skip to Main Content
Werkloosheid Spanje gestegen vanwege ontslagen in toerisme
123rf

Werkloosheid Spanje gestegen vanwege ontslagen in toerisme

MADRID – In de maand november zijn er in Spanje 20.525 werklozen bijgekomen, het hoogste aantal sinds november 2016. In totaal heeft Spanje op dit moment 3.198.184 werklozen wat het laagste aantal is sinds november 2008. De meeste banen gingen verloren in de diensten en horeca sector dat sterk verbonden is met het toerisme.

Het aantal ingeschreven personen bij de Sociale Zekerheid in Spanje is met 53.114 personen gedaald, het slechtste cijfer sinds 2013 toen dat aantal nog 67.000 personen was. Sinds november 2018 is dit aantal echter met 431.254 personen gestegen.

Er zijn op dit moment in Spanje 3.198.184 werklozen maar er zijn in totaal 19.378.878 werkenden aldus de cijfers van het Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social. Daarvan zijn er 16.041.754 (-48.892) die een baan hebben terwijl er 3.269.092 (-2.884) zelfstandigen zijn.

De stijging van het aantal werklozen heeft veel te maken met de toeristensector, dat blijkt ook uit de aantal werklozen in toeristische gebieden zoals de Balearen met 11.557 werklozen meer, in Andalusië met een stijging van 7.501 werklozen en in Catalonië 6.667 werklozen (het gaat in dit geval om personen die ingeschreven staan bij de Seguridad Social).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. De combinatie van de faling van Thomas Cook, de totale instorting van de Britse pond en de reis onzekerheid veroorzaakt door de Brexit heeft er voor gezorgd dat de Britse toeristen massaal zijn weg gebleven in een periode waar ze normaal gezien meer dan 60% van het Spaans toerisme omzet vertegenwoordigen (ter info Griekenland heeft dit dus nog harder ondervonden). Bijkomende zijn de Europese en Globale economische cijfers voor het einde van het derde kwartaal ook niet om er vrolijke over te worden en natuurlijk is het reisbudgetten het eerste waar de mensen op gaan besparen als ze zelf al maar het gevoel hebben dat het de verkeerde economische kant uitgaat.

 2. Altijd hetzelfde liedje!! Zo vermoeiend!! Dat is niet de reden!! Gaat gewoon niet goed in Spanje met werk!! O.a.
  Een baan vinden en behouden is al moeilijj!! NIET SEIZOEN VERBONDEN!!!! GROTE RAMP DAT IS HET!! veel ouwehoer in de politiek weinig oplossingen!!!

  1. Ik ken niet alle sectoren, maar… goed personeel vinden en houden valt ook niet mee, in de horeca dan. De één komt plots niet meer opdagen zonder bericht, de volgende is ziek zonder ziekmelding (baja), de volgende geeft de drank gratis weg etc. Worden ze slecht behandeld? Nee, althans niet bij mij. Krijgen ze alles betaald? Ja, mèt een voltijd contract, conform cao (ruim 1.100€ exclusief extras zoals vakantie en kerst etc) plus alle overuren. Er is bij veel werknemers echt wat mis met de mentaliteit. Gelukkig weten we ook altijd wel weer goede mensen te vinden, die zijn er zeker. Maar ik denk dat veel mensen het aan zichzelf hebben te danken en dankzij hen ben ik bijvoorbeeld erg huiverig voor vaste aanstellingen.
   Ok, veel horeca ondernemers doen het allesbehalve netjes en die verzieken ook de mensen. Aan de andere kant is het met de personeelskosten in Spanje wel zo dat je meer dan 1€ voor een cortado zou moeten vragen als je alles volgens het boekje wilt doen. Maar niemand heeft er meer voor over, terwijl dat eigenlijk wel nodig is voor een gezond bedrijf dat zijn personeel goed behandelt en (financiële) zekerheid geeft.

   1. Zo hey, heuse 1100€. Ik hoop netto! Maar Spanje kennende is dat bruto en mag ook nog reiskosten zelf betalen. Geen pensioen opbouw etc.
    En dat bij huurprijzen vanaf 800-1000€ . Hey goed bezig joh! Lui lopen zich kapot en jij betaalt minder dan een MC Donald’s medewerker in NL krijgt. Terwijl levensonderhoud vrijwel even hoog is.

   1. Precies, elk jaar dezelfde ‘kop” boven het artikel. Alleen nu hebben ze erbij gezegd dat het met het toerisme te maken heeft.
    Volgend jaar het dubbele .

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken