menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (49)

123rf
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (49)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Dringend advies uit Nederland om niet naar het buitenland te reizen

MADRID – De Nederlandse regering heeft op dinsdag een nieuw pakket van corona-maatregelen aangekondigd waaronder het dringende advies om niet naar het buitenland en dus ook niet Spanje te reizen. Het is een dringend advies wat geen verbod is om bijvoorbeeld in de kerstvakantie naar een wintersport of winterzon bestemming te reizen wat geldt tot tenminste half januari volgend jaar. Specifiek werd er door premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persbijeenkomst op dinsdag niets gemeld over de winterzon bestemmingen zoals de Canarische Eilanden in Spanje die een geel reisadvies hebben gekregen op 27 oktober maar ook dat wordt dringend afgeraden. LEES VERDER >>>

Corona-update: 18.669 nieuwe positieven en 238 corona-doden in 24 uur tijd

MADRID – Op dinsdag 3 november kwamen er in een etmaal 18.669 nieuwe positief geteste personen bij en overleden er het afgelopen etmaal 238 personen in Spanje. Daarmee is het totaal aantal positief geteste personen sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 1.259.366 positieven. Het totaal aantal sterfgevallen is gestegen naar 36.495. Er liggen op dit moment 19.943 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen waarvan 2.754 op de intensive care terwijl 1.606 patiënten de afgelopen 24 uur ziekenhuizen konden verlaten. Lees de offciële cijfers hier .

Regering wil nog niets weten van een thuisblijfplicht maar …

MADRID – Er zijn verschillende regionale overheden zoals in Asturië, Castilië en León en Andalusië die willen praten over een regionale lockdown met thuisblijfplicht. Dat zou een soortgelijke situatie moeten worden zoals in maart/april dit jaar tijdens de zogenaamde eerste corona-golf. De minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft echter aangegeven daar niets voor te voelen. Sterker nog, hij heeft de regionale overheid in Asturië geen toestemming gegeven voor een thuisblijfplicht in Asturië. 

Voorlopig wordt er dus (nog) geen beslissing over genomen en wil men in ieder geval wachten tot 9 november met een eventueel besluit over een thuisblijfplicht wat men vanuit de centrale regering wil voorkomen en wil bespreken op woensdag met de regionale overheden. Overigens zou voor een thuisblijfplicht de huidige noodtoestand moeten worden aangepast want deze staat deze corona-maatregelen nu niet toe.

Regionale lockdown Valencia regio met een week verlengd tot 13 november

VALENCIA – Dinsdagmorgen meldde de regionale premier Ximo Puig al dat hij de regionale lockdown voor de Valencia regio met een week wilde verlengen en datzelfde heeft hij dinsdagmiddag bevestigd . De Valencia regio gaat nog een week langer regionaal op slot waarbij het niet mogelijk zal zijn om de autonome regio in en uit te reizen als daar geen geldige reden voor is (zoals we in andere artikelen al beschreven hebben). De Valencia regio zal dus niet op vrijdag 6 november weer ‘openen’ maar de regionale lockdown gaat door tot vrijdag 13 november.

Aragón kondigt nu ook provinciale lockdowns aan

ZARAGOZA – Volgens de regionale overheid bevindt de autonome regio Aragón zich inmiddels in de derde corona-golf met gemiddeld 1.000 nieuwe positief geteste personen afgelopen week per dag. Daarom worden de corona-maatregelen nog meer aangescherpt . Zo hadden de drie provinciale hoofdsteden Zaragoza, Huesca en Teruel al een gemeentelijke lockdown en werd de hele autonome regio ook al in een regionale lockdown geplaatst. De inwoners van de drie eerder genoemde steden mogen niet buiten de gemeente komen en alle inwoners van Aragón mogen de regio niet verlaten. Daar komen nu echtwr ook provonciale lockdowns bij voor de provincies Zaragoza, Huesca en Teruel waar de inwoners nu ook de provincie niet mogen verlaten en er dus overal in Aragón een in- en uitreisverbod geldt.

