menu: rubrieken, zoeken & meer

Extra druk op de Spaanse wegen vanwege de ‘puente de diciembre’ feestdagen

Extra druk op de Spaanse wegen vanwege de ‘puente de diciembre’ feestdagen
Beeld: @guardiacivil / twitter

Extra druk op de Spaanse wegen vanwege de ‘puente de diciembre’ feestdagen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vrijdag 3, zaterdag 4 en woensdag 8 december kan het extra druk worden op de Spaanse wegen, met name naar sommige kustgebieden maar met name naar de bergen waar skigebieden te vinden zijn vanwege de zogenaamde ‘puente de diciembre’. Deze bestaat uit een lang weekend vanwege de ‘Día de Constitución’ op maandag 6 december en de ‘Día de la Inmaculada’ op woensdag 8 december. Veel inwoners van Spanje hebben een lang weekend, tot en met woensdag 8 december of een hele week vakantie.

Zoals we in ons artikel HIER al uitlegden, hebben de inwoners van Spanje in december diverse feestdagen wat ook vrije werkdagen zijn. Een daarvan is maandag 6 december, ‘Día de la Constitución Española’, de dag waarop wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978. De andere feestdag is woensdag 8 december ‘Día de la Inmaculada Concepción’ ofwel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria wat een dogma van de Katholieke Kerk is dat met een hoogfeest gevierd wordt negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september.

Omdat deze dagen op een maandag (6 december) en woensdag (8 december) vallen, hebben veel inwoners van Spanje een lang weekend (3 tot en met 6 of 8 december) of een hele week (3 tot en met 12 december) vrij genomen om met familie en/of vrienden te genieten van onder andere de recent gevallen sneeuw in de skigebieden terwijl anderen ervoor kiezen om naar de kustgebieden te gaan of naar de Canarische Eilanden en zelfs naar het buitenland.

Maar die korte of lange vakantie heeft ook tot gevolg dat tijdens de ‘Puente de Diciembre’ er ook veel verkeer op de weg is. De Spaanse verkeersdienst DGT spreekt over minstens 8 miljoen verkeersbewegingen. Daarom begint traditiegetrouw op vrijdag 3 december om 15 uur de ‘Operación Salida ’ op de Spaanse wegen. De DGT verwacht de grootste drukte op de Spaanse wegen rond de grote steden op vrijdag 3 december tussen 16 en 22 uur en op woensdag 8 december tussen 16 en 23 uur.

Om het verkeer in goede en veilige banen te leiden heeft de DGT beschikking over honderden agenten van de Guardia Civil Tráfico afdeling en maakt men gebruik van 780 vaste radars/flitspalen waarvan 92 wegdelen controleren, 545 mobiele flitspalen met snelheidsregeling, 13 helikopters, 39 drones, 216 camera’s en 15 gecamoufleerde bestelwagens die verantwoordelijk zullen zijn voor het toezicht op het gebruik van mobiele telefoons en autogordels.