Search
menu
Search

Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2022 in Spanje: stem mee!

Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2022 in Spanje: stem mee!
Beeld: SEO/Birdlife

Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2022 in Spanje: stem mee!

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt door SEO/Birdlife in Spanje de Vogel van het Jaar gekozen. In 2021 wist de gierzwaluw of ‘vencejo común’ bijna 50% van alle stemmen te krijgen en dus werd deze bijzondere vogel in 2021 de opvolger van de 2020-Vogel van het Jaar, de kwartel of ‘codorniz común’. Maar wat wordt de Vogel van het Jaar in 2022? Ook jij kunt nog meestemmen!

Voor de ‘Ave del Año en 2022’ verkiezing zijn er dit jaar drie kandidaten uitgekozen waar iedereen nog tot en met 13 januari 11 uur op kan stemmen via DEZE WEBSITE. Het gaat om de grauwe kiekendief (aguilucho cenizo), de roodkopklauwier (alcaudón común) en de rosse waaierstaart (alzacola rojizo).

De grauwe kiekendief is een roofvogel uit de familie der havikachtigen. Een volwassen vrouwtje is circa 45 centimeter groot, het mannetje blijft iets kleiner, tot 38 centimeter. Het mannetje is grijs en heeft een gestreepte onderkant. Het vrouwtje is bruin. De leefomgeving, het gedrag en de broedgewoonten zijn vrijwel identiek aan die van de blauwe kiekendief. De grauwe kiekendief is echter slanker, en in de vlucht valt meteen de veel grotere beweeglijkheid en wendbaarheid op.

kiekendief
Beeld: Grauwe kiekendief / Canva

De roodkopklauwier is een zangvogel uit de familie van klauwieren. Het volwassen mannetje heeft een roodbruine kap tot op het achterhoofd. Hij heeft een zwarte band door de ogen. Zijn buik is wit en de mantel is zwart. De opvallende witte vlek op de vleugel is goed te zien in de vlucht. In vlucht is er op de staart een zwarte vlek te zien met witte randen. Er is een oranje vleem onder de vleugel. Het vrouwtje ziet er hetzelfde uit als het mannetje alleen heeft zij een iets lichtere kap.

roodkopklauwier 1
Beeld: Roodkopklauwier / Canva

De rosse waaierstaart is een zangvogel uit de familie vliegenvangers. De vogel lijkt niet op een vliegenvanger, maar meer op een klein soort lijster. De rosse waaierstaart is 15 tot 17 centimeter lang, het is een slanke vogel met relatief lang poten en het uiterlijk van een lijsterachtige. De vogel is herkenbaar aan zijn lange, kastanjebruine, waaiervormig staart die aan de brede onderkant afwisselend zwarte en wit gevlekt is. De vogel is van boven roodachtig bruin tot bruingrijs en van onder zandkleurig. De rosse waaierstaart heeft ook een duidelijke witte wenkbrauwstreep en daaronder een zwarte oogstreep.

rosse waaierstaart 1
Beeld: Rosse waaierstaart / Canva

Sinds 1988 houdt SEO/Birdlife in Spanje een wedstrijd waarbij men de ‘Ave del Año’ kan kiezen. Tot nu toe zijn er 31 vogels die de eer hebben gehad om vogel van het jaar te zijn geweest in Spanje. Hiermee wil SEO/Birdlife niet alleen de vogels eren maar ook bekendheid geven aan de verschillende types vogels en aandacht vragen voor de ecologische problemen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?