Navarra verlengt de regionale lockdown met twee weken

PAMPLONA – De regionale overheid van de autonome regio Navarra heeft de huidige regionale lockdown met twee weken verlengd. De huidige regionale lockdown zou tot 4 november duren maar wordt nu voor tenminste twee weken verlengd van 5 tot 18 november waarbij de regionale overheid een nieuwe verlenging niet uitsluit als de corona-situatie niet beter wordt. Navarra was de eerste autonome regio met een regionale lockdown die inging op 22 oktober en zou duren tot 4 november.

Nederlandse pers interpreteert Spaanse corona-cijfers niet goed

MADRID – Diverse lezers vroegen ons wat nu waar is over de corona-cijfers die wij zoals altijd op maandag publiceren. De reden daarvoor is dat in diverse Nederlandse en wellicht ook wel Belgische kranten/websites van gerenommeerde kranten te lezen is dat Spanje een nieuw dagrecord heeft verbroken met meer dan 55.000 nieuwe besmettingsgevallen in 24 uur tijd. Gelukkig klopt dat niet. LEES VERDER >>>

Alle horeca dicht in Asturië en Castilië en León

VALLADOLID – Vanaf vrijdag 6 november zullen alle bars en restaurants in de autonome regio Castilië en León voor 14 dagen op slot moeten. Dat heeft de regionale premier van de autonome regio bekend gemaakt. Naast de horeca mogen ook de winkelcentra niet meer open en zijn er diverse andere corona-maatregelen aangekondigd. Ook in de autonome regio Asturië heeft men reeds aangekondigd de horeca te sluiten voor 15 dagen. Naast een verlenging van de regionale noodtoestand in Navarra tot 18 november zullen ook alle bars en restaurants in de regio geeloten blijven tot die datum.

6.210 nieuwe positief geteste personen en 134 corona-doden in Catalonië

BARCELONA – In Catalonië hebben de regionale gezondheidsdiensten Conselleria de Salut op dinsdag 6.210 nieuwe positief geteste personen gemeld. Dat is bijna twee keer zoveel dan op maandag toen men in Catalonië melding deed van 3.200 positieven. Het aantal corona-doden alleen in Catalonië steeg in 24 uur tijd ook met 134 personen terwijl dat er 66 waren op maandag. Catalonië is een van de zwaarst getroffen autonome regio’s van Spanje wat betreft het coronavirus.

Bijna 2.000 nieuwe positieven in 24 uur tijd in de Valencia regio

VALENCIA – Op dinsdag zijn er de afgelopen 24 uur zijn er in de Valencia regio 1.969 nieuwe positief geteste personen bijgekomen . Het aantal corona-doden steeg helaas ook met 20. Op dit moment liggen er 1.299 covid-patiënten in de regionale ziekenhuizen waarvan 118 in de provincie Castellón met 22 op de ic, 451 in de provincie Alicante met 76 op de ic en 730 in de provincie Valencia met 106 op de ic-afdeling.

3.937 nieuwe positieven en 34 corona-doden in Andalusië in 24 uur tijd

SEVILLA – Het aantal nieuwe op corona positief geteste (via PCR-test) personen is op dinsdag in 24 uur tijd met 3.937 personen gesteven, iets minder dan op maandag toen dat aantal nog 4.406 was in de autonome regio Andalusië. Helaas zijn er ook 34 nieuwe corona-doden bijgekomen in de regio. Tot nu toe zijn er in Andalusië sinds aanvang van de corona-crisis 151.247 mensen geïnfecteerd geraakt met het coronavirus en overleden er in totaal 2.639 personen. 

62 nieuwe positieven en 2 corona-doden op de Canarische Eilanden

LAS PALMAS – De Canarische Eilanden is de autonome regio van Spanje met de minste positief geteste personen en corona sterfgevallen maar dat neemt niet weg dat ook op de eilanden er corona-gevallen gemeld worden. Op dinsdag kwamen er in 24 uur tijd 62 nieuwe positief geteste personen bij en stierven er 2 personen. Er liggen op dit moment 226 covid-patiënten in de ziekenhuizen op de eilanden waarvan 41 personen op de ic-afdeling.