Buitenlanders mogen in Canada geen woningen meer kopen, gaat dat ook gebeuren in Spanje?

Buitenlanders mogen in Canada geen woningen meer kopen, gaat dat ook gebeuren in Spanje?
Beeld: Canva

Buitenlanders mogen in Canada geen woningen meer kopen, gaat dat ook gebeuren in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De regering van Canada heeft een nieuwe wet aangenomen waarmee er een verbod komt voor niet-ingeschreven buitenlanders om woningen te kopen of te investeren in onroerend goed. De reden hiervoor is dat deze woningen vaak als investering gekocht worden waardoor de woningprijzen enorm zijn gestegen. Iets soortgelijks gebeurt ook in Spanje waar in bepaalde regio’s ook al eens gesproken werd over een verkoopverbod voor buitenlanders.

Op 1 januari 2023 is een nieuwe Canadese wet in werking getreden die buitenlandse kopers gedurende twee jaar verbiedt om woningen als investering te kopen. De wet werd aangenomen vanwege de stijgende huizenprijzen in Canada sinds het begin van de pandemie en de overtuiging van sommige politici dat buitenlandse kopers verantwoordelijk zijn voor het opkopen van vastgoedbeleggingen. Volgens de regering zijn de huizenprijzen door dit soort beleggingen enorm gestegen en daar moet een einde aan komen want huizen zijn om in te wonen en niet om in te beleggen.

De Canadese wet voorziet in uitzonderingen voor de aankoop van huizen door immigranten en permanente inwoners van Canada die het als hun hoofdverblijf gaan gebruiken. Met andere woorden, de wet treft niet-ingezeten buitenlandse investeerders.

Volgt Spanje?

Maar de vraag is of Spanje een soortgelijke wet zou moeten invoeren. Feit is dat ook Spanje op veel plaatsen te maken heeft met het probleem van grote investeerders in onroerend goed. De enige autonome regio waar gediscussieerd wordt over een verbod van huizen verkopen aan buitenlanders, zijn de Balearen eilanden.

In het derde kwartaal van 2022 waren bijna 32% van alle verkochte huizen waar buitenlandse kopers bij betrokken waren op de Balearen. In heel 2021 was dat zelfs 38%. Hierdoor zijn de huizenprijzen enorm gestegen op de eilanden waardoor het voor de vaste bewoners op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera haast onmogelijk is geworden om een huis te kopen.

Een woning op de Balