menu: rubrieken, zoeken & meer

Andalusië wil twee weken extra coronapas-verplichting in de horeca

Andalusië wil twee weken extra coronapas-verplichting in de horeca
Beeld: Europa Press

Andalusië wil twee weken extra coronapas-verplichting in de horeca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regionale overheid van de autonome regio Andalusië gaat aan het regionale Hooggerechtshof toestemming vragen om de coronapas-verplichting met twee weken te verlengen. Nu geldt de verplichting om een coronapas te laten zien in onder andere de horeca tot 15 januari maar dat moet als het aan de regionale regering ligt 31 januari worden.

Sinds maandag 20 december geldt in de autonome regio Andalusië een coronapas-verplichting in bars, restaurants, discotheken, nachthoreca en andere gesloten ruimten. Tot 15 januari 2022 00 uur geldt dat iedereen vanaf 12 jaar die een gesloten ruimte en terras van een bar of restaurants wil betreden een coronapas moet laten zien, in Spanje ook wel ‘pasaporte Covid’ of ‘certificado Covid’ genoemd. Dat geldt dus ook voor discotheken en andere nachthoreca.

De coronapas-verplichting in Andalusië geldt al sinds 8 december als men naar een ziekenhuis op bezoek wilt gaan of op bezoek wilt gaan in een bejaardentehuis op verzorgingstehuis (centros sanitarios con internamiento y centros sociosanitarios de carácter residencial). 

Maar de regionale overheid van Andalusië wil deze extra corona-maatregel verlengen van 15 tot 31 januari, iets wat het Tribunal Superior de Justicia de Andalucía (TSJA) eerst moet goedkeuren.

De coronapas of ‘pasaporte Covid’ waarover gesproken wordt is niets meer of minder dan het Europees digitaal De coronapas of ‘pasaporte Covid’ waarover gesproken wordt is niets meer of minder dan het Europees digitaal coronacertificaat of ‘Certificado COVID Digital de la UE’ dat in Nederland en België aangemaakt kan worden via de smartphone apps (internationale QR-code) en in Andalusië aangemaakt kan worden via de ClicSalud+  website of via het Ministerio de Sanidad  waarbij je een PDF-versie krijgt die je dan kunt uitprinten of downloaden en op je telefoon plaatsen als document of in de Spaanse SmTP-app zoals we HIER beschrijven.

En het personeel?

Klanten van bars en restaurants moeten dus nu een coronapas laten zien in Andalusië maar hoe zit dat met het personeel? Dat is net zoals in andere landen een moeilijk geval want men gaat er vanuit dat een klant een horecagelegenheid uit vrije wil bezoekt en dat kan weigeren omdat hij of zij geen coronapas heeft of niet wil laten zien. Het personeel moet zijn werk uitvoeren en de gegevens zijn veel beter beschermd, zo is hier te lezen. Ook mag er wat betreft werknemers geen discriminatie plaatsvinden of iemand wel of niet gevaccineerd is want vaccineren is nog steeds vrijwillig. Je kunt volgens de huidige wetgeving in Spanje (en andere landen) niet iemand ontslaan als hij/zij niet gevaccineerd is.