skip to Main Content
Gevangengezette ex-vicepremier Junqueras wil naar Catalaanse gevangenis zodat hij regiopremier kan worden

Gevangengezette ex-vicepremier Junqueras wil naar Catalaanse gevangenis zodat hij regiopremier kan worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Vandaag 4 januari moet de afgezette en gevangengezette Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras opnieuw voor de rechter in Madrid verschijnen waarbij besloten wordt of hij op vrije voeten het verdere proces kan afwachten of dat hij nog steeds in voorlopige hechtenis zal blijven omdat de rechter meent dat er nog steeds vluchtgevaar is en kans op dezelfde strafbare feiten na vrijstelling.

Oriol Junqueras was voor de autonome verkiezingen van afgelopen 21 december de vicepremier van de ontbonden Catalaanse regering. Daarnaast is Junqueras ook de nummer één van de ERC partij en is hij kanshebber om de nieuwe regiopremier te worden van Catalonië. Daarmee is Junqueras een concurrent voor Carles Puigdemont die nog steeds niet is teruggekeerd van zijn eigen gekozen ballingschap in België.

Voor beide heren is het leiderschap op dit moment moeilijk want de voor de Spaanse justitie gevluchte Puigdemont zal na terugkomst in Spanje meteen naar de gevangenis overgeplaatst worden waarbij de kans op vrijheid na het betalen van een borg klein is aangezien in zijn geval er duidelijk sprake is van vluchtgevaar. Junqueras verblijft op dit moment in de gevangenis in voorlopige hechtenis omdat rechter Pablo Llarena nog steeds een vluchtgevaar ziet en er volgens hem een kans is dat Junqueras gewoon doorgaat met zijn rebellie als hij vrij zal komen.

Catalaanse cel

Volgens de advocaat van Junqueras wil de gekozen leider van ERC en kanshebber voor het regiopremierschap overgeplaatst worden naar een Catalaanse gevangenis mocht hij niet vrijkomen. Vanuit een gevangenis in Catalonië kan hij namelijk wel als nieuwe regiopremier ingelijfd worden en kan hij ook aanwezig zijn in het Catalaanse Parlement om zijn eed af te leggen. Dat is voor Puigdemont op dit moment vanuit België onmogelijk want hij moet zelf persoonlijk aanwezig zijn om zijn eed af te leggen.

Het is dus afwachten wat de rechter van het Spaanse Hooggerechtshof op 4 januari of dagen daarna zal beslissen. Of Junqueras blijft in de cel waar hij nu al sinds 2 november zit of hij komt na het betalen van een borgsom vrij en kan ingelijfd worden als nieuwe regiopremier mochten de separatisten voor hem en niet Puigdemont kiezen. Die keuze is nog niet helemaal duidelijk bij de ERC partij.

Politieke gevangenen?

Ondertussen zegt men in Catalonië nog steeds dat de personen die nu nog vastzitten in de gevangenis, te weten Oriol Junqueras, Joaquin Forn, Jordí Sanchez en Jordi Cuixart, politieke gevangen zijn die voor hun politieke ideeën zijn vastgezet. De rechter ziet dat echter anders en houdt hen in de cel omdat hij blijkbaar genoeg bewijzen heeft dat deze personen actief betrokken waren bij de rebellie, opruiing en het verdoezelen van staatsgeld waarbij hij denkt dat er vluchtgevaar is en herhaling van de strafbare feiten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. ‘Ik dacht dat iemand die wordt opgesloten zijn politieke rechten verliest en zich niet verkiesbaar kan stellen. Ofwel is dat in Catalunya ook overtreden (wat me niet zou verbazen) ofwel bestaat die finesse niet in de verkiezingswetgeving. Ik walg inderdaad van al dat huidig gekonkel en mediaaandacht van die twee; hoe die nog ooit door dezelfde deur zullen kunnen gaan? Alhoewel in politiek is alles mogelijk.’

  @Walter: Het betreft om een verdachte in voorarrest in afwachting van de uitkomst van zijn strafzaak, klaarblijkelijk is tot nu toe door de rechter geoordeeld dat de voorarrest nodig is om de maatschappij te beschermen.

  Er zijn maar een paar redenen waarom iemand geen parlementariër/minister mag worden, zoals het niet hebben van een Spaans paspoort, jonger zijn dan 18 jaar en geestelijk onbekwaam is verklaard. Ook kan de rechter iemand het recht om kandidaat te zijn bij verkiezingen ontnemen in de veroordeling. Een voorbeeld is ex-regiopresident Artur Mas, deze is veroordeeld tot het verbod om een parlementariër functie te bekleden gedurende 2 jaren.

  Ook de NL richtlijnen met betrekking tot verkiezingen en die van parlementariër zijn van gelijksoortige strekking. Neem bijvoorbeeld de huidige minister-president Rutte, deze heeft een strafblad door als staatssecretaris van Sociale Zaken veroordeeld tot het aanzetten tot rassendiscriminatie in 2003.

 2. We zullen wel zien wat het wordt, want zolang de justitie onder invloed staat van de politiek, kan men van alles verwachten.

  1. Ach dat liedje kennen we onderhand wel.
   In Spanje is de rechtspraak en politiek gescheiden. Maar dat topic is al zeer vaak voorbij gekomen, dus beetje mosterd na de maaltijd deze opmerking.

   Wat je kennelijk vooral NIET uit het artikel haalt is dat binnen de Separatisten kliek, er nu al onenigheid is, over wie nu de president moet worden. Die tweedeling was overigens al zichtbaar toen de illegale stemming in het parlement plaatsvond. De vice president en de president stonden er op zijn zachtst gezegd, heel ongelukkig bij als ze bij elkaar in de buurt waren.

   Na de verkiezingen riep Puigdemond gelijk dat hij de nieuwe president zou zijn voor de Catalanen, maar hij ging even aan het feit voorbij dat hij buiten Spanje zit en ook nog niet eens gekozen was. Dat hij er eerder al ongekozen zat, heeft hem kennelijk in de war gebracht. Zoals hij wel vaker feiten en zijn eigen leugens door elkaar haalt.

   Maar het spel is op de wagen, men is kennelijk achter de schermen druk aan het onderhandelen, maar gaan voorbij aan het feit dat de C´s eerst aan zet zijn. Daarna mogen anderen het proberen. En de tijd dringt, want ze hebben nog maar een kleine 3 weken voor ze een regering moeten hebben zitten.
   Als de voortekenen niet bedriegen, is het nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat dezelfde partijen weer bij elkaar in bed kruipen. Daarvoor is er teveel gebeurd en heeft met name Puigdemond bij zijn ex-makkers, teveel kwaad bloed gezet.

   We kijken wel hoe het afloopt, voorop moet staan dat met een regering krijgt die er voor het HELE Catalaanse volk zit en de wet gewoon volgt en niet een regering die alleen er zit voor zichzelf en zijn vriendjes. Dat heeft niet gewerkt en zal ook nooit gaan werken.

   Veel geluk en wijsheid voor de mensen daar die het moeten gaan doen, maar nog beter zou zijn, dat de partijen wat nieuwe front mensen naar voren zouden schuiven. Mensen zonder een verleden als wat er nu ligt.
   En AUB laat die Artur Mas gewoon uit beeld blijven, want dat figuur maakt echt alleen maar meer kapot dan heel.

   1. Juan, de meeste van je opmerkingen zijn terecht. Weet niet of je Belg bent, indien wel dan zult ge u mss ook blauw hebben geërgerd vorige week aan die reportage die Puidgemont, NV-A en grootkapitaal aan elkaar linkte (ook in Catalunya). Geld kent duidelijk geen kleur. Maar verklaart wel veel van mediaheisa.
    Ik dacht dat iemand die wordt opgesloten zijn politieke rechten verliest en zich niet verkiesbaar kan stellen. Ofwel is dat in Catalunya ook overtreden (wat me niet zou verbazen) ofwel bestaat die finesse niet in de verkiezingswetgeving. Ik walg inderdaad van al dat huidig gekonkel en mediaaandacht van die twee; hoe die nog ooit door dezelfde deur zullen kunnen gaan? Alhoewel in politiek is alles mogelijk.
    Als je de topics op dit forum volgt, lijkt C’s voor het moment niks te doen niettegenstaande ze toch de winnaar als partij zijn. Ik heb al eerder geschreven dat het vroeg dag zal zijn (17/01?) en hopelijk wordt dat momentum niet te grabbel gegooid want dan zijn we weer vertrokken. In een economic paper over Spanje wordt de harde realiteit nogmaal gesteld: Spanje kroop uit de financiële en sociale crisis maar door de Catalaanse kwestie is daar de bodem uit geslagen met dalende groei voor 2018 en terug stijgende werkloosheid. Dat al diegene die voor de separistische issue zijn daar eens eerst aub willen aan denken. Of zijn 1500 weggetrokken bedrijven ook propagande vanuit Madrid?

    1. Walter.
     Ik ben geen Belg.
     Ben een Hollander….maar eentje die al meer dan 10 jaar in Spanje woont….en nog zeker niet met 20 jaar met pensioen zal gaan.
     Maar we kennen de NVA kliek, we kennen ook alle problemen.
     De datum die je post is normaal de 23ste.
     Maar denk niet dat er op die dag een meerderheid zal zijn om te regeren.
     Je hebt voor de rest volkomen gelijk. Al zijn er geen 1500 bedrijven weg, maar meer dan 3000! Dat horen de mensen die pro Seps zijn niet graag…ssssttttt

     Spanje kroop en kruipt uit de crisis door de PP, ook al ben ik er zeker geen fan van, en dankzij de C´s de laatste keer.

     De hele Catalaanse kwestie zal de hele Spaanse economie jaren terug zetten en het zure daarin is dat de ex-regering daar (Catalanen) vooral dacht hun eigen zakken te vullen. Nu de ¨schele¨ zoals we die hier noemen, der Puigdemond naar de kroon wil steken, zal men zien dat die ¨schele¨ al jaren weet dat het helemaal niet zo goed gaat met de Catalaanse bedrijven. Hij was de persoon die anderen vertelde dat ze helemaal niet klaar waren voor een afscheiding van Spanje…..daarom hebben de heren nu een probleem.

     De ene wilde te graag, de andere vertelde hem dat het niet kon.
     En nu vanuit Belgie, ziet der P, dat hij fout zat en nu durft hij niet meer terug…ik zeg der P. moet het nieuwe gezicht worden voor de NVA….want in Spanje plakken ze zijn kop in de potten van het toilet….dan mikken wij mannen zeker raak als we mikken.

     Al met al, Spanje voorop om de Catalanen te helpen, want hun eigen mensen die ze ooit kozen, doen het niet.

     Geluk en wijsheid voor de juiste mensen!!

     1. Hou Peeke maar bij we kunnen er n België niks mee. Alhoewel er bij de nva enkele zijn met een andere mening

    2. Iemand die is opgesloten (voorarrest) verliest nooit zijn politieke rechten. Alleen NADAT hij is veroordeeld, maar nooit ervoor.

     1. Deels wél, met name op die momenten als men gesommeerd wordt om aanwezig te zijn in het parlement, zoals beëdiging en een stemming voor benoemingen, moties en regionale wetsvoorstellen.

      Vandaar dat Puigdemont en medevluchters wegblijven.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken