skip to Main Content

Niet meer roken in bars en restaurants! Op naar de rokersclub

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Nu de nieuwe anti-rookwet in Spanje in werking is getreden wordt er de eerste week van dit nieuwe jaar over niets anders gepraat en geschreven. Over het algemeen wordt de nieuwe wet goed ontvangen maar toch zijn er binnen 48 uur meer dan 800 meldingen binnengekomen bij de diverse instanties over het niet naleven van de nieuwe anti-rookwet, een van de strengste van Europa. Nu er niet meer gerookt mag worden in bars en restaurants is de rokersclub een alternatief. De diverse “clubes de fumadores” die er zijn in Spanje hebben in drie dagen velen honderden aanmeldingen binnengekregen van nieuwe leden.

Een rokersclub is een gesloten ruimte waar gerookt mag worden door de leden van zo’n club. De leden dienen een jaarlijkse bijdrage te betalen waarna ze mogen roken in de gesloten ruimtes. Dat de clubes de fumadores geen bars zijn blijkt uit het feit dat er geen drank en eten verkocht mogen worden aangezien een rokersclub geen commerciële instelling heeft. Ook de sigarettenautomaten mogen niet aanwezig zijn in de rokersclubs. Daarnaast is het verboden terrein voor niet-leden en uiteraard kinderen. Een rokersclub dient als dusdanig geregistreerd te worden bij de officiële instanties en uit tenminste drie leden te bestaan.

Uiteraard zijn er creatievelingen die oplossingen hebben gevonden voor de problemen rondom het opzetten van een rokersclub. Zo heeft een bar in Gijón, Asturias, een gesloten ruimte gemaakt in een deel van de bar wat nu in gebruik is als rokersclub. De eigenaren van de bar hebben hier niets mee te maken aangezien de ruimte verhuurd wordt aan de rokersclub. Buiten de net geplaatste deuren bevindt zich de bar, zonder rook en sigaretten, maar met drank, eten en personeel die kunnen helpen. De klanten dienen echter zelf het eten en drinken mee naar binnen te nemen aangezien het personeel niet naar binnen mag.

Ongetwijfeld zullen er de komende maanden meerdere clubes de fumadores ontstaan en ongetwijfeld zullen er honderden zoniet duizenden rokers lid willen worden van deze speciale rokersclubs. En dat allemaal omdat men verslaafd is aan de sigaretten, iets wat de rokers toch ook wel een beetje toegeven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend