skip to Main Content

Met hoeveel alcohol op mag je autorijden in Spanje? De politie geeft uitleg!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nu de feestdagen weer voor de deur staan en er veel bedrijfsfeesten en etentjes zijn, familiebijeenkomst en feesten en nog veel meer activiteiten waarbij men gezellig bij elkaar komt om te praten, dansen, feesten, eten en … drinken. Precies dat laatste is nog steeds een groot probleem als men daarna achter het stuur moet kruipen waarbij men regelmatig met iets teveel alcohol in de maag en in het bloed gaat rijden, iets wat in Spanje nog veel te veel gebeurt met alle gevolgen van dien. Om iets meer duidelijkheid te geven heeft de Guardia Civil het volgende schema op Twitter geplaatst.

Alcohol en autorijden is eigenlijk nooit een goede combinatie maar helaas kunnen degene die alcohol drinken niet vaak hun auto laten staan en een taxi nemen naar huis om henzelf en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen. Met de komende feestdagen in het verschiet is het echter vaak moeilijk om je eigen grenzen te stellen en om nou tegen iedereen te zeggen dat je best wel iets mag drinken en dat je daarna nog best wel kunt autorijden, heeft de Guardia Civil het volgende schema geplaatst op hun Twitter account, een bericht wat weer gedeeld werd door Auto Bild España.

alcohol

Hieruit valt het volgende op te maken:

 • Bestuurders van een motor of een personenwagen mogen 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben.
 • Bestuurders van vrachtwagens en nieuwe bestuurders mogen tijdens de eerste 2 jaar van hun rijbewijs slechts 0,3 promille alcohol in hun bloed hebben.

Op het schema staat dan in het kort wat men mag drinken om onder de limiet te kunnen blijven.

Zo mogen mannelijke motor- en autobestuurders van 70 kg:

 • 2 pinten bier
 • 2,5 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken


Voor vrouwelijke motor- en autobestuurders van 60 kg is dat:

 • 2 pinten bier
 • 2 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken

Mannelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 1 pint bier
 • 1,5 glas wijn
 • 1 glas whisky drinken

Vrouwelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen het volgende drinken:

 • 0,5-1 pint bier
 • 1 glas wijn
 • 0,5-1 glas whisky drinken

Het feit dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen heeft met de bouw van het lichaam te maken waarbij mannen iets meer kunnen drinken dan de vrouwen, iets wat van persoon op persoon verschillend is natuurlijk.

Dus, doe het rustig aan met de feestdagen, drink niet teveel en als je dat toch doet stap dan niet op de motor of achter het stuur van je auto maar laat je naar huis brengen, neem een taxi of ga, indien mogelijk, lopen. Overigens kun je in Spanje ook bekeurt worden als je dronken over straat loopt en problemen veroorzaakt of gevaarlijk gedrag toont. Ook dronken fietsen kan bekeurt worden in Spanje omdat je immers aan het verkeer deelneemt en in de meeste gevallen gewoon op straat moet fietsen, in ieder geval bij het ontbreken van speciale fietspaden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Je hebt gelijk als je bedoelt dat mijn laatste zin niets te doen heeft met het onderwerp. Die opmerking betrof het artikel van onlangs over de taalvaardigheden van de Spanjaarden.
  Ik was in de war, gebeurt wel vaker…
  “…groot Nederlands dictee…” Wat bedoel je? (-;
  Maar het gezeur over de grammaticale capriolen van de redactie is wat ongepast en mag best stoppen. Er schijnt groot gebrek aan leraren, misschien een tip.
  Jullie taaltje is overigens best grappig, maar of het allemaal klopt… hm.
  Maar jullie worden wereldkampioen, ik word fan… ok zo?

 2. Okay duidelijk. Zie overigens werklui die bij de lunch een hele fles wijn leegdrinken….
  Een kwestie die hier niet genoemd (volt.deelw.)wordt, is hoe het zit bij het veroorzaken van een ongeluk. Bij bijvoorbeeld 2 pintjes….Hoe zijn de voorwaarden in de verzekeringsformulieren?

