en altijd in Spanje een mondkapje moet dragen, ook wanneer de social distance gehandhaafd kan worden. Er zijn enkele uitzonderingen die we in een ander artikel al behandeld hebben.

Welke mondkapjes

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid raadt de hygiënische mondkapjes (mascarillas higiénicas) aan voor gezonde mensen en chirurgische mondkapjes (mascarillas quirúrgicas) voor COVID-19 patiënten of de risicogroep zoals ouderen aan die zowel de neus als de mond moeten bedekken. Voor gezondheidsmedewerkers worden de FFP mondkapjes aangeraden.

Maar elk type mondmasker is te gebruiken, zolang deze de neus en mond bedekt. Met andere woorden ook niet-medische mondkapjes van bv. stof/textiel (mascarilla de tela) zijn te gebruiken. Overal in Spanje zijn mondkapjes te koop, ook de hygiënische en chirurgische mondkapjes.

Toegestaan maar

Als iemand een stoffen mondkapje of mondmasker draagt dan is dat toegestaan en mogen er geen boetes gegeven worden. Ook mogen dragers van stoffen mondkapjes niet geweigerd worden maar dat neemt niet weg dat men in medische centra en ziekenhuizen liever geen stoffen mondkapjes ziet. 

Daarom krijgen bezoekers die wel een ‘mascarilla de tela’ bij binnenkomst een chirurgisch of een wegwerp mondkapje aangeboden met het vriendelijke verzoek deze te gebruiken in plaats van het stoffen mondkapje. 

Het probleem van de stoffen vaak (maar niet altijd) zelfgemaakte mondkapjes is dat men niet weet of deze wel voldoen aan de gezondheidsvereisten om verspreiding van het virus te voorkomen aangezien deze mondkapjes vaak geen enkele vorm van officiële goedkeuring en controle hebben. 

Vereisten

Men kan ook niet met het blote oog zien ook of de mondkapjes gemaakt zijn van een goedgekeurd materiaal met een hoge filtercapaciteit en voldoen aan een reeks van productie- en kwaliteitseisen die opgenomen zijn in de UNE 0065-specificatie. 

Daarin staan de minimum kenmerken vastgelegd waaraan herbruikbare mondkapjes voor kinderen en volwassenen moeten voldoen. Op de labels van de mondkapjes moet bijvoorbeeld staan aan welke norm deze voldoen met daarnaast het materiaal en het aantal wasbeurten waarbij 60 graden celsius in de wasmachine wordt aangeraden.

Veto

Aangezien ziekenhuizen en medische centra zeer kwetsbare plaatsen zijn heeft men in o.a. het Baskenland maar nu ook in Salamanca, Galicië en de Valencia regio op meerdere plaatsen de beslissing genomen om bezoekers een wegwerp mondkapje aan te bieden met het verzoek deze te gebruiken in het interieur van de ziekenhuizen en medische centra.