skip to Main Content
Rajoy heeft 90 procent van het pensioenen reservefonds geplunderd in Spanje

Rajoy heeft 90 procent van het pensioenen reservefonds geplunderd in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De conservatieve regering van de Partido Popular met aan het hoofd minister-president Mariano Rajoy heeft in de jaren sinds 2011 dat zij weer aan de macht kwamen bijna 90% van het pensioenen reservefonds leeggemaakt. Afgelopen vrijdag maakte de regering bekend dat ze deze december 17,4 miljard euro nodig hebben voor de betaling van de pensioenen bestaande uit de gewone en extra betalingen. Een deel van dat geld is opnieuw afkomstig uit het reservefonds terwijl een ander deel door de sociale dienst geleend is van de regering.

Om de benodigde pensioenkosten te kunnen betalen in december heeft de Tesoria General de la Seguridad Social ofwel de Algemene Sociale Zekerheid 17,42 miljard euro nodig, geld wat op dit moment niet meer in het reservefonds aanwezig is. Om alles te kunnen bekostigen heeft de Sociale Zekerheid 3.586.000.000 (3,5 miljard) euro uit het reservefonds gehaald, ook wel bekend als “la hucha de las pensiones” of Fondo de Reserva. Daarnaast heeft men 4.206.000.000 (4,2 miljard) euro uit een reeds bestaande lening gehaald waardoor deze nu op is en 9.608.000.000 (9,6 miljard) euro, het merendeel dus, is afkomstig van de bijdragen die de Spanjaarden betalen ofwel de “cotizaciones”.

Plundering

Na deze nieuwe “plundering” blijft er nog maar 8,1 miljard euro over in het reservefonds wat het laagste is sinds 2002. Toen Mariano Rajoy de regering van de socialistische José Luis Zapatero overnam in december 2011 zat er meer geld dan ooit tevoren, te weten 66,8 miljard euro, in het reservefonds. Sinds Rajoy aan de macht is heeft zijn regering dus 87,88% uit de Fondo de Reserva gehaald.

Gepensioneerden

Het reservefonds is dus nagenoeg leeg en de vraag is of de Spaanse regering volgende maand en de maanden daarna wel de pensioenen kan betalen. Maandelijks dient de Sociale Zekerheid aan 9,5 miljoen gepensioneerden met een gemiddeld pensioen van 923 euro en in het geval van pensioenen 1.066 euro in totaal 8.807.000.000 (8,8 miljard) euro uitbetalen.

Speciale belasting

Gezien de huidige situatie van het reservefonds voor de pensioenen zoekt de overheid naar oplossingen om dit fonds aan te vullen. Een van de mogelijkheden is een speciale belasting om de financiering rond te krijgen. Volgens de conservatieve PP partij en de socialisten PSOE hoort de financiering van het reservefonds bij het zogenaamde “Pacto de Toledo” waaruit het reservefonds voor de pensioenen geboren is. Volgens dat pact zou een speciale extra belasting mogelijk zijn, net zoals in Frankrijk. Deze speciale belasting werd in 2016 al door de PSOE voorgesteld maar de PP wilde daar toen niets van weten. Nu zien de PP en Podemos wel iets in deze extra belasting zodat het reservefonds voor de komende jaren gegarandeerd is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Er wordt hier constant de indruk gewekt dat alle Catalanen zich van Spanje willen afscheiden. Echter de helft, en waarschijnlijk wel meer, willen dat NIET. Doe dus je huiswerk en scheer niet iedereen over 1 kam.
  #zomoevan#

 2. Het pensioenvraagstuk is in elk (EU) land een heet hangijzer, daar waar de vergrijzing van de samenleving toeneemt, langere levensverwachting (bij gepensioneerden) en vaak ook nog een lagere geboortecijfers (oftewel nieuwe aanwas).

  Tevens net als in vele (EU) landen worden de 50-tigers aan de kant gezet, ze zijn te duur, maken plaats voor jongeren, die goedkoper zijn en minder afdragen in de pensioenpot. De werkloze 50-tiger draagt niet meer bij, als het meezit gaat hij vervroegd met pensioen en anders zijn tijd uitzitten tot zijn pensioen, afhankelijk van de arbeidsduur (bijgedragen jaren in de pot) kan hij nog tot 100% uitgekeerd krijgen en dit tot het einde van zijn leven (misschien wel 20~30 jaren)

  Die (Spaanse) pensioenpot wordt gevuld door de werkende volk, maar uit de pot van de sociale voorzieningen wordt gesnoept door niet werkende van de samenleving ( niet te vergeten de goudzoekers die naar de EU trekken.) Dus dat er wat gelden worden geschoven is vrij normaal en begrijpelijk.

 3. Een groot onoverzichtelijk probleem is het. Het wegsluizen van gemeenschapsgelden . De bevolking in dit geval als voorbeeld Spanje te noemen. De bevolking is de aorta voor het steeds maar weer aanvullen van allerlei fondsen waar grote bedragen regelmatig verdwijnen . De pensioen-pot is groot en verleidelijk voor overheden. Het overhevelen is al jaren een normale bezigheid. Een doorn in het oog van burgers die het moeten opbrengen.
  Overheden kijken naar wat er jaarlijks binnen komt en niet naar de krimpende portomonee van de bevolking. De verantwoordelijken gaan toch na een korte tijd van regeren weer verkassen naar andere politieke afdelingen of zijn uit het beeld via een aangeboden topbaan in het bedrijfsleven.

  Het kan ook zo zijn dat ex politici helemaal uit het zicht verdwijnen richting een mooi optrekje in Spanje en verder.. Weg gemeenschapsgeld .
  De heren weten heel goed hoe zij hun vermogen moeten veilig stellen.
  Zo gaat het al jaren en jaren .

  De oplossing om dit bizarre ritueel de nek om te draaien. Dat ligt aan het volk die heeft de sleutel en de macht om radicaal de boel recht te zetten. Helaas is dat de spelt in de hooiberg.
  De verdeeldheid die er heerst onder bevolkingen dus ook in Spanje is erg groot.
  Dat is nu juist de troefkaart van de overheid en daar maken zij constant gebruik / misbruik van. Er wordt aan de top voortdurend smakelijk om gelachen. Die vinden de betalende burgers heel leuk en aardig. Ik kan goed begrijpen dat er steeds meer mensen hier tegen in opstand gaan komen. Eens spat het uit elkaar met een grote knal.
  Als een land totaal is ontspoort door stelen en corruptie. Dan stagneert de samenleving . Daarna kan je van alles verwachten en dat zijn meestal geen fijne omstandigheden. Natuurlijk ben ik zelf positief over Spanje een heerlijk land. Ik heb veel spaanse vrienden en familie die in Spanje wonen.

  Ik kan er geen noemen die stil zijn en zwijgen over al die politieke misstanden. Het borrelt onder de bevolking dat is niet echt positief ik hoop echt dat er op een normale wijze oplossingen komen. Een verantwoorde samenwerking met veel meer controle. Zoals het nu gaat is onacceptabel.
  Wat de EU betreft daar heb ik geen hoge verwachtingen van . Daar zit het ook niet goed eerder vaag en geeft een gevoel van wantrouwen.

  De mentaliteit die er heerst onder politici is nu niet iets om over naar huis te schrijven. Er zijn er wel die het anders zouden willen zien , maar hebben jammer genoeg nu niet de mogelijkheid , nog niet !! Dat er verandering komt daar ben ik van overtuigd. !! Liever vandaag nog als morgen.! Weg met al die primitieve politiek. Een groot obstakel is het.!

  1. dat hoeft geen revolutie te zijn ,alleen een ander stemgedrag bij de verkiezingen.
   En geen dik pensioen voor de politici of ontslag vergoeding. Ze weten vooraf dat het een job is van bepaalde duur

 4. Oh oh wat weten jullie het toch goed. Hoe luidt het spreekwoord ook al weer? Juist ja: “de beste stuurlui staan aan wal”.

 5. Wat een berrichtgeving “Geplunderd”. Het reservefonds was er nu juist om in economische slechtere tijden de pensioenen te kunnen garanderen. Dankzij de regering van Rodriguez Zapatero (PSOE oftewel de Spaanse PvdA) liep de werkloosheid en de staatschuld zo hoog op, en liepen de staatsinkomsten zo terug dat er wel een beroep op dat fonds moest worden gedaan. Een ander alternatief had geweest om de pensioenen met 20% te verlagen. Zapatero ging zo ver z’n economische boekje te buiten dat nu 6 jaar later nog steeds de staats huishouding nog niet op orde is. Zapatero liet het begrotingstekort oplopen tot 10% van het PIB (Spaans BNP). Zapatero nam in het laatste jaar van z’n presidentschap 120.000 extra ambtenaren aan. En zoals we weten hebben deze een levenslang contract en kunnen niet ontslagen worden. Om dat overschot aan ambtenaren te corrigeren, daar gaan jaren overeen.
  Er is NIETS geplunderd in Spanje, maar er is alles aan gedaan om de economie weer op de rails te krijgen.

  1. Onder welke steen kom jij vandaan? De PP doet niets anders dan sociale voorzieningen plunderen, daar merk je enkel niets van als je een uitkering uit Nederland of Belgie hebt. De Spanjaarden merken dit echter wel maar ow wacht deze kunnen hier niet reageren.

 6. Ik snap al dat negatieve gedoe niet. Geplunderd, maar toch niet ten eigen baten (van PP of regeringsleden??) Ik begrijp uit het artikel, dat het was om de pensioenen te betalen?? Of heb ik dat verkeerd begrepen?

  1. Het is geplunderd voor andere doeleinden want ze dachten dat de crisis wel mee zou vallen en zichzelf zou gaan oplossen, dus niet lullen en gewoon zakken vullen om het maar ordinair uit te drukken.

 7. Schokkend nieuws, maar niet onbekend, het gebeurd in ieder land.
  Hier in Nederland kunnen ze er ook wat van, jaar op jaar gaan wij erop achteruit, men beloofd veel, maar ondertussen word je bestolen.
  Het grote voorbeeld EU geeft aan hoe het moet.
  Mijn persoonlijke vertrouwen in de politiek is al tijden nihil.
  Het zijn pedante lieden, en zakkenvullers, die heeeeeel goed voor zichzelf zorgen.

 8. Wie zou er nu in de gevangenis moeten belanden??
  dat is schandalig wat die gedaan heeft en nog doet!
  wanneer worden de Spaanse gepensioneerden wakker?
  Och in ieder land is er een graaikultuur!maar toch niet op de kap
  van de gepensioneerden!! kom op voor jullie rechten!
  we gaan het voelen in onze portemonnee!!! meer belastingen gaan betalen!
  Schande aan de politiek!! Basta!!

 9. zou het niet beter zijn om de eigendommen van meneer rajoy te verkopen komen er al aardig wat miljoentjes op tafel en met hem de andere ook gewoon onder curatele ztten

 10. Geen nieuws onder de zon. Het 3de kabinet Lubbers heeft in de begin jaren 90 van de vorige eeuw ook 30 miljard euro door fraude laten verdwijnen uit de pensioenkas van het ABP. Deze fraude is toen nota bene ook nog gelegaliseerd door onze Tweede kamer. Kok, onze grote socialistisch roerganger is met deze praktijken doorgegaan. Het bedrijfsleven heeft toen, op kleinere schaal, ook lopen graaien in de diverse pensioenpotten. Ieder ander zou voor deze vergrijpen door justitie van bed gehaald en knijp gezet zijn. Dit alles volgens Wetboek van Strafrecht artikelen 321 – 325. Maximale straf is vier jaar.

  1. Klopt helemaal, maar naar dat geld kunnen we fluiten, Dit komt echt nooit meer terug. En ik vrees voor een toekomst waarin men van plan is om een EU pensioenfonds op te zetten, waar Nederland dan de grootste bijdrage aan mag leveren!?
   En intussen gaan Rajoy en zijn 40 rovers maar door en worden gaten met gaten gevuld. Hoe lang denkt men dit zo nog vol te kunnen houden? Spanje had al jaren geleden onder curatele moeten worden gesteld! Nu stevent men af op een financiële ramp.

 11. Er zit geld genoeg in Spanje; dus het is gewoon werk om een betere controle uit te oefenen. Vele eigenaren aan de kust verhuren hun woning en geven niets op. Dus als de inspecteur even al die bewoners aan de kust controleert of het huis van hun is of dat ze het huren, dan komt veel zwart geld boven water.

  1. Rajoy en zijn PP moeten gewoon weg en het beter opgeleide (niet corrupte) Podemos zou het stokje over moeten nemen. De PP heeft niets van zijn beloftes nagekomen en de algehele situatie in Spanje is daardoor op sommige plaatsen zelfs erger geworden, enkel rijkere plaatsen zijn booming de rest leeft in extreme armoede. De PP heeft alle nieuws in handen en manipuleerd het volk op een zeer negatieve manier. Ik zelf heb ze nog op geen enkel woord naar waarheid kunnen betrappen, vrijwel alles is gelogen.

    1. Ik begrijp de Catalanen ook, en kies ook overduidelijk de kant van de Catalanen, dat altijd beter dan een verrot stelletje corrupte figuren die een heel land naar de vernieling helpen. DE CAtalanen zijn tenminste wakker de rest laat zich voorliegen door het corupte PP.

     1. Wordt het al wat duidelijker waarom er zo hardhandig opgetreden is in Cataluña? Spanje feeft de rijkdom van de Catalanen hard nodig, dus…

     2. Hahaha, als er een partij die zich schuldig maakt aan leugens dan zijn het wél die fascistische Indeps. De EU zou ze opwachten met open armen, of anders uitwijken naar de EFTA ( European Free Trade Association), ook deze geven niet thuis. Laat staan het gemeenschapsgeld wat is weggesluisd voor de Indeps propaganda, geld die bestemd was voor het Catalaanse bevolking.

      Zoals Don Podems heeft geuit, “dat de Indeps het fascisme heeft aangewakkerd”, mij interpretatie is dat inderdaad die Indeps een fascistische weg zijn ingeslagen.

  2. Waarom aan de kust? Ha ja: de vreemdelingen moeten het weer betalen zekers? Ik ken er al enkele die gepakt zijn: boete van 10.000€ !!! Per keer! Die zijn gestopt of maw: geen verhuur = nogmaals minder toeristen…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by