menu: rubrieken, zoeken & meer

Op reis met eigen vervoer naar Spanje en de huidige corona-situatie (uitleg landen)

Op reis met eigen vervoer naar Spanje en de huidige corona-situatie
Beeld: Freepik

Op reis met eigen vervoer naar Spanje en de huidige corona-situatie (uitleg landen)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Stel je wilt deze winter de corona-gekte ontvluchten in Nederland en België en voor korte of lange tijd naar Spanje gaan, waar moet je dan rekening mee houden, wat zijn de corona-regels in de landen waar je doorheen reist als je met eigen vervoer gaat en wat zijn de huidige regels in Spanje. We proberen een zo goed mogelijk overzicht te geven waar je als reiziger rekening mee moet houden.

Dit artikel heeft hoofdzakelijk betrekking op de eigen vervoer reizigers, de Nederlanders en Belgen die met de eigen auto, camper of motor naar Spanje reizen dus. Voor reizigers die met het vliegtuig reizen gelden andere regels die we onderaan dit artikel in het kort nogmaals uitleggen.

Om corona-veilig te kunnen reizen raden we de lezers aan alleen op reis te gaan als je gevaccineerd bent. Niet alleen is dat voor jezelf, je familie en/of vrienden en andere mensen veiliger, het maakt het reizen ook veel makkelijker nu op steeds meer plaatsen coronapassen worden gevraagd en niet-gevaccineerden minder flexibele regels hebben.

Voor aanvang van de overwinter-reis

Controleer voor aanvang van je reis naar Spanje altijd de officiële websites van Nederland (nederlandwereldwijd.nl ) en België (info-coronavirus.be ) wat betreft de corona-regels etc. Je kunt ook SpanjeVandaag goed in de gaten houden en kijken in onze speciale CoronaVirus-rubriek (LINK) voor de actuele informatie en updates over Spanje. Verder heb je nog de handige Europese website ReOpen.eu (LINK ) en de Spaanse website TravelSafe (LINK ). Beide websites zijn alleen in het Engels.

Zorg er ook voor dat je alle documenten of digitaal of op papier bij je hebt. Daarbij hebben we het over de eventuele gezondheidsverklaringen die nodig zijn in België en Frankrijk (Spanje alleen voor vliegtuig reizigers) en natuurlijk de coronapas ofwel het Europees digitaal coronacertificaat, daarover hieronder meer. Neem daarnaast voldoende mondkapjes (als het even kan de FFP2 versie) mee en voldoende handgel om je handen te desinfecteren. Controleer ook je reisverzekering en de dekking in geval van ziekte die met corona te maken heeft. Probeer ook een Europese gezondheidskaart of Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee te nemen, dat vergemakkelijkt eventuele medische assistentie in Spanje en andere EU-landen.

België en Luxemburg

Als je vanuit Nederland reist moet je door België en eventueel Luxemburg rijden en dus moet je ook rekening houden met de daar geldende corona-regels die voor iedereen gelden. Het doorreizen van België is geen enkel probleem en wordt gezien als essentieel en is toegestaan. Als je langer dan 48 uur in België verblijft moet je een Passenger Location Form (PLF) invullen. Als je dus alleen door België rijdt zonder daar te verblijven is het invullen van het PLF-formulier dus niet nodig. 

België in en uit reizen met het Europees digitaal coronacertificaat is geen enkel probleem. In België geldt op veel plaatsen een mondkapjesplicht, dus ook als je bij een tankstation of bar/restaurant langs de weg naar binnen gaat. 

Luxemburg in en uit reizen met het Europees digitaal coronacertificaat is geen enkel probleem. In Luxemburg geldt op veel plaatsen een mondkapjesplicht, dus ook als je bij een tankstation of bar/restaurant langs de weg naar binnen gaat.

Frankrijk

Met het Europees digitaal coronacertificaat kun je Frankrijk zonder problemen in, door en uit reizen. Vanaf 15 december verandert er echter wel iets voor 65-plussers met een Europees digitaal coronacertificaat die volledig gevaccineerd zijn. Vanaf die datum zijn 65-plussers zonder derde boosterprik niet meer welkom in o.a. restaurants want zonder drie corona-prikken vervalt de coronapas of het Europees digitaal coronacertificaat in veel gevallen. Ook 65-plussers moeten om een restaurant binnen te mogen komen vanaf 15 december een coronatest die slechts 24 uur geldig is hebben. Dat geldt dus ook voor de wegrestaurants en eventueel restaurants in hotels. Vanaf 15 januari 2022 geldt dit ook voor alle volledig gevaccineerden vanaf 18 jaar. We hebben daar HIER uitgebreid over geschreven.

Om Frankrijk in en door te reizen heb je een erewoordverklaring (statement of honor, in het Engels) nodig die je ingevuld bij je moet hebben, op papier of digitaal. Daar kan om gevraagd worden bij eventuele politiecontroles maar in de praktijk vinden deze bijna nooit plaats (behalve als je van Spanje naar Frankrijk rijdt, bij de eerste tolpoort aan Franse kant). In Frankrijk geldt op veel plaatsen een mondkapjesplicht, dus ook als je bij een tankstation of bar/restaurant en hotel langs de weg naar binnen gaat.

