Opkomst van grote mega-winkels naar het centrum van de stad in Spanje

Opkomst van grote mega-winkels naar het centrum van de stad in Spanje
Beeld: Twitter

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Afgelopen vrijdag 30 november werd in het centrum van Barcelona de eerste Leroy Merlin bouwmarkt in miniatuurversie in het centrum van de Catalaanse hoofdstad geopend. Datzelfde gebeurde in juli dit jaar al in Madrid en de Franse doe-het-zelfketen sluit niet uit dat er meer kleinere stadswinkels bij gaan komen. Leroy Merlin is echter niet de enige en niet de eerste die van groot winkel formaat overschakelt naar klein winkel formaat dichter bij de klanten.

De Franse bouwmarkt Leroy Merlin heeft afgelopen vrijdag 30 november in de Calle de Fontanella, pal naast het warenhuis El Corte Inglés en niet ver weg van de Plaza Catalunya, een kleinere stadswinkel geopend. Hiermee is de winkelketen overgeschakeld van een formaat van de grote 8.000 m2 grote winkelcentra buiten de stad naar een 2.500 m2 grote winkel in het centrum van Barcelona waar in plaats van 160.000 referenties 10.000 artikelen te vinden zijn.

Het is niet de eerste “urban” winkel van de Franse bouwmarkt aangezien Leroy Merlin afgelopen 18 juli in de Calle Raimundo Fernández Villaverde in het centrum van Madrid ook al een kleinere stadswinkel opende. Als het aan Leroy Merlin ligt komen er in de toekomst meer kleinere stadswinkels bij.

Andere ketens

Leroy Merlin is echter niet de eerste winkelketen die het centrum van een stad opzoekt. De eerste die dat deed was Decathlon die al jaren haar sportkleding en accessoires aanbiedt in kleinere winkels in winkelcentra en in het centrum van steden.

Meer recent is daar ook Media Markt bijgekomen die zogenaamde virtuele winkels heeft geopend in stadscentra. Dit zijn winkels waar fysiek geen producten aanwezig zijn en alles gekocht kan worden via grote schermen waarna het thuisbezorgd wordt. In Barcelona ligt er toevallig een pal naast de nieuwe Leroy Merlin “urban” winkel.

Ikea is ook bezig met zogenaamde stadswinkels waarbij er al twee winkels in Madrid te vinden zijn en er binnenkort een nieuwe winkel bij komt in Barcelona. In het geval van Ikea heeft elke winkel een thema zoals in Madrid een winkel met alles rondom de slaapkamers en een winkel met alles rondom de woonkamer.

Ikea heeft zich gerealiseerd dat de kleinere winkels in de centra van steden de toekomst kunnen zijn en wil dat samen met de verkoop via internet gaan uitbreiden in Spanje waardoor de plannen voor grote Ikea winkels (zoals we ze kennen) voorlopig in de ijskast zijn gezet.

Ook supermarkten zijn al jaren bezig om de grote winkelcentra buiten de stad te verplaatsen naar de centra van steden. Een goed voorbeeld daarvan is Carrefour die van het hypermarkten concept is afgestapt en kleinere winkels opent in de centra van steden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.