menu: rubrieken, zoeken & meer

Coronapas-verplichting van kracht in de provincies Alicante, Valencia en Castellón

Coronapas-verplichting van kracht in de provincies Alicante, Valencia en Castellón
Beeld: @GVAsanitat / twitter

Coronapas-verplichting van kracht in de provincies Alicante, Valencia en Castellón

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Ga je op vakantie of familiebezoek in de autonome regio Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio, bestaande uit de provincies Alicante (Costa Blanca), Valencia en Castellón (Costa Azahar), dan moet je vanaf zaterdag 4 december 00.01 uur (nacht van vrijdag op zaterdag) rekening houden met de coronapas die vanaf nu verplicht is om diverse plaatsen binnen te mogen komen.

De coronapas-verplichting geldt voor alle inwoners van de regio maar ook de bezoekers die daar bijvoorbeeld overwinteren of op vakantie en familiebezoek zijn. Het gaat bij de coronapas of in het Spaans ‘pasaporte-Covid’ om het Europees digitaal coronacertificaat.

De coronapas moet vanaf 4 december 00.01 uur (nacht van vrijdag op zaterdag) getoond worden in de volgende gevallen:

  • Horeca zoals bars en restaurants waar meer dan 50 personen binnen kunnen.
  • Nachthoreca zoals discotheken, feest- en danszalen en pubs.
  • Tijdens bezoek aan bejaardencentra en verzorgingstehuizen (publiek en privé).
  • Tijdens bezoek aan ziekenhuizen (publiek en privé).
  • Muziek festivals en optredens (binnen en buiten).
  • Bingo’s en casino’s met horeca.
  • Bij bruiloften en communies.

De coronapas geldt niet voor terrassen en horecaruimtes in de buitenlucht, in winkels, winkelcentra, bioscopen, theaters, sportscholen en bij sportevenementen zoals voetbalstadions.

De controle van de coronapas gebeurt met een speciale smartphone app die ontwikkeld is en gebruikt wordt door het personeel bij die plaatsen waar een coronapas verplicht wordt. 

Er kunnen ook boetes gegeven worden voor het niet correct naleven van de coronapas-verplichting. In het geval van personen liggen die boetes tussen de 60 en 600 euro afhankelijk of de overtreding als licht of ernstig gezien worden. Voor bedrijven die zich niet houden aan de maatregelen gelden boetes tussen de 600 en 30.000 euro.

Wat is de ‘pasaporte Covid’?

De coronapas of ‘pasaporte Covid’ waarover gesproken wordt is niets meer of minder dan het Europees digitaal coronacertificaat of ‘Certificado COVID Digital de la UE’ dat in Nederland en België aangemaakt kan worden via de smartphone apps (internationale QR-code). 

Inwoners van de Valencia regio kunnen hun ‘Certificado COVID Digital de la UE’ via DEZE WEBSITE downloaden en uitprinten of als PDF opslaan op de smartphone. Om het document aan te vragen heb je een SIP-nummer nodig van de Sociale Zekerheidskaart, moet je de geboortedatum invullen en krijg je een SMS om je identiteit te bevestigen. BELANGRIJK: alleen een Spaans mobiel nummer is geldig.

In het geval van Spanje gaat het bij de coronapas om het 3G-model. Dat wil zeggen volledig gevaccineerden mensen, als je de afgelopen 6 maanden hersteld bent van Covid-19 of als je een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur of een antigeentest van maximaal 48 uur kunt laten zien voor niet-gevaccineerde mensen.