skip to Main Content

Sinterklaas komt helemaal niet uit Spanje maar waarom denkt iedereen dat wel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De goed Heiligman Sinterklaas is al weken geleden aangekomen in Nederland en België, traditiegetrouw met de stoomboot uit Spanje. Het vreemde is echter dat iedereen zegt en zingt dat Sinterklaas uit Spanje is gekomen maar dat (bijna) iedereen ook weet dat de Sint werd geboren in Turkije.

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan …” wie kent het lied niet. Helaas is het echter zo dat de Sint helemaal niets met Spanje te maken heeft. De Sint werd als Nicolaas geboren in Patara, Turkije in het jaar 280. In de 4e eeuw was Nicolaas de bisschop van de plaats Myra en werd hij als heilig verklaard. Na zijn dood werd hij begraven in Demre in het zuidwesten van Turkije waar hij lange tijd rustte. In 1087 echter werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden naar Bari gebracht vanwege het oprukkende Islam. In Bari werd speciaal voor de goedheiligman een basiliek gebouwd met de naam Sint-Nicolaas.

Spanje

Maar, wat heeft dat nu met Spanje te maken, waarom zegt en zingt men dat Sinterklaas uit Spanje komt terwijl dat duidelijk niet het geval is. Alles heeft te maken met de geschiedenis en de relatie tussen Spanje, Nederland en België. Van 1568 tot 1648 was er oorlog tussen Spanje en Nederland, de bekende 80 jarige oorlog. Toch was er ook veel handel tussen beide landen. De Nederlanders ruilden goud en zilver voor kruiden en sinaasappels. De mensen dachten toen dat alles uit het zuiden en dus uit Spanje kwam. Dat is in de loop der tijd zo gebleven en wellicht zegt men daarom dat Sinterklaas uit Spanje komt.

Misschien komt het ook omdat de Italiaanse stad Bari een tijd bezet is geweest door Spanjaarden en daarmee de link gelegd wordt. Of misschien komt het omdat Spanje zo goed rijmt op Oranje.

Hoe dan ook, Spanje zelf heeft helemaal niets met het San Nicolas feest en viert pakjesavond dan ook op een andere datum, namelijk 5 of 6 januari, de dag van Los Tres Reyes Magos, zeg maar Driekoningen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Zoek eens op krampus foto’s is een klein duiveltje. Hij is zwart heeft een rode tong. Draagt een roe,een zak en een ketting. Heel veel kenmerken van zwarte Piet.
  Ik vermoed zelf dat Krampus ook in Nederland was. Kijk maar op youtube naar filmpje dan zie je hoe eng het is. Ze hebben denk ik daarom zwarte Piet gemaakt zodat het minder eng is. Kijk de film Wild geraas eens. Zelfs volwassen zijn bang voor Krampus.
  Jammer dat de omroep Wild geraas niet wil uitzenden.
  Ook de commerciële niet.

 2. Dat kan dan wel zo zijn maar de kleding (o.a. de korte pofbroek) en die prachtige zwarte krulkoppen van zwarte Piet lijken mij helemaal niet uit Turkije te komen. Toen ik een paar jaar terug mijn vrouw van het vliegveld bij Alicante afhaalde was daar een man met twee jonge knapen die een derde knaap kwamen afhalen. Wel mijn ogen rolden uit mijn kop want daar zag ik vier zwarte Pieten zoals ik die als kleine jonegn in de veertiger jaren heb gezien.

  1. Al die schreeuwlelijkerds die anti zwarte Piet zijn, moeten eerst flink met de roede ervan langs krijgen en daarna in de zak van zwarte Piet.

 3. Zou het ook zo laten.
  De kinderen denken dat de stoomboot uit Spanje komt.
  En daar gaat het om.

  1. Ik denk dat ik een jaar of zes/zeven was dat m’n ouders even serieus met me wilde n praten. Even later wist ik het: Sinterklaas en Zwarte Piet bestaan niet en hebben nooit bestaan …

   BELACHELIJK DUS, dat men bij SpanjeVandaag anno 2017 nog steeds in deze personen gelooft.
   Laten jullie et bou meer bij verslaggeving over Spanje en laat ons hier in Nederland de discussie maar voeren over Sinterklaar aen ZWARTE Piet, asjeblieft !!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken