skip to Main Content
Is het overlijden van een migrant in de tijdelijke opvang-gevangenis in Archidona een gevolg van politiegeweld?

Is het overlijden van een migrant in de tijdelijke opvang-gevangenis in Archidona een gevolg van politiegeweld?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Sinds eind november worden er zo’n 500 migranten tijdelijk opgevangen in een gevangenis in de gemeente Archidona in de provincie Málaga. Die overplaatsing van Murcia naar de leegstaande gevangenis gebeurde omdat er simpelweg niet genoeg opvangruimte is voor de stroom aan Afrikaanse migranten. Sinds dat deze groep migranten onderdak hebben gevonden in de gevangenis is deze onderdeel geworden van een politieke strijd waarbij nu ook getwijfeld wordt aan de zelfmoord van een van de migranten.

In de laatste week van het afgelopen jaar werd de 36-jarige Mohamed Boudarbala dood gevonden in zijn cel ofwel tijdelijke kamer nadat hij zich met lakens had opgehangen. Volgens diverse mensenrechtenorganisaties en ook de in Algerije wonende broer is er echter sprake van dood door opzet omdat Mohamed door politiegeweld om het leven is gekomen en hij zeker geen zelfmoord heeft gepleegd.

De oproerpolitie moet regelmatig optreden in de gevangenis omdat de migranten klagen over de faciliteiten, eten en de kou en in opstand komen. Van een van deze politieacties is een korte video gemaakt die door een Algerijnse krant gepubliceerd werd en waarop te zien is dat iemand, volgens velen is dat de overleden Mohamed, op de vloer wordt gedrukt door een agent. Er wordt echter getwijfeld aan de echtheid van deze beelden en of deze wel in de gevangenis in Archidona zijn opgenomen.

Volgens zijn broer Ahmed die nog in Algerije woont spraken zijn overleden broer en hij dagelijks met elkaar en klaagde zijn in Spanje aanwezige broer Mohamed wel over het eten, de slechte voorzieningen en de kou maar niet over het leven zelf. Hij toonde geen tekenen dat hij zelfmoord zou gaan plegen wat de zaak volgens hem en mensenrechtenorganisaties vreemd genoeg maakt voor een grondig onderzoek naar de echte doodsoorzaak.

Het platform “plataforma ciudadana contra el CIE de Archidona” zet ook zijn vraagtekens bij de dood van Mohamed en zegt in de krant Diario Sur dat er meer getuigen zijn in de gevangenis van bruut politiegeweld. Dit platform wil dan ook dat de dood van de 36-jarige migrant onderzocht wordt door de onderzoeksrechter in Málaga. Men eist zelfs dat de minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido aftreedt.

Onder druk van diverse stichtingen, platformen en mensenrechtenorganisaties heeft de politie ondertussen aangegeven dat ze de zelfmoord van Mohamed Boudarbala gaan onderzoeken. De minister van Binnenlandse Zaken heeft volgens het platform in Málaga nog geen antwoord gegeven op de emails die zij meerdere keren gestuurd hebben.

De ongebruikte nieuwgebouwde (2017) gevangenis in Archidona heeft 1.008 kamers, een eetzaal, sportfaciliteiten maar ook klaslokalen en een kapper ter beschikking. Ondanks al deze faciliteiten blijven de mensenrechten-organisaties sterk gekant tegen de beslissing om de migranten in een gevangenis op te sluiten. Deze opsluiting zou een fundamentele aantasting van hun mensenrechten zijn.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zijn er per boot tussen 1 januari en 31 december 21.500 migranten naar Spanje gekomen. Vorig jaar in dezelfde periode kwamen er 6.046 migranten naar Spanje waardoor het aantal migranten in 2017 meer dan verdrievoudigd is sinds 2016. Spanje staat nu op de derde plaats van de ingangspunten in Europa, na Griekenland en Italië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Je weet niet of de video gemanipuleerd is, wat wel te betreuren valt is een dood persoon.
  Maar waarom zit je in de gevangenis, niet omdat je braaf bent.
  Je hebt toch de mogelijkheid om bij je broer iedere dag te klagen, over eten, kou en de gevangenis, het is geen hotel.
  Als je in de gevangenis zit hoor je daar thuis, en heb je te schikken naar de leefregels.
  Nogmaals een dode valt te betreuren, maar vakantie vieren doe je buiten de gevangenis.

  1. Nee Harrie, ze horen niet in een gevangenis thuis maar zijn daar tijdelijk gehuisvest vanwege gebrek aan andere huisvesting. Het zijn dus geen gevagenen die daar verblijven. TOch is een eigen cel nog altijd beter dan ergens in een tentenkamp.

 2. Zijn er hier nu ook al organisaties die vinden dat “vluchtelingen” opgevangen dienen te worden in 5-sterren paleizen? Moeten ze toch dit eens lezen:
  Begin 2016 concludeerden onderzoekers van het gerenommeerde Institut der Deutschen Wirtschaft al, dat maar weinig vluchtelingen kwalificaties meedragen die inzetbaar zijn in de Duitse industrie. Hun landen van herkomst hebben ook geen enkele industriële traditie.

  In een recente publicatie van hetzelfde instituut staat: 80% van de asielzoekers is jonger dan 35 en twee derde is man – het zijn dus ook niet de “meest kwetsbaren” die we hebben geholpen.
  Niet meer dan 58% van de volwassenen heeft een schooldiploma en slechts 19% beschikt over een beroepskwalificatie.
  Over de taalbeheersing hebben we het dan nog niet eens.

  Ondertussen lopen volgens de ramingen, in Duitsland alleen al, de jaarlijkse kosten van opvang op van €20 miljard dit jaar tot €29 miljard in 2020!

  1. Zeg je nou dat Syriërs die hun huis 4000 kilometer verderop door bommen kwijt zijn geraakt en nooit van plan waren om hier te komen bij binnenkomst geen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Zweeds, Luxemburgs én Spaans spreken? En niet eens geschikt zijn om te werken? Wat bezielt die mensen toch?

   O ja, ze waren door oorlog hun hele leefomgeving kwijt, dat was het…

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken