Peilingen een week voor de 10N verkiezingen in Spanje

Peilingen een week voor de 10N verkiezingen in Spanje
Beeld: 123rf

Peilingen een week voor de 10N verkiezingen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 10 november zullen de Spanjaarden voor de vierde keer in vier jaar tijd (een Europees record) naar de stembussen mogen gaan om mee te doen met de algemene nationale parlementsverkiezingen. Deze verkiezingen volgen op die van 28A (april) die volgde op een mislukte staatsbegroting. Daarvoor waren er ook verkiezingen op 26 juni 2016 en op 20 december 2015.

In totaal zullen op die dag 37 miljoen Spanjaarden hun stem uitbrengen voor de centrale parlementsverkiezingen voor het lagerhuis ‘congreso’ en het hogerhuis ‘senado’ in Spanje. Maar over wie er gaat winnen, welke politieke partij zal stijgen en hoe er na de verkiezingen coalities gevormd moeten worden is nog veel onduidelijk. Ondertussen regent het aan verkiezingspeilingen.

CIS

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) publiceerde afgelopen week een barometer waarin ook de gebruikelijke vragen over op wie men gaat stemmen gevraagd worden. De uitslag van deze barometer loopt niet gelijk met die van andere peilingen die o.a. door specialisten in opdracht van kranten worden uitgevoerd (en dat leverde zoals gebruikelijk veel kritiek op).

Volgens het CIS zou de PSOE de verkiezingen opnieuw weten te winnen met 30,2% van de stemmen (123-138 zetels) wat meer is dan de 28,9% bij de verkiezingen op 28 april (28A) dit jaar. De PP zou de tweede grote partij blijven met 17,2% van de stemmen (66-76 zetels) wat meer is dan de 16,8% van de stemmen op 28A.

Unidas-Podemos zou de derde grote partij worden met 14,4% van de stemmen (33-41 zetels) nagenoeg hetzelfde als bij de verkiezingen op 28A. Ciudadanos zou de vierde grote partij zijn met 13,6% van de stemmen (42-51 zetels) wat minder is dan de 16% bij de 28A verkiezingen. De extreemrechtse partij VOX zou iets meer stemmen krijgen en stijgen naar 11,9% (29-37 zetels) terwijl dat op 28A nog 10,3% was.

Kranten

De laatste peilingen werden geplaatst op zondag 3 november door de kranten El País en El Periódico. Deze verkiezingspeilingen laten een ander beeld zien dan dat van de CIS, net zoals de andere peilingen daarvoor.

Volgens de krant El Pais zou de PSOE de verkiezingen winnen met 27,3% van de stemmen gevolgd door de PP met 21,2%, VOX met 13,7%, Unidas-Podemos met 12,4% en Ciudadanos met 8,3%.

Volgens de krant El Periódico zou de PSOE winnen met 27,7% gevolgd door de PP met 19,5%, VOX met 14,2%, Unidas-Podemos met 13,4% en Ciudadanos met 8%.

Overeenkomsten

De peilingen zijn het op bepaalde vlakken wel met elkaar eens. De PSOe gaat de verkiezingen waarschijnlijk winnen. De PP is wat betreft stemmen aan het stijgen na de slechte resultaten bij de 28A verkiezing. VOX is aan het stijgen wat betreft stemmen terwijl Unidas-Podemos nagenoeg gelijk blijft. Ciudadanos is echter de grote verliezer want deze partij verliest in alle peilingen veel stemmen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.