menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederlandse pers interpreteert Spaanse corona-cijfers niet goed

Nederlandse pers interpreteert Spaanse corona-cijfers niet goed
Beeld: 123rf

Nederlandse pers interpreteert Spaanse corona-cijfers niet goed

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Diverse lezers vroegen ons wat nu waar is over de corona-cijfers die wij zoals altijd op maandag publiceren. De reden daarvoor is dat in diverse Nederlandse en wellicht ook wel Belgische kranten/websites van gerenommeerde kranten te lezen is dat Spanje een nieuw dagrecord heeft verbroken met meer dan 55.000 nieuwe besmettingsgevallen in 24 uur tijd. Gelukkig klopt dat niet.

Wij beoordelen niet of de melding van de 55.019 personen die positief op corona zijn getest in slechts 24 uur tijd een ‘sensatie’ bericht is of een foute interpretatie van de in Spanje gepubliceerde cijfers. Wellicht klinkt de meer dan 55.000 nieuwe positieven aannemelijk aangezien er in Frankrijk in 24 uur tijd ook meer dan 52.500 nieuwe positieven bij kwamen maar in Spanje is dat een ander verhaal.

Op maandag worden door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid namelijk niet de cijfers bekend gemaakt over een tijdsbestek van 24 uur maar die van 72 uur, te weten vrijdag, zaterdag en zondag. In de weekenden publiceert het Ministerie geen corona-cijfers. De cijfers op maandag zijn dus die van vrijdag, zaterdag en zondag terwijl de rest van de doordeweekse dagen wel elke dag de actuele corona-cijfers bekend worden gemaakt.

Op maandag werd er melding gedaan van 55.019 nieuwe positief geteste personen de afgelopen 72 uur dus vrijdag, zaterdag en zondag. Dat is een gemiddelde van 18.339 per dag terwijl er officieel volgens de cijfers van het Ministerie van zondag op maandag in 24 uur tijd 4.334 nieuwe positieven bijkwamen in Spanje.

Er is dus geen dagrecord verbroken zoals sommige gerenommeerde Nederlandse websites melden maar wel een weekend record, dus een record van drie dagen. Het afgelopen weekend werden er 55.019 nieuwe positieven geregistreerd terwijl dat het weekend daarvoor nog 52.188 personen weren en daarvoor 37.889 nieuwe positief geteste personen op vrijdag, zaterdag en zondag samen.