 3. Bah weer op taalfouten reageren, leven en laten leven of anders zwarte piet ook maar vaarwel zeggen.

  Maargoed, ik pik mijn vrouw elke dag op vanaf haar werk en 2x of 3x per week gaan we voor we naar huis gaan even ergens wat drinken en dan drink ik altijd een glas bier met wat olijven, en in de zomer is dat heel soms 2 en nog nooit problemen ondervonden en weeg 64 kilo. Heb al bijna 30 jaar mijn rijbewijs en tot op heden alles goed.

  1. Erg goed van je Leo. Je vrouw die prik dronk zal wel gereden hebben…

 4. Wij zijn hier toch geen Nederlandse taallessen aan het geven????
  Doe even normaal.
  Vink.

  1. Juist!
   En het wordt helemaal gillen als de Belgen les gaan geven in Nederlandse taal…
   Trouwens, in de verkeerstoren op Schiphol zullen ze iedere keer als een Spanjaard aan komt vliegen wel natte oksels krijgen.

   1. kijk eens naar de resultaten van het groot Nederlands dictee . trouwens die eerste zin heeft met het artikel niets te maken

    1. Je hebt gelijk als je bedoelt dat mijn laatste zin niets te doen heeft met het onderwerp. Die opmerking betrof het artikel van onlangs over de taalvaardigheden van de Spanjaarden.
     Ik was in de war, gebeurt wel vaker…
     “…groot Nederlands dictee…” Wat bedoel je? (-;
     Maar het gezeur over de grammaticale capriolen van de redactie is wat ongepast en mag best stoppen. Er schijnt groot gebrek aan leraren, misschien een tip.
     Jullie taaltje is overigens best grappig, maar of het allemaal klopt… hm.
     Maar jullie worden wereldkampioen, ik word fan… ok zo?

 5. Ik weet niet of ik nog foutloos kan rijden na het drinken van 2 pinten bier, 2,5 glazen wijn, 2 glazen whisky……..

 6. Hed gebeurd nooit dat ik drinkt als ik moed ryden ,hebt toen eens een boet opgeloopt en dat hebt myn portemonnee pyn gedaan.

 7. Guy, weet je dat zeker? Zie onderstaand: Het gebeurt
  Vervoeging van gebeuren
  hij/zij/het gebeurt
  zij gebeuren
  Onvoltooid verleden tijd
  hij/zij/het gebeurde
  zij gebeurden
  Voltooid tegenwoordige tijd
  hij/zij/het is gebeurd
  zij zijn gebeurd
  Voltooid verleden tijd
  hij/zij/het was gebeurd
  zij waren gebeurd
  Toekomende tijd I
  hij/zij/het zal gebeuren
  zij zult gebeuren
  Toekomende tijd II
  hij/zij/het zal gebeurd zijn
  zij zult gebeurd zijn
  Conditionalis I
  hij/zij/het zal gebeuren
  zij zullen gebeuren
  Conditionalis II
  hij/zij/het zal zijn gebeurd
  zij zullen zijn gebeurd

  1. Toekomende tijd I (het zal gebeuren) = de onvoltooid toekomende tijd
   Toekomende tijd II = de voltooid toekomende tijd (er staat een volt. deelwoord in)
   Conditionalis I = de voorwaardelijke wijs in het Nederlands. En natuurlijk niet hetzelfde als in de toekomende tijd, wel: het ZOU gebeuren.

 8. en er is ook in mijn bericht een fout geslopen… niet iedereen kent de regel van 3….. een nietje teveel … sorry daarvoor

 9. Ik vind jullie initiatief prachtig maar … dan wel graag in foutloos Nederlands. “Bekeurd” schrijf je met een d, niet met een t. Het betreft immers een voltooid deelwoord 😉 zelfde fout tweemaal in hetzelfde artikel! Hiervoor moest ik vroeger zelfs straf schrijven.
  Doe echter vooral voort met uw site, ik verslind de artikels dagelijks.
  Met vriendelijke groet

  1. aub niet gaan zeuren over dt fouten, niet iedereen kent de regel van 3 niet, het gaat zo ik drink nooit t(hee), gij drinkt altijd t(hee), hij drinkt t(hee) als hij aanwezig is, een ” ezelsbrugje” dat kan tellen, voorts is de uitleg van het artikel zeer klaar en duidelijk !

  2. Tsjonge, wat is die Guy slim zeg. Zeker veel strafwerk gemaakt vroeger. Waarschijnlijk daarom een enorme zeikerd geworden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken