skip to Main Content
Rechter vaardigt Europees arrestatiebevel uit tegen Catalaanse ex-regiopremier Puigdemont

Rechter vaardigt Europees arrestatiebevel uit tegen Catalaanse ex-regiopremier Puigdemont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Rechter Carmen Lamela van het Nationale Gerechtshof heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Carles Puigdemont, de afgezette regiopremier van de Spaanse autonome deelstaat Catalonië. Naast Puigdemont wil de rechter ook dat de overige vier ministers die zich op dit moment in Brussel bevinden naar Spanje worden gebracht. Rechter Lamela heeft de Belgische autoriteiten gevraagd Puigdemont en de ex-ministers te zoeken, te arresteren en aan Spanje uit te leveren om daar direct zonder borgsom de gevangenis in te gaan.

Terwijl de Catalaanse ex-regiopremier in een vooraf opgenomen interview op de Belgische televisie te zien was heeft de rechter in Madrid een Europees opsporings- en arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsatí. Het vijftal wordt beschuldigd van rebellie, opruiing, verduistering van overheidsgeld, ongehoorzaamheid en vlucht voor de Spaanse justitie.

Op donderdag werden de collega’s van Puigdemont vanwege dezelfde redenen al naar de gevangenis gestuurd en volgende week kunnen ook de ex-voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell en diverse andere leden van de zogenaamde “mesa” naar de gevangenis gaan voor voorlopige hechtenis. Nu worden ook Puigdemont en de vier ex-ministers die in België zijn opgespoord en wil de rechter dat de Belgische justitie hen oppakt en overdraagt aan de Spaanse justitie.

De rechter heeft een zogenaamde Orden Europea de Detención y Entrega (OEDE) naar de Belgische justitie gestuurd waarin ze vraagt om opsporing, aanhouding en uitlevering aan Spanje. Deze opdracht werd ook gestuurd naar de Guardia Civil, de Policía Nacional en Interpol. Daarnaast heeft de rechter het verzoek van Puigdemont en de ex-ministers waarin gevraagd werd om de mogelijkheid van een video verklaring vanuit België afgewezen. In de documenten van de rechter staat dat Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsatí meteen zonder borgsom naar de gevangenis gestuurd worden omdat het duidelijk is dat er vluchtgevaar is.

Carles Puigdemont gaf vrijdagavond in een interview voor de Belgische televisie aan dat hij bereid is voor de rechter te verschijnen maar dan wel de echte justitie en niet die in Spanje. Met andere woorden, Puigdemont wil voor de Belgische rechter verschijnen omdat in zijn ogen de Spaanse justitie te politiek beïnvloed is, opmerkingen die zeker niet in zijn voordeel zullen werken bij een uiteindelijk proces.

Daarnaast zegt Puigdemont dat hij zich vanuit België kan presenteren voor de verkiezingen van 21 december omdat hij ook vanuit België campagne kan voeren. Ook zegt Puigdemont dat hij geen contact heeft gehad met vertegenwoordigers van Belgische politieke partijen en ook niet met de Belgische regering. De reden dat de ex-regiopremier naar Brussel is gekomen is het feit dat dit de Europese hoofdstad is. Het probleem is echter wel voor België want de justitie in dat land moet nu in opdracht van een Europese lidstaat Puigdemont en zijn ex-ministers opsporen en aanhouden.

De Belgische justitie heeft eerder al aangegeven mee te zullen werken met een Europees arrestatiebevel en zal zich aan de wetten houden. Het proces van aanhouding en uitlevering is echter niet iets wat volgens Puigdemont’s Belgische advocaat Bekaert van de ene op de dag zal gebeuren. De officiële papieren die uit Spanje komen moeten eerst officieel vertaald worden en daarna via verschillende afdelingen binnen het Belgische justitiële apparaat belanden voordat Puigdemont en zijn ex-ministers daadwerkelijk opgepakt kunnen worden. Een uitlevering aan Spanje kan dus dagen, weken of maanden duren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken