skip to Main Content
Spaans natuurgebied Doñana dreigt werelderfgoedstatus UNESCO te verliezen

Spaans natuurgebied Doñana dreigt werelderfgoedstatus UNESCO te verliezen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Het Zuid-Spaanse nationaal park Doñana dreigt het eerste natuurgebied in Europa te worden dat op de rode lijst van werelderfgoed in gevaar komt. De natuur in het waterrijke gebied is al sterk verslechterd door het uitbaggeren van een rivier die langs het park loopt, illegale waterputten voor landbouw en gaswinning. Die bedreigen onder meer de miljoenen trekvogels die het park aandoen op hun reis tussen Afrika en Europa en de zeldzame Iberische lynx voor wie Doñana cruciaal is.

Op 1 december verliep de deadline die werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft gesteld aan de Spaanse regering om met maatregelen te komen die kunnen voorkomen dat het park op de rode lijst belandt. Voor Spanje zou dit groot gezichtsverlies zijn. Volgens het Wereld Natuur Fonds in Spanje heeft de regering veel te lang internationale afspraken, Europese wetgeving én publiek protest genegeerd. WNF wil daarom dat de Europese Commissie de Spaanse overheid ter verantwoording roept voor het Europese Hof van Justitie.

Lees ook: 22 Unesco Werelderfgoed plaatsen in Spanje op een rij (deel 1)

Teken de petitie

WNF houdt een internationale petitie die de Spaanse regering oproept om snel maatregelen te nemen om werelderfgoed Doñana eindelijk beter te beschermen. “De Spaanse regering heeft tijd genoeg gehad om in actie te komen’’, zegt Juan Carlos del Olmo, directeur van WNF in Spanje. “De tijd is bijna op. Dit is waarschijnlijk haar laatste kans om een blamage voor Spanje te voorkomen en te zorgen Doñana niet het predikaat werelderfgoed in gevaar krijgt.”

Lees ook: De 15 Nationale Parken van Spanje

Het park herbergt nog veel natuurlijke rijkdom met vierduizend soorten planten en dieren. Maar door duizend illegale waterputten, driehonderd hectare aan boerderijen, voorgestelde mijnen en gaswinning is 80 procent van de moerassen in Doñana al verdwenen. WNF, dat ruim 50 jaar bij het park is betrokken, is ook gealarmeerd over plannen om een mijn te heropenen die in 1998 een ecologische ramp veroorzaakte. Toen brak een reservoirdijk waardoor miljoenen liters water met giftige metalen de Guadalquivir-rivier instroomden.

Werelderfgoed

Behalve een belangrijk waterrijk landschap voor de natuur in het droge Zuid-Spanje levert Doñana ook water voor 200.000 mensen die in de omgeving van het park wonen. Op de eerstkomende vergadering van het Werelderfgoed Comité in juli 2017 neemt UNESCO een besluit over het Werelderfgoedlot van Doñana – (persbericht WNF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken