Peilingen een week voor de 10N verkiezingen in Spanje

Peilingen een week voor de 10N verkiezingen in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Op 10 november zullen de Spanjaarden voor de vierde keer in vier jaar tijd (een Europees record) naar de stembussen mogen gaan om mee te doen met de algemene nationale parlementsverkiezingen. Deze verkiezingen volgen op die van 28A (april) die volgde op een mislukte staatsbegroting. Daarvoor waren er ook verkiezingen op 26 juni 2016 en op 20 december 2015.

In totaal zullen op die dag 37 miljoen Spanjaarden hun stem uitbrengen voor de centrale parlementsverkiezingen voor het lagerhuis ‘congreso’ en het hogerhuis ‘senado’ in Spanje. Maar over wie er gaat winnen, welke politieke partij zal stijgen en hoe er na de verkiezingen coalities gevormd moeten worden is nog veel onduidelijk. Ondertussen regent het aan verkiezingspeilingen.

CIS

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) publiceerde afgelopen week een barometer waarin ook de gebruikelijke vragen over op wie men gaat stemmen gevraagd worden. De uitslag van deze barometer loopt niet gelijk met die van andere peilingen die o.a. door specialisten in opdracht van kranten worden uitgevoerd (en dat leverde zoals gebruikelijk veel kritiek op).

Volgens het CIS zou de PSOE de verkiezingen opnieuw weten te winnen met 30,2% van de stemmen (123-138 zetels) wat meer is dan de 28,9% bij de verkiezingen op 28 april (28A) dit jaar. De PP zou de tweede grote partij blijven met 17,2% van de stemmen (66-76 zetels) wat meer is dan de 16,8% van de stemmen op 28A.

Unidas-Podemos zou de derde grote partij worden met 14,4% van de stemmen (33-41 zetels) nagenoeg hetzelfde als bij de verkiezingen op 28A. Ciudadanos zou de vierde grote partij zijn met 13,6% van de stemmen (42-51 zetels) wat minder is dan de 16% bij de 28A verkiezingen. De extreemrechtse partij VOX zou iets meer stemmen krijgen en stijgen naar 11,9% (29-37 zetels) terwijl dat op 28A nog 10,3% was.

Kranten

De laatste peilingen werden geplaatst op zondag 3 november door de kranten El País en El Periódico. Deze verkiezingspeilingen laten een ander beeld zien dan dat van de CIS, net zoals de andere peilingen daarvoor.

Volgens de krant El Pais zou de PSOE de verkiezingen winnen met 27,3% van de stemmen gevolgd door de PP met 21,2%, VOX met 13,7%, Unidas-Podemos met 12,4% en Ciudadanos met 8,3%.

Volgens de krant El Periódico zou de PSOE winnen met 27,7% gevolgd door de PP met 19,5%, VOX met 14,2%, Unidas-Podemos met 13,4% en Ciudadanos met 8%.

Overeenkomsten

De peilingen zijn het op bepaalde vlakken wel met elkaar eens. De PSOe gaat de verkiezingen waarschijnlijk winnen. De PP is wat betreft stemmen aan het stijgen na de slechte resultaten bij de 28A verkiezing. VOX is aan het stijgen wat betreft stemmen terwijl Unidas-Podemos nagenoeg gelijk blijft. Ciudadanos is echter de grote verliezer want deze partij verliest in alle peilingen veel stemmen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

9
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

Het ziet er naar uit dat de situatie op enkele percentjes na onveranderd blijft. PSOE komt terug aan zet. De kans is groot dat ze deze keer wel bereid zijn tot een coalitie met Podemos en indien nodig een paar separatisten. Al ben ik niet echt een aanhanger van een links beleid, democratisch gezien en rekening houdend met het Catalaanse probleem is dit waarschijnlijk de beste oplossing. Een rechtse coalitie met PP/VOX is economisch misschien beter, maar democratisch een ramp en dat leidt zonder twijfel tot nooit geziene onlusten in Catalonië. Ik hoop dat Sanchez zijn lesje geleerd heeft en… Lees verder »

Rob

Ik adviseer het woord autocratie even op te zoeken en de betekenis tot u te nemen.

Juan74

Miel, ik snap je punten wel hoor, maar ik vind het toch ook wel knap dat je in een paar zinnen telkens weer het Catalaanse probleem aan kan halen. Net of Spanje geen andere problemen heeft om op te lossen. Pedro durft geen echte stelling in te nemen in die kwestie omdat hij wellicht die partijen nodig heeft, dat is politiek gezien te begrijpen, maar is ook een doodzonde vind ik, hij dient er te zijn voor het hele land en de rest van het land heeft maar bar weinig op met wat de Separatisten willen. Het land wil een… Lees verder »

Juan74

En in een ander artikel lees ik dat de Indeps dus de verkiezingen willen boycotten? Dat zou heel mooi zijn, dan komt een partij als het ERC en andere Catalaanse partijen niet meer in de landelijke regering en gaan dat soort zetels naar partijen die wel wat kunnen en willen doen voor het hele land.
Sorry Remco, maar ik wilde dat toch even gezegd hebben.

feolavh@hotmail.com

Niemand in Catalonië wil de verkiezingen blokkeren; dat bericht klopt helemaal niet. Al heeft het vast wel in El Mundo, Abc, La Razón of El País gestaan. Maar de pers is niet te vertrouwen. Je moet meerdere bronnen hebben om een mening te kunnen vormen. Helaas wordt met opzet vaak verkeerd geïnformeerd over Catalonië.

Rob

Het blokkeren van verkiezingen is een zware misdaad. Aangezien de Catalanen en met name de separatisten zich altijd keurig aan de wet houden, is dit inderdaad onzin, Feola. Goed gezien!

Juan74

Sjonge, zoveel peilingen en allemaal verschillende uitkomsten.
Het lijkt Maurice de Hond wel zeg of is het de Hondt??
Hoe dan ook, zoals het dus lijkt, zal er weer geen goede werkbare meerderheid komen, want op links zit men met te weinig en wil men niet samenwerken, op rechts hetzelfde.
Kennelijk wil het volk dat de PP en de PSOE het samen gaan doen, maar dan dienen wel eerst de heren ego´s die nu daar de partijleiders zijn, op te hoepelen en met nieuwe mensen eens gaan samenwerken!

Rob

Het kan wel over links, maar dan zal Paul Kerk zijn grote ego aan de kant moeten zetten, en een iets minder grote broek moeten aantrekken. Of zijn fraaie paardenstaart afknippen, natuurlijk.

Juan74

Ik denk niet dat Peter en Paul samen de kar willen trekken Rob, zoals ik al zei, als ze nu eens nieuwe mensen naar voren schuiven in plaats van maar vast te blijven houden aan Peter en Paul, dan zou het wellicht nog eens wat worden.
Maar de grote ego´s van veel van de partijleiders, is wat vooral de boel tegenhoudt, dat is althans mijn idee erover.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.