menu: rubrieken, zoeken & meer

Dringend advies uit Nederland om niet naar het buitenland te reizen

Dringend advies uit Nederland om niet naar het buitenland te reizen
Beeld: 123rf

Dringend advies uit Nederland om niet naar het buitenland te reizen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nederlandse regering heeft op dinsdag een nieuw pakket van corona-maatregelen aangekondigd waaronder het dringende advies om niet naar het buitenland en dus ook niet Spanje te reizen. Het is een dringend advies wat geen verbod is om bijvoorbeeld in de kerstvakantie naar een wintersport of winterzon bestemming te reizen wat geldt tot tenminste half januari volgend jaar.

Een van de zorgen die het Outbreak Management Team (OMT) vorige week aangaf zijn de wintersportvakanties die voor de eerste corona-golf gezorgd hebben voor veel geïmporteerde corona-besmettingen in Nederland. 

Specifiek werd er door premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persbijeenkomst op dinsdag niets gemeld over de winterzon bestemmingen zoals de Canarische Eilanden in Spanje die een geel reisadvies hebben gekregen op 27 oktober maar ook dat wordt dringend afgeraden.

Op de vraag van een journalist over de juridische basis voor het negatieve reisadvies tot half januari zegt premier Rutte dat het om een dringend advies gaat en dus geen verbod om naar het buitenland te reizen. Volgens Rutte zijn er nog maar weinig plaatsen die een geel reisadvies hebben en dus zal voor alle reizen een dringend advies voor een thuisquarantaine gelden.

Wat dit dringende advies om niet naar het buitenland te reizen precies betekent voor de Canarische Eilanden die binnen Europa een van de weinige plaatsen zijn die een geel reisadvies hebben, is ons onbekend.

Op de website Nederlandwereldwijd waar de reisadviezen worden gepubliceerd staat sinds dinsdag 3 november vermeld: ‘Het coronavirus is in Nederland en veel andere landen nog niet onder controle. Blijf deze winter daarom zo veel mogelijk thuis. Maak en boek geen reizen naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk’ met een link naar deze website van de Rijksoverheid.

Op de website van Rijksoverheid staat onder andere: Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk en vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.