menu: rubrieken, zoeken & meer

Discussie over jachthonden blokkeert nieuwe dierenwelzijnswet Spanje

Discussie over jachthonden blokkeert nieuwe dierenwelzijnswet Spanje
Beeld: CAS & AnimaNaturalis

Discussie over jachthonden blokkeert nieuwe dierenwelzijnswet Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Landbouw blokkeert momenteel het voorstel voor een nieuwe Dierenwelzijnswet in Spanje. De jachtsector is niet tevreden over de maatregelen die van toepassing zijn voor jachthonden. Enkele punten van de nieuwe wet zijn bedoeld om het dumpen van honden tegen te gaan. Meer dan 50.000 galgo’s (hazewindhonden) en andere jachthonden worden na het jachtseizoen verwaarloosd en gedumpt volgens dierenwelzijnsorganisaties.

Twee maanden geleden werd het voorontwerp van de wet goedgekeurd. Volgens Sergio García Torres, directeur van het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten , ligt de ongecontroleerde hondenfok ten grondslag aan de hoge aantallen gedumpte honden. De nieuwe wet verbiedt de hondenfok door particulieren. Alleen geregistreerde professionals mogen nog honden fokken volgens bepaalde richtlijnen. Daarnaast moet een nieuw, nationaal registratiesysteem het dumpen van dieren verminderen. Ook komen er nieuwe normen voor de grootte en faciliteiten van ruimtes waar meer dan vijf honden verblijven. Het duivenschieten wordt verboden.

Jachthonden zijn geen huisdieren

De jachtlobby reageert afwijzend tegenover deze voorstellen. Naar eigen zeggen zijn hun honden geen huisdieren en hoeven ze dus niet aan de nieuwe wet te worden onderworpen. Volgens Luis Planas, de socialistische Minister van Landbouw, moet er onderscheid zijn tussen honden bestemd voor particulier gebruik en voor de jacht. Verder mag de wet de hondenfok niet beperken in plaatsen waar de jacht een belangrijke inkomstenbron vormt. Volgens een onderzoek van Deloitte genereert deze sector 187.000 banen. Bovendien zou de wet de rurale levensstijl in plattenlandsgemeenschappen in Andalusië, Extremadura, Castillië en León en Castillië-La Mancha aantasten. Een deel van deze regio’s ligt in handen van de socialisten (PSOE). De Spaanse krant El Confidencial stelt dat de Andalusische verkiezingen voor de deur staan en dit een gevoelige kwestie is die electorale vooruitzichten van de PSOE zou kunnen schaden.

Galgo-problematiek

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) maakt zich ons zorgen over de impact van deze discussie op de bescherming van jachthonden. Marius Kolff, directeur:

“Opnieuw laat de Spaanse socialistische partij PSOE de dieren in de kou staan. Omdat ze bang zijn voor stemverlies in bepaalde landelijke regio’s stemt de partij niet voor bescherming van de afgrijselijke mishandelingen die de jachthonden moeten doorstaan. Het gaat niet om een paar dieren, nee, minstens 50.000 dieren per jaar! Bij onze strijd tegen het stierenvechten maakten wij deze dubbele moraal om stembehoud van PSOE ook al mee.”

Volgens schattingen worden 50.000 galgo’s en andere jachthonden na het jachtseizoen gedumpt en/of gedood. Officiële cijfers bestaan echter niet. Om meer zicht te krijgen in het daadwerkelijke aantal gedumpte jachthonden per jaar, lanceerde het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten in januari een nieuw registratiesysteem . Opvangcentra kunnen voortaan doorgeven hoeveel dieren ze redden.

Volgens CAS zien de jagers de honden als voorwerpen: als ze niet langer dienen, laten de jagers ze aan hun lot over. Soms doden ze de dieren door ze in waterputten of ravijnen te gooien of aan bomen op te hangen. Zo werden in Tarancón in 2018 en 2021 twee massagraven gevonden met respectievelijk minstens 30 en 10 kadavers van galgo’s. Deze vondsten leidden tot veel commotie in de Spaanse samenleving.  

Campagne Save the Galgos

In oktober lanceerden CAS en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis de campagne Save the Galgos . De organisaties hebben de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de galgo-problematiek en een betere bescherming van de honden te realiseren. Sinds oktober bezochten ze Madrid, Valencia, Catalonië, Andalusië en Aragón, waar ze de media én volksvertegenwoordigers op de hoogte brachten van de noodzaak van het verbeteren van de bestaande reglementen en het creëren van nieuwe wetten. Na een bezoek in Andalusië stelde Senator Carles Mulet vragen aan de Spaanse regering over de situatie van de galgo’s in het land. Onder meer vroeg hij welke acties er genomen zijn om deze jachthonden te beschermen tegen mishandeling.

Ingezonden door: CAS International