Search
menu
Search

Spanje verbruikt per inwoner per dag 245 liter water

Spanje verbruikt per inwoner per dag 245 liter water
Beeld: Canva

Spanje verbruikt per inwoner per dag 245 liter water

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft 2232 afvalwaterzuiveringsinstallaties (Estaciones Depuradoras de Aguas Residuales), die in totaal 4066 hm³ afvalwater behandelen, ongeveer 245 liter gezuiverd water per inwoner per dag. Daarvan is 131 liter alleen voor huishoudelijk gebruik, een van de laagste van Europa, volgens de gegevens die de afgelopen week zijn verstrekt tijdens de presentatie van de XVII Nationale Studie van drinkwatervoorziening en sanitaire voorzieningen in Spanje.

Het document bevestigt dat van de 4237 kubieke hectometer die in het afgelopen jaar werd geleverd, 67,4% werd verbruikt voor huishoudelijk gebruik, 11,9% voor de industrie en 20,7% in de categorie overige, waaronder bijvoorbeeld gemeentelijk of institutioneel gebruik. 

De sector heeft zich positief ontwikkeld op het gebied van waterbesparing en -verbruik, omdat dit sinds 2008 geleidelijk is gedaald. De coronamaatregelen tijdens de hoogtijdagen van de pandemie hebben het verbruik van water echter wel tijdelijk doen toenemen van 128 naar 131 liter per dag per inwoner.

De gemiddelde prijs van water tijdens de bestudeerde periode was 1,97 euro per m³ voor huishoudelijk verbruik. Hiervan komt 1,09 euro per m³ (55%) overeen met de leveringsdienst en 0,88 euro per m³ (45%) met de saneringsdienst. Met één eurocent heeft een inwoner van Spanje 5 liter water (drinkwater en sanitair). Voor 1,97 euro heb je evenveel water als 1000 liter flessen water die je in de supermarkt koopt.

Spanje heeft een van de laagste stedelijke watertarieven in Europa. Spanje zit 45% onder het Europese gemiddelde. De watertarieven zijn nog onvoldoende om de duurzaamheid van de dienstverlening te garanderen en er moet vooruitgang worden geboekt in de kostendekking waarbij de tarieven eigenlijk omhoog moeten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?