skip to Main Content
Greenpeace zegt dat de Spaanse water crisis verergert

Greenpeace zegt dat de Spaanse water crisis verergert

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De langste rivier van het Iberisch schiereiland droogt op. De Tajo ontspringt in de deelstaat Aragón waarna de rivier de stad Toledo passeert en langs 60 km de grens tussen Spanje en Portugal vormt om uit te monden in de Atlantische Oceaan dichtbij de stad Lissabon. De Taag is 1.000 km lang en er staan 51 dammen op de rivier. De huidige problemen met het water van de Taag komen voor een groot deel van de grote bevolkingsconcentraties aan de Middellandse Zee.

Tussen 1966 en 1979 werd het 292 kilometer lang Tagus-Segura kanaal gegraven om water te transporteren van de reservoirs van Entrepeñas (provincie Guadalajara) en Buendía (provincie Cuenca) naar het Talave Reservoir op de Segura rivier. Hier wordt het water gebruikt voor de irrigatie van de landbouwgronden in Alicante, Murcia en Almeria.

Maar het is een kanaal dat het water grotendeels in open lucht vervoert waardoor er door verdamping duizenden liter water verloren gaan voor het water zijn bestemming bereikt.

De milieuorganisatie Greenpeace publiceerde een rapport over hoe Spanje zijn waterhuishouding aanpakt nu het land zijn ergste droogte sinds decennia moet tegemoet zien. De studie kreeg de naam, “droogte, dat is iets meer dan een gebrek aan regen”, concludeert dat 75 procent van Spanje het risico loopt om te veranderen in een woestijn. Volgens het rapport heeft de nationale regering nooit iets gedaan om droge periodes te verzachten maar hebben zij geleefd alsof Spanje een waterrijk land was.

Het Entrepeñas reservoir bij Madrid is een van de bronnen van het Tagus-Segura kanaal maar dat reservoir bevat momenteel slechts 10 procent van zijn capaciteit waardoor de dorpen rondom het reservoir verplicht worden om drinkwater aan te voeren met vrachtwagens.

Een bijkomend probleem is dat het nationaal meteorologisch bureau Aemet een zachte maar ook een droge winter voorspelt. In feite zou het derde droogste winter worden sinds 1981.

De conclusie van het Greenpeace rapport is in alle geval dat meer kanalen voor watertransport niet het antwoord is omdat veel van het water sowieso verspilt wordt aan golfterreinen en groene ruimtes.

Om meer aandacht aan het water probleem in Spanje te geven heeft Greenpeace recent een van de grootste spandoeken ooit aan een brug bij het waterbasin/stuwmeer Barrios de Luna in León opgehangen waarop groote te lezen was “Mala gestion = seguia”.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Helaas heeft besparing geen prioriteit. Op campings afwassen, tanden poetsen met continu stromend water, onwijs lang douchen, daarna weglopen zonder kraan te sluiten, lekkende kranen e. d. niet of veel te laat repareren. Geldt ook voor brandstof besparen, kletsen en bellen vanuit de auto met draaiende motor, evenzo als moeders inkopen doet in de supermarkt. Maar de grootste ergenis is het afval overal hier zou een flink hoog statiegeld snel moeten worden ingevoerd op plastic, blik en glas.

  2. het is waarheid wat er werd geschreven over Franco ,de laatste stuwdammen werden gebouwd door franco , maar er zou ook werk moeten gemaakt worden van het plaatsen van individuele meters in appartement gebouwen , mensen zouden zuiniger omspringen met hun verbruik , ook zouden de kinderen moeten leren in de school hoe zuinig omgaan in hun dagelijks verbruik van water , veel kinderen open eerst hun waterkraantje en zoeken dan hun tandenborstel ,de afwas gebeurd onder stromen koud water , zelfs heb ik mijn wc aangesloten op het water van mijn zwembad, dus bij het kuisen van mijn zwembad vang ik dit water op en gebruik het dan bij het doorspoelen van mijn wc

  3. Aemet verwacht een droge en zachte winter? Buiten het feit dat het een fabeltje is dat je dit kan voorspellen, wijzen bovendien de eerste tekenen juist compleet de andere kant op. Het is bitterkoud voor begin december. En is er reeds op veel plekken sneeuw gevallen. Dat trekt veel rustiger de grond in dan regen, bij het smelten. En dat is positief.
    Ik ga helemaal geen voorspelling doen. Gewoon afwachten en ophouden met dat onzinnige glazenbol kijken.

  4. Het politieke fanatisme is er de oorzaak van geweest dat men geen gebruik meer heeft gemaakt van de plannen van Franco om het land overal van water te voorzien. Het was beter met vele ontzoutingsinstallaties te werken volgens de PSOE regering jaren terug. Nu komen ze er veel te laat achter dat de plannen van Franco toch goed waren. Alles van Franco was slecht en het is moeilijk met een dergelijk fanatisme tot iets goed te komen, in het geval iets van Franco-afkomst toch goed was. Dat is dan wat je hier te horen krijgt want van de geschiedenis zijn ze niet op de hoogte. In 1902 verschijnt er een groot ’Plan de Obras Hidráulica’. Dezelfde ambitie geldt voor de Tweede Republiek die in 1931 van start gaat. In 1932 heeft deze reeds een Wet voor de Bevloeiingswerken en in 1933 een Plan. Aan de basis van dat plan staat de gedachte om water over te brengen uit de rivieren die te veel hebben en ook niet door gebieden stromen waar het areaal aan irrigatiegronden gemakkelijk uit te breiden is, naar stroomgebieden van rivieren waar de productiviteit van de landbouw enorm kan groeien, mits er maar meer water ter beschikking komt. Franco krijgt overal de schuld van en dan wordt zomaar het hele stuwdammen plan stopgezet en werd er plaatsgemaakt voor de ontzoutingsinstallaties. Domme politici dus die niet weten te profiteren van de goede ideeën.

  5. Als men ziet hoeveel water er feitelijk verspilt aan de vele golfterreinen voor het plezier van enkelen weet men genoeg. Liever sterven van de honger dan het nodige water te voorzien voor de bevolking en landbouw maar hiermee kan men zijn zakken niet vullen en de mond openhouden van corrupte politici.

  6. In Salou stroom het regenwater (als het eens regent) gewoon de straat op naar de zee, buizen van het dak voor de afvoer regenwater komt uit onderaan de gebouwen uit, geen regenreseviors.

    1. De spijker op de kop, de regering doet er werkelijk niets aan het gevallen water op te vangen, ze zijn al meermalen gewaarschuwd maar daar trekken ze zich niets van aan. Dit ook met elektriciteit, ook daar luisterd men geheel niet en wordt dat ook alsmaar duurder.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken