Het kerkhof van The good, the bad and the ugly” is in Spanje te vinden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Het kerkhof van The good, the bad and the ugly” is in Spanje te vinden
Beeld: Archief

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BURGOS – Wie kent de spaghetti western “The good, the bad and the ugly” met de melodramatische muziek van Ennio Morricone nu niet. Veel mensen weten waarschijnlijk ook dat een groot deel van films in dit genre in Spanje zijn opgenomen. Maar wist je dat de emblematische eindscène in de eerder genoemde film met onder andere Clint Eastwood in Burgos werd opgenomen.

Het eindduel in “El bueno, el feo y el malo” werd in juni 1966 in de nabijheid van de gemeente Santo Domingo de Silos in de provincie Burgos opgenomen. Deze locatie was door regisseur Sergio Leone persoonlijk uitgekozen om de dollarstrilogie af te sluiten.

Dat gebeurde op spectaculaire wijze op een begraafplaats met 5.000 houten kruizen die in een cirkel werden geplaatst rondom een verharde cirkel waar het eindduel plaatsvond tussen Clint Eastwood (the good), Eli Wallach (the ugly) en Lee van Cleef (the bad).

Filmset

Deze filmset werd middenin de natuur opgebouwd met dank aan zo’n 1.000 militairen ten tijde van het Franco-regime. De begraafplaats kreeg de naam “sad hill” en heeft er tientallen jaren verlaten en onherkenbaar bijgelegen. Daar is sinds enkele jaren een einde aan gekomen nadat inwoners van de omgeving “sad hill” nieuw leven hebben ingeblazen door de filmset te restaureren en in alle glorie te herstellen.

Documentaire

Over dat proces en de werkzaamheden is een film-documentaire gemaakt door regisseur Guillermo de Oliveira die deze maand werd gepresenteerd. De titel is “Sad hill unearthed” of in het Spaans “Desenterrando Sad Hill” en vertelt het verhaal van de begraafplaats, de acteurs en herstelwerkzaamheden door tientallen vrijwilligers. De film wordt gepresenteerd ter ere van het 50-jarig bestaan van de film “The good, the bad and the ugly”.

Trilogie

Na “A fistful of dollars” en “For a few dollars more” is de film “The good, the bad and the ugly” de afsluiter van de dollarstrilogie. Het gaat om drie zogenaamde Spaghetti Westerns die door Sergio Leone geregisseerd werden en samen met de soundtrack van Ennio Morricone en het acteerwerk van een van de bekendste acteurs uit de films Clint Eastwood filmgeschiedenis hebben geschreven.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.