Google nieuws keert begin 2022 weer terug in Spanje

Google nieuws keert begin 2022 weer terug in Spanje
Beeld: 123rf

Google nieuws keert begin 2022 weer terug in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Google Nieuws dienst van de Amerikaanse zoekgigant Google keert na een afwezigheid van zeven jaar in 2022 weer terug in Spanje. In 2014 werd door de regering een wet aangenomen waarin stond dat Google voor elke link met fragmenten naar andere websites moest gaan betalen en dat wilde en kon Google niet doen. Maar de huidige regering heeft de wetgeving aangepast waardoor Google Nieuws weer terug kan keren naar Spanje.

Google Nieuws is jaren geleden begonnen als een extra dienst om al het nieuws dat Google indexeert gebundeld aan een lezer aan te bieden. Zo kun deze makkelijk opzoeken wat allerlei media schrijven over een bepaald onderwerp en krijg hij/zij tevens de belangrijkste artikelen of onderwerpen van dat moment in een oogopslag te zien. Zeker tijdens de corona-pandemie is dat makkelijk.

Maar terwijl Nederlanders en Belgen wel gebruik kunnen maken van de nieuwsdienst van Google, is dat in Spanje sinds 2014 niet mogelijk. In dat jaar veranderde de toenmalige regering de wet ‘Ley de Propiedad Intelectual’ waardoor Google plots voor elk nieuwsfragment met link moest gaan betalen, een onbegonnen en onbetaalde zaak natuurlijk. Google trok toen meteen de stekker eruit in Spanje zoals op de huidige Google Noticias website te zien is.

Maar de huidige Spaanse regering heeft dinsdag bekendgemaakt dat deze uit 2014 stammende wet veranderd wordt waardoor Google Nieuws weer terug kan keren, iets wat Google op woensdag dan ook zelf bekend heeft gemaakt in een persbericht.

Ga naar de inhoud