Opkomst van grote mega-winkels naar het centrum van de stad in Spanje

Opkomst van grote mega-winkels naar het centrum van de stad in Spanje
Beeld: Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Afgelopen vrijdag 30 november werd in het centrum van Barcelona de eerste Leroy Merlin bouwmarkt in miniatuurversie in het centrum van de Catalaanse hoofdstad geopend. Datzelfde gebeurde in juli dit jaar al in Madrid en de Franse doe-het-zelfketen sluit niet uit dat er meer kleinere stadswinkels bij gaan komen. Leroy Merlin is echter niet de enige en niet de eerste die van groot winkel formaat overschakelt naar klein winkel formaat dichter bij de klanten.

De Franse bouwmarkt Leroy Merlin heeft afgelopen vrijdag 30 november in de Calle de Fontanella, pal naast het warenhuis El Corte Inglés en niet ver weg van de Plaza Catalunya, een kleinere stadswinkel geopend. Hiermee is de winkelketen overgeschakeld van een formaat van de grote 8.000 m2 grote winkelcentra buiten de stad naar een 2.500 m2 grote winkel in het centrum van Barcelona waar in plaats van 160.000 referenties 10.000 artikelen te vinden zijn.

Het is niet de eerste “urban” winkel van de Franse bouwmarkt aangezien Leroy Merlin afgelopen 18 juli in de Calle Raimundo Fernández Villaverde in het centrum van Madrid ook al een kleinere stadswinkel opende. Als het aan Leroy Merlin ligt komen er in de toekomst meer kleinere stadswinkels bij.

Andere ketens

Leroy Merlin is echter niet de eerste winkelketen die het centrum van een stad opzoekt. De eerste die dat deed was Decathlon die al jaren haar sportkleding en accessoires aanbiedt in kleinere winkels in winkelcentra en in het centrum van steden.

Meer recent is daar ook Media Markt bijgekomen die zogenaamde virtuele winkels heeft geopend in stadscentra. Dit zijn winkels waar fysiek geen producten aanwezig zijn en alles gekocht kan worden via grote schermen waarna het thuisbezorgd wordt. In Barcelona ligt er toevallig een pal naast de nieuwe Leroy Merlin “urban” winkel.

Ikea is ook bezig met zogenaamde stadswinkels waarbij er al twee winkels in Madrid te vinden zijn en er binnenkort een nieuwe winkel bij komt in Barcelona. In het geval van Ikea heeft elke winkel een thema zoals in Madrid een winkel met alles rondom de slaapkamers en een winkel met alles rondom de woonkamer.

Ikea heeft zich gerealiseerd dat de kleinere winkels in de centra van steden de toekomst kunnen zijn en wil dat samen met de verkoop via internet gaan uitbreiden in Spanje waardoor de plannen voor grote Ikea winkels (zoals we ze kennen) voorlopig in de ijskast zijn gezet.

Ook supermarkten zijn al jaren bezig om de grote winkelcentra buiten de stad te verplaatsen naar de centra van steden. Een goed voorbeeld daarvan is Carrefour die van het hypermarkten concept is afgestapt en kleinere winkels opent in de centra van steden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.