Nog geen oplossing door ransomware getroffen beveiliger Prosegur

Nog geen oplossing door ransomware getroffen beveiliger Prosegur
Beeld: Prosegur / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Afgelopen woensdag 27 november werd het internationale Spaanse beveiligingsbedrijf Prosegur getroffen door een ransomware-aanval en 6 dagen later zijn de problemen nog niet opgelost. Prosegur zelf spreekt over een informatiebeveiligingsincident maar heeft wel besloten om alle communicatie met de klanten te beperken terwijl personeel naar huis is gestuurd.

Prosegur is getroffen door het Ryuk-ransomware dat o.a. ook de radiozender Cadena SER eerder al trof maar ook ziekenhuizen en andere bedrijven. Terwijl de IT specialisten van Prosegur al dagen bezig zijn om het lek te dichten en de ransomware te verwijderen, wordt er geklaagd door de klanten die bang zijn dat de service niet meer goed werkt.

In de Spaanse media wordt door diverse klanten aangegeven dat de smartphone app niet meer werkt waardoor men de camera’s in huis of bij bedrijven niet kan bekijken. Anderen menen dat de alarmsystemen niet meer werken of gebreken vertonen terwijl er ook gesproken wordt over camerabeelden die bij Prosegur met vertraging binnenkomen wat in het geval van diefstal natuurlijk niet handig is en waardoor de politie later benaderd wordt.

Prosegur zelf zegt echter dat alles normaal functioneert en dat de klanten zich geen zorgen hoeven te maken wat betreft de veiligheid en het correct functioneren van de diensten van de Spaanse beveiliger.

Prosegur heeft meer dan 170.000 mensen in dienst in 25 verschillende landen. De ransomware heeft als eerste de Spaanse tak van het bedrijf getroffen en is daarna verder verspreid naar andere landen. De Ryuk-ransomware bij deze incidenten zou zijn geïnstalleerd door andere malware die via macro’s in Microsoft Office-documenten binnen wist te komen in phishing e-mails die door personeelsleden werden geopend.

Prosegur heeft sinds 29 november niets meer over de besmetting vermeld op Twitter.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.