Spanje

Met het Europees digitaal coronacertificaat kun je Spanje zonder problemen in, door en uit reizen. Eigen vervoer reizigers hebben GEEN ingevulde gezondheidsverklaring via de SpTH-website nodig, dat geldt wel voor vliegtuigpassagiers en reizigers die met een boot in Spanje aankomen.

In Spanje geldt in steeds meer autonome regio’s een coronapas-verplichting. In het Spaans wordt deze de ‘pasaporte-Covid’ genoemd maar dat is niets minder dan de internationale (!) QR-code die in de smartphone apps in Nederland en België wordt aangemaakt. Daarover hieronder meer. 

De coronapas-verplichting geldt op het moment van schrijven in Catalonië (bars, restaurants, nachthoreca), Valencia regio (bars en restaurants met +50 gasten, nachthoreca etc.), Murcia regio (horeca met 100% capaciteit), Aragón (nachthoreca en festiviteiten), Navarra (restaurants met +60 gasten, nachthoreca), Baskenland (restaurants met +50 gasten en nachthoreca), Galicië (restaurants, bars vanaf 21 uur, nachthoreca), Balearen (bars, restaurants met +50 gasten, nachthoreca). Lees HIER een uitgebreid overzicht.

Het mondkapje is in Spanje nog steeds verplicht op praktisch alle plaatsen zoals in alle binnenruimtes zoals bijvoorbeeld supermarkten, winkels, bars, restaurants, musea en in het openbaar vervoer, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations, perrons en luchthavens. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. De politie kan boetes vanaf 300 euro geven als iemand weigert een mondkapje te dragen.

In Spanje is en blijft de norm de anderhalve (1,5) meter afstand binnen en buiten. Op dit moment wordt nog niet gediscussieerd over een verandering in deze algemene en landelijke corona-maatregel. Kan in de buitenlucht de anderhalve meter gewaarborgd worden dan hoeft men geen mondkapje te dragen. Lukt dat echter niet dan moet altijd het mondkapje gedragen worden. In de horeca moeten tafels en stoelen minstens 1,5 meter uit elkaar staan.

Welke coronapas is geldig?

Zowel in Nederland, België, Frankrijk en Spanje kun je het Europees digitaal coronacertificaat dat automatisch wordt aangemaakt in de CoronaCheck-app (LINK ) van Nederland of in de CovidSafeBE-app (LINK ) van België gebruiken. In deze smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) laten zien of je getest, gevaccineerd of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken. Je kunt via de websites ook een papieren versie aanvragen, iets wat altijd makkelijk is om bij je te hebben mocht je geen internetverbinding hebben in het buitenland.

In Spanje maakt men overal gebruik van het Europees digitaal coronacertificaat dat ook wel ‘pasaporte covid’ wordt genoemd. De inwoners van Spanje hebben krijgen hun Europese QR-code in de vorm van een PDF-document dat men daarna of opslaat op een smartphone of uitprint en in papieren versie gebruikt. Spanje heeft geen landelijk Covid-app zoals in Nederland en België. Mocht je in Spanje woonachtig zijn dan hebben we HIER omschreven hoe je jouw ‘Certificado COVID Digital de la UE’ kunt opslaan en bewaren in de SpTH-app. 

Vliegtuig reizigers

Hetgeen hierboven omschreven geldt voor eigen vervoer reizigers, behalve de regels die gelden als je eenmaal in Spanje bent zoals de mondkapjesplicht, de anderhalve meter afstand en de coronapas-verplichting  die geldt in de hierboven omschreven autonome regio’s.

Om Spanje binnen te komen met het vliegtuig heb je naast het Europees digitaal coronacertificaat ook het Spaanse gezondheidsverklaring nodig die is aan te maken via de Spaanse SpTH-website (LINK ) of speciale smartphone app (beiden alleen in het Spaans, Engels, Frans en Duits). De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app. 

Het invullen van dit document kan een lastig proces zijn maar kun je al aan beginnen als je een vluchtnummer hebt. Pas 48 uur voor aankomst in Spanje kun je dit formulier digitaal ondertekenen waarna je een QR-code krijgt. Na aankomst bij de luchthaven in Spanje wordt gevraagd naar deze QR-code die je moet laten zien of moet scannen. Officieel worden papieren versies van deze QR-code niet geaccepteerd maar in de praktijk gebeurt dat echter wel. Mocht je tijdens het invulproces problemen hebben kun je met de SpTH-website contact opnemen (wij kunnen daar helaas niet bij helpen).

Wij hebben geprobeerd zo duidelijk en uitvoerig mogelijk een uitleg te geven. Mocht er iets ontbreken of niet kloppen dan zijn we daar niet voor verantwoordelijk aangezien de corona-regels en maatregelen continue veranderen. Dit artikel is geplaatst op 3 december om 13.00 uur.