skip to Main Content
“Zwarte Pieten” discussie bij Driekoningenoptocht in Alcoy
Wikimedia

“Zwarte Pieten” discussie bij Driekoningenoptocht in Alcoy

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – De Driekoningenoptocht van de gemeente Alcoy in de provincie Alicante wordt gezien als de oudste van het land en het streven is om de Cabalgata de Reyes Magos die elk jaar op 5 januari wordt gehouden door Unesco op te laten nemen op de werelderfgoed lijst. Er is nu echter een klein scheurtje in dat plan gekomen nu diverse organisaties een einde willen aan de zwarte hulpjes van de Driekoningen. Het gaat hier net zoals in veel gevallen bij de Zwarte Pieten om blanke mensen die zwart geschminkt worden, de zogenaamde “negrets”.

De verenigingen zoals Afrofeminas klagen al enkele jaren over de “blackface” van Alcoy waardoor de discussie in Alicante erg veel lijkt op de Zwarte Pieten discussie in Nederland. Het zwart verven van blanke mensen is volgens velen allang niet meer van deze tijd en ook al lijkt het een onschuldig iets het is en blijft een vorm van discriminatie, aldus de vereniging. Het zogenaamde BlackFace werd in de Verenigde Staten veel toegepast maar is sinds 1960 verboden.

De afkeer van het zwart verven van blanke mensen is te lezen in een artikel in het magazine Afroféminas met de titel “Carta a los Pajes negros de Alcoi” waarin geschreven is dat de praktijk van het zwart verven van blanke mensen een teken is van de spot drijven en het niet respecteren van de zwart gekleurde bevolking, kinderen en volwassenen. Volgens de auteurs van het artikel zou er niets veranderen aan de Driekoningenoptocht indien de knechten (pajes) niet zwart werden geverfd.

De hele kwestie is door veel inwoners van Alcoy als zeer serieus genomen en over het algemeen is de mening dat er niets veranderd moet worden aan de traditie van de Driekoningenoptocht. Er wordt dan ook heftig gediscussieerd op de sociale media de laatste maanden waarbij er velen zijn die de 133 jaar oude traditie van de zwart geschminkte knechten verdedigen. Sterker nog, het mogen deelnemen aan een optocht als een van de vele pajes is een hele eer en iets wat traditiegetrouw gedaan wordt door vrijwilligers die weten wat ze doen.

Afroféminas voert echter op o.a. Twitter een andere campagne waarbij ze graag zouden willen zien dat de knechten van de Driekoningenoptocht niet meer zwart geschminkt worden om zo een einde aan het BlackFace in Alcoy te bewerkstelligen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 50 reacties
 1. Mijn drie kinderen hebben nooit op school gemerkt van donkere kinderen als Zwarte Piet uitschelden . Laatst op de BBC een serie . Zetten ze donker kindje naast een blank kindje en ze vragen dan naar het verschil . geen van hen benoemt de huidskleur maar zegt bijv. zij heeft een blauwe trui en ikeen rode . Kinderen zien geen verschil . En wie dat wel beweert liegt in zijn eigen straatje om zijn betoog kracvht bij te zetten . En zou wel een enkeling op oudere leeftijd zo genoemd worden , vergeet dan niet dat elk kind te maken krijgt met uitschelden . Dik, bril , dun , rood haar . Ik werd als roodharige wel 20 tot 30 keer per dag uitgescholden van mijn zesde tot 16e jaar . Dat was pas erg kan ik jullie vertellen . En zo zijn er meer die pas echt slachtoffer zijn zonder in de slachtofferrol te gaan zitten . Slachtofferrollen …….ik krijg er de kriebels van .

 2. “de zwart gekleurde bevolking, kinderen en volwassenen.”

  Dus de kinderen en volwassenen zijn geen onderdeel van de bevolking?
  De komma had een puntkomma moeten zijn. Dat geeft aan dat er een opsomming volgt. SMH

 3. Hebben we het allemal mis voor? Wat als de Blackface hetze, duidelijk voorbereid en gecoordineerd, veel eerder dan ”racisme” bestrijden , een regelrechte machtstrijd is tussen de oudere ”blanken” die er straks niet meer zijn en de ”nieuw aankomende gekleurde krachten”. Een kind weet dat je iedere blanke de boom kan injagen enkel en alleen met hem een racist te noemen. De ”dappere moderne blanke” kan zelfs deze doorzichtige pure racistische manipulatie niet meer aan en , gebukt onder zelf gecultiveerd schuldgevoel steekt kop en schouders onder het zand. Komen dan de ‘progressieve blanken” even meespelen, olie op vuur gooien, in een onderdanige hielenlikkerij/appeasement van de (meerderheid moslim) huilers en we zitten in ons huidig donker steegje.
  Het is zo doorzichtig dat we zelfs dat niet meer zien. Goed 2019, en leuke EU Verkiezingen!!

 4. Oei,oei,oei het woord neger is hier ergens gevallen nu wordt je beschimpt en weggestuurd met pek en veren..of mag dat ook al niet meer gezegd worden, wat een miserie !!!
  Kotsbeu wordt je van al die linkse ratten die ons erfgoed willen afbreken maar niets in de plaats kunnen bieden tenzij meer gekleurde allochtonen en die voelen dat zij hier heer en meester kunnen worden en hun cultuur en hun gewoonten aan ons zullen willen opdringen ! Goe bezig in Europa, misschien nog 20 jaar (als het zolang duurt) en dan moet je zondags niet meer naar de kerk, maar vrijdag naar het vrijdaggebed op straffe van stokslagen als ge niet komt. Goe bezig ARM EUROPA met zijn nutteloze bende politieke dik betaalde Sinterklazen (gesteund door zwaar corrupte bankinstellingen), die overal onze rijkdom gaan uitdelen zonder controle en de eigen bevolking die hard gewerkt heeft om tot deze welvaart te komen totaal negeren en een aalmoes geven. Kotsmisselijk wordt ik ervan en ook intens bedroefd om de teloorgang van wat voor ons waardevol was. Ik zal er niet zoveel hinder meer van hebben want mijn levens einde komt dichterbij, maar mijn kinderen en klein- en achterkleinkinderen die zullen een harde tijd gaan beleven en we zijn er niet ver af. Hoe is het mogelijk dat het zover zou komen

  1. Neger is een schitterend woord. Martin Luther King gebruikte neger/negro 13 keer in: I have a dream. Dominante ignorante activistische Afrikanen gebruiken het racistische anglicisme ‘zwart’ en de neplinkse blanken hier nemen dat slaafs over, net als het racistische anglicisme wit.

  2. Ik ben ook 81 jaar , dus ook mijn tijd moet het wel uit dienen maar ik denk ook dat wij die Nederland hebben groter gemaakt (na de oorlog) genoeg mensen hebben achter gelaten die het zullen waarmaken om ons erfgoed te beschermen ! Ted.

 5. Het woord “racist” wordt tegenwoordig nogal snel gebruikt door niet inheemse bevolking om zo hun gelijk af te dwingen. Wie is er dan racist ?

 6. Zullen we gelijk dan maar de clowns afschaffen? Roodharige mensen in de maling nemen, door ze met een extreem witte huid neer te zetten, schande. Ze extra grote, platte schoenen geven, alsof elke roodharige lomp en onhandig is. Ze dom laten overkomen door er clowns neer te zetten die niets snappen. De mensen die een roodharig kindje hebben of zelf hun hele jeugd gepest zijn doordat ze rood haar hebben weten hoe het voelt. Het is een schande! En dat allemaal verbergen achter het excuus, dat clowns traditie zijn en kindervrienden en dat kinderen ze zo leuk vinden! Wat een zieke wereld! (p.s. lees dit alles als een sneer met sarcastische inslag a.u.b.).

 7. Kan iemand van al die mensen die hier losgaan over het feit dat er mensen zijn die zich onprettig voelen over een zwarte Piet nu eens vertellen wat het probleem kan zijn van een blauwe-, groene- of regenboog Piet?
  Als je het dan zo’n gezeur vindt, waarom dan niet gewoon een andere kleur? Daar wordt het feest toch niet anders door.
  Als je niet bereid bent dit in te zien, dan wordt het echt tijd nog eens goed in de spiegel te kijken.

  1. Die paar mensen die zich onterecht onprettig voelen bij Zwarte Piet moeten zich laten informeren waarom hij of zij zwart is en niet (donker)bruin zoals alle negers en dat zij rode lippen hebben zoals blanken en gouden oorringen en chique kleren dragen zoals rijke edelen en niet de arme slaven enz enz. Het alternatief regenboogpiet vinden veel homo ‘s en bekrompen mensen die een hekel hebben aan homo’s een probleem. Zie verder vele andere reacties. Het uiteindelijke resultaat is dat donkere kinderen en volwassenen dadelijk worden gepest met bijv. de opmerking: ‘Jullie hebben vroeger Zwarte Piet de nek omgedraaid’.

  2. Beste HSL,
   Zal het proberen uit te leggen, want ik denk dat u de essentie geheel mist.
   Het gaat inderdaad niet om de kleur. Het gaat om het verkwanselen van onze cultuur, van onze tradities, van ónze normen en waarden. Daar hoort een sprookjesfiguur als ‘zwarte Piet’ ook bij. Die is zwart, en niet geel,blauw of paars. Zwart als roet uit de schoorsteen, waar hij/zij elke nacht door heen moet om de schoen cadeautjes te bezorgen. Dát is het verhaal wat wij onze kinderen wijsmaken. Al 350 jaar lang. Dáár gaat het dus over.
   Ook het verdwijnen van straatnamen van onze 17e eeuwse zeehelden past hier in. Want tja, waren dat niet op de eerste plaats ‘slavenhalers?
   Ja, die zaten er ook tussen. Iets wat in die tijd niet als misdadig gezien werd.
   Het is selectieve verontwaardiging van progressieve, politiek correcte naïevelingen met een eigen agenda. Het linkse gedachtengoed in Nederland zoekt nieuwe stokpaardjes, want de oude stokpaardjes van weleer zijn één voor een achterhaalt.
   Nu is het ‘zwarte Piet’, een tijd geleden begon het er mee dat de lekkernij ‘negerzoen’ niet meer kon. Dat was schandalig, en rasicme. Maar, ‘Blanke vla’ staat nog steeds in de schappen. Snapt u het nog? Dat is raar, want het komt op precies hetzelfde neer. Selectief kiezen dus. En dát is de hedendaagse essentie, en het gevaar van linkse ideologische drammerigheid.

 8. Het woord racistisch is al discriminerend. Ze maken onderscheid tussen rassen. Terwijl het over mensen gaat.

  Verder komt altijd die VOC of rondom die tijd weer naar voren. Waarvan 5% tot elite hoorde en de rest 95% van de bevolking net als de slaven ook eigenlijk slaven waren. Daarbij wordt een hele bevolking over één kam te scheren.
  Over racisme gesproken.
  Ook de Elite toendertijd uit Portugal,Frankrijk,Engeland, Spanje en Nederland waren vreselijk. En daar moet iedereen naar kijken en zijn walging uiten. Niet het klootjesvolk. Het klootjesvolk moest ook nederig zijn tegenover de elite. Niet alleen de slaven. Mensen moeten een hekel hebben aan de elitaire Nederlanders,Spanjaarden,Portugezen,Fransen en Engelse en benadeel niet het klooitjesvolk. Die konden niets aan de slavernij doen. En waren bezig met overleven.

  1. Inderdaad bestaan er geen rassen. Pas in de 19de kwam men daar achter. Er werd toen voortaan gesproken van variëteiten. Voor Afrikanen die daarvoor vooral zwart werden genoemd en in Amerika voor 3/5 mens werden gezien werd voortaan het chiquere woord negroïde voor gebruikt.

   1. Daarna heeft men variëteiten ingeruild voor rassen, wat weer een dierlijke connotatie heeft. Nu de EU elke vorm van discriminatie die te maken heeft met een etnische groep; bijv. een Fries die iets zegt over een Hollander dat is dat formeel racisme. Dus ‘racisme’ heeft tegenwoordig weinig meer te maken met hoe lang jij of je voorouders in de zon hebben gelegen.

 9. Voor mij is het nochtans eenvoudig: als ik in een land toekom dan pas ik me aan aan de gewoonten en de zeden van dat land. Kan ik dat niet dan vertrek ik weer

 10. Ik stel voor dat iedereen die de lokale of nationale traditie niet bevalt, verhuist naar het werelddeel waar hij of zij de sfeer niet zo verziekt als bij ons. Wij houden er niet van als jullie iedere gelegenheid aangrijpen om de feestjes en verwachtingen van onze kinderen en kleinkinderen te verzieken, omdat jullie daar blijkbaar een griezelig genoegen aan beleven. Als je dan toch wilt dwarsliggen, doe het dan op het spoor. Dan zijn wij blij.

 11. Hsl@ Het is ‘gekleurdere mensen’, niet gekleurd, want blanken zijn ook gekleurd, zelf in de winter en absoluut nooit wit! Ik heb nu ruim twintig jaar kinderen uitgelegd dat zwart en wit geen kleuren zijn en geen huidskleuren. Hou er mee op om mensen in een extreem niet-bestaand hokje te duwen. Heb overigens nog nooit kinderen racistische opmerkingen horen maken. Maar dat komt wellicht ook omdat wij er alles aan doen om elke vorm van discriminatie te voorkomen.

 12. In Afrika schminken veel Afrikanen bij traditionele festiviteiten zich wit om ook de boeman, spook enz uit te beelden. Geen blanke die daar over zeurt. Hoe kan dat nou toch?

 13. De schrijver van dit artikel gaat zwaar in de fout door de zwart geschminkte mensen ‘blackface’ te noemen. Zij hebben namelijk niets met de Amerikaanse of Engelse blackface te maken.

  1. Hoezo heeft het niets met de Engelse of Amerikaanse blackface te maken? In beide gevallen schminken blanke mensen zich zwart om een neger uit te beelden. Zit totaal geen verschil in.

   1. Oei,oei,oei het woord neger is gevallen nu wordt je beschimpt en weggestuurd met pek en veren..of mag dat ook al niet meer gezegd worden, wat een miserie !!!
    Kotsbeu wordt je van al die linkse ratten die ons erfgoed willen afbreken maar niets in de plaats kunnen bieden tenzij meer allochtonen en die voelen dat zij hier heer en meester kunnen worden en hun cultuur en hun gewoonten aan ons zullen willen opdringen ! Goe bezig in Europa, misschien nog 20 jaar (als het zolang duurt) en dan moet je zondags niet meer naar de kerk, maar vrijdag naar het vrijdaggebed op straffe van stokslagen als ge niet komt. Goe bezig ARM EUROPA met zijn nutteloze bende politieke dik betaalde Sinterklazen (gesteund door zwaar corrupte bankinstellingen), die overal onze rijkdom gaan uitdelen zonder controle en de eigen bevolking die hard gewerkt heeft om tot deze welvaart te komen totaal negeren en een aalmoes geven. Kotsmisselijk wordt ik ervan en ook intens bedroefd om de teloorgang van wat voor ons waardevol was. Ik zal er niet zoveel hinder meer van hebben want mijn levens einde komt dichterbij, maar mijn kinderen en klein- en achterkleinkinderen die zullen een harde tijd gaan beleven en we zijn er niet ver af.

   2. Omdat blackface een racistische oorsprong heeft en eindigde in een negatieve stereotype. Afrikanen mochten in de VS niet optreden in theaters. Daarom moesten Afrikanen uitgebeeld worden door blanken.
    Zwarte Piet symboliseerde oorspronkelijk de duivel en de dood enz. Later is er een anti-racistisch sausje aan toegevoegd: ‘Al ben ik zwart als roet, ik meen het goed’ en eindigde in een gelijkwaardige collega van Sint die nu zwart is VAN roet.

 14. Vroeger hadden ze geen last van de bedelaar spaarpotjes in de vorm knikkende negerkopjes .Als zwarte piet niet meer mag dan ook niet geen zwarte pieten meer bij het ocmw.Dan hebben ze natuurlijk geen last van onderdanigheid.Als het hun niet aanstaat dat ze het afbollen

 15. Ach zijn er ook in Spanje “niets te doen hebbende racistenkaart trekkende” mensen! In de ABC eilanden en Suriname word er met alle plezier door iedereen gewoon Sinterklaas gevierd zonder negatieve gevoelens. Wist u overigens dat er door “zwarte” mensen meer gediscrimineerd word dan door “witte” mensen?

 16. Blijkbaar zijn er toch nog altijd mensen die dit probleem niet begrijpen. Het gaat niet over het zwart of blauw schminken van blanke mensen, maar wel over het feit dat de onderdanige knecht een zwarte (geschminkt of niet) móet zijn. Dit wordt aangevoeld als een minachting van het zwarte ras of maw het ondersteunen van de gedachte dat het blanke ras superieur is tov het zwarte ras. 133 jaar geleden was die opvatting misschien algemeen aanvaard maar ik neem aan dat de meeste mensen (racisten buiten beschouwing gelaten) er in 2019 anders over denken. Door het vervangen van geschminkte door échte negers verandert er uiteraard niets, integendeel….

  1. Dus u trekt gelijk de racistenkaart maar? Ik denk dat u last heeft van een minderwaardigheidscomplex als u dit als minachting ervaart. Als ik deze mensen zie of in NL zwarte piet krijg ik niet het gevoel dat het te maken heeft met onderdanigheid of slavernij. Het zijn tradities in een feest zonder enige bijbedoeling. En zo behoort het ook te zijn!!

  2. Wat een geneuzel zeg ¨Anoniem¨
   Zet dan tenminste je naam erbij.
   En je laatste opmerking, vervangen door echte negers?? Net of die mensen het wel prettig vinden dat je hen een neger noemt. Maar dat terzijde.
   Het gaat hier in de eerste plaats om een onschuldig kinderfeest, waar nu weer door grote mensen enorme drama´s over worden gemaakt.
   Daarnaast, gaat het ook om het naspelen van een historische gebeurtenis, de 3 wijzen uit het Oosten zijn hierbij nu de 3-Koningen.
   Ik was er niet bij in het jaar nul hoor, dat geef ik direct toe, maar kennelijk waren er 2 licht gekleurde koningen en 1 donkere, of dat echt zo is of niet, dat laat ik in het midden, maar goed.
   Als er dus 1 donkere koning was, die uit een land kwam met mensen met een donkere huidskleur, dan lijkt het mij logisch dat ook zijn gevolg, dienaren, knechten, landgenoten, deze zelfde huidskleur hebben gehad.
   Oftewel, het heeft niets met minachting te maken, maar puur het na willen spelen van een gebeurtenis die ooit zo heeft plaatsgevonden. Als we daar al over racisme moeten gaan spreken en andere zware woorden moeten gebruiken, dan zijn we echt van het padje af met ons allen en kunnen we beter nooit meer buiten komen en altijd binnen zitten, dan kan er ook niets fout gaan
   Tenzij we van u niet in het donker mogen zitten, omdat dit dan weer een minachting is voor donkere mensen???

   1. Een blanke ‘wit’ noemen, dat is pas racistisch! Je denkt kennelijk nog net als in de middeleeuwen en de slaventijd, in de racistische zwart-wittegenstelling. Er wordt nergens zoveel racistisch gediscrimineerd als in het huidige Zuid-Afrika. Pesten heeft niks met racisme te maken. Wel alleen maar blanke Pieten toelaten, omdat zeurders het verschil niet kennen tussen de anti-racistische Z.P. en de uiteindelijk discutabele blackface en daarom donkere mensen geen Piet meer mogen spelen. Zie de intocht in het racistische Amsterdam

  3. Beste Anoniem,

   Gezien de reacties op uw bericht blijkt inderdaad dat de anderen het niet begrijpen en bovendien niet bereid bij te dragen aan een andere vorm van zwarte Piet of de Negrets.

   Ook bij de wettelijke afschaffing van racisme in Zuid Afrika en de VS zag je dezelfde reacties, het ridiculiseren van de mensen die de verandering voorstonden.

   De mensen die de discussie belachelijk vinden of de mensen die de traditie willen omvormen als zeurpieten aanduiden, zouden zich natuurlijk ook kunnen afvragen wat nu eigenlijk het probleem is om de knecht een andere kleur te geven. Maar uitgerekend zij zijn juist degene die hun poot stijf houden en zich beroepen op de traditie; alsof tradities geen veranderingen kennen.

   Voor alle duidelijkheid, ik ben bijna twintig jaar docent geweest in het middelbaar onderwijs en heb gezien hoe enorm pijnlijk het Sinterklaasfeest was voor een deel van de leerlingen.
   Altijd was er wel weer een witte pestkop die zichzelf verheven voelde boven de gekleurde medeleerlingen door fijntjes naar de rolverdeling te verwijzen tussen Sint en Piet.

   1. meneer Hoge Snelheids Lijn volgens mij heb de NL/B Surinaamse Sinterklaas en ZWARTE Pieten niets met rascisme te maken maar een geluk makende meedemens die andere mensen gelukkig maakt en of dat nu geel,rood,wit of zwart is niet ter zake doende. Dit waren GEEN slaven in de zin van SLAVENDRIJVENDE dikverdiennende magnaten maar gelukmakende mensen.
    En op een school mag je ook niet meer op de klassefoto als je geen toestemming geeft waarom dan er op gaan staan, over moderne dingen gesproken

   2. Een blanke ‘wit’ noemen, dat is pas racistisch! Je denkt kennelijk nog net als in de middeleeuwen en de slaventijd, in de racistische zwart-wittegenstelling. Er wordt nergens zoveel racistisch gediscrimineerd als in het huidige Zuid-Afrika. Pesten heeft niks met racisme te maken. Wel alleen maar blanke Pieten toelaten, omdat zeurders het verschil niet kennen tussen de anti-racistische Z.P. en de uiteindelijk discutabele blackface en daarom donkere mensen geen Piet meer mogen spelen. Zie de intocht in het racistische Amsterdam

    1. Zo is het Leo met een hoofdletter.
     Ik doe veel zaken met mensen in Zuid Afrika en daar zijn nu wetten waarbij de blanke bevolking minder rechten heeft dan de zwarte bevolking. Ja, ik zeg zwart, zo noemen ze het daar zelf ook! Voor alle kniesoren die daar weer over vallen.
     De land wetten en het bezit van onroerend goed is daar zo aangepast dat op veel plaatsen blanken GEEN bezit meer mogen hebben en als ze dat al hadden dit moeten afstaan aan zwarten.
     Zelfde als in Zimbabwe. Dus wij hier in Europa moeten ons maar aanpassen aan de immigranten uit donker gekleurde landen?
     Als die mensen het allemaal zo goed weten, laat ze dan eerst dat eens in hun eigen landen gaan doen, daar waar zwarten elkaar nog altijd uitmoorden, daar waar ze elkaar het licht in de ogen niet gunnen, pas als ze daar de zaken op orde hebben, dan mogen ze pas eens wat zeggen over de landen waarin ze te gast zijn.
     Ditzelfde geldt voor vrijwel alle moslim landen, Pakistanen, Afghanen etc slaan elkaar vanwege stammen oorlogen nog altijd de hersens in, maar komen wel elders heen vluchten en eisen dan gelijk maar dat het land waar ze heen zijn gegaan, zich aan hun normen en waarden aan gaan passen.
     We zijn echt te ver doorgeslagen in Europa en als we niet oppassen is het te laat, als het dat al niet is, en maken over een aantal jaren andere elementen hier de dienst uit!

   3. Hsl@ Het is ‘gekleurdere mensen’, niet gekleurd, want blanken zijn ook gekleurd, zelf in de winter en absoluut nooit wit! Ik heb nu ruim twintig jaar kinderen uitgelegd dat zwart en wit geen kleuren zijn en geen huidskleuren. Hou er mee op om mensen in een extreem niet-bestaand hokje te duwen. Heb overigens nog nooit kinderen racistische opmerkingen horen maken. Maar dat komt wellicht ook omdat wij er alles aan doen om elke vorm van discriminatie te voorkomen.

   4. Dus omdat er een pestkop was die donkere ging pesten. Moet iets worden veranderd. Ik ben ook voor dik uit gemaakt terwijl ik niet eens dik was. Had een taille van 65 cm en heupen 90 cm. Lengre 172cm En Kameel door leraar genoemd omdat ik met 12 jaar cup D had. Maar dik was ik niet. Moeten we dan ook allerlei carnavalsfeesten gaan aanpassen met dikke poppen. Nee toch! U als onderwijzer had dit moeten aanpakken en ook de ouders..Want die zijn de veroorzakers. Ook mijn leraar heeft mijn dom genoemd. Ik was een domme kameel. Lekker op 12 jarig leeftijd. Lekker voor je zelfvertrouwen. Moet ik nu op alle onderwijzers boos zijn. Nee natuurlijk niet. Vraag alle kinderen wat voor kleur bloed ze hebben. En iedereen zal het zelfde zeggen. Dat als ze discrimineren dat ze eigenlijk zichzelf discrimineren. Want de mens komt uit Afrika. Iedereen heeft dus oa Afrikaanse genen.

  4. Zwarte Piet is niet onderdanig en is geen neger.
   Je maakt de fout dat zwart een negroïde huidskleur is en ZP daarom een neger is. En je denkt dat ZP onderdanig is. Dadelijk ga je nog beweren dat rode lippen een stereotype negroïde kenmerk is. Niet dus.

  5. Er zijn zelfs velen die je het kwalijk nemen bij het gebruik van het woord neger. Te zot om los te lopen, het woord neger zou vernederend zijn maar zwarte niet. De vrouw van de video is duidelijk een latina waar de discriminatie tussen zwart, gekleurd en blank totaal niet bestaat. Ik ben verschillende malen in de caraiben geweest en ik ken iemand vrij goed die van daar komt en die kleurlinge is en vind dat soort afrofemina uitspattingen een schande voor de samenleving. Deze mensen die hiertegen protesteren staan op de zelfde hoogte dan de rascisten zelf. Way low.

 17. Zal niet lang meer duren voor je tijdens het Moros- en Christanenfeest niet meer vast kunt/mag stellen wie er in welk kamp thuis hoort? Nivelleren!!

 18. Lijkt me een Spaanse traditie waarover Spanjaarden moeten gaan discussiëren. Daar heeft geen buitenlander iets mee te maken.

 19. In de meeste plaatsen zijn er inmiddels ook genoeg mensen met een kleurtje van zichzelf om de rollen in de optocht te spelen.
  Wij krijgen hier ook zware problemen denk ik, want een deel van de kinderen gaat als smurf….jaja. Blauwe schmink.
  Dus mensen die vaak blauw zijn, gaan natuurlijk klagen.
  Daar zijn we op voorbereid nu.
  Maar kom op zeg….gezeik over zwarte piet, nu dit weer.
  Hebben dat soort lui niet iets beters te doen?
  De uitleg waarom die mensen het discriminatie vinden zegt meer over henzelf dan over de deelnemers in mijn optiek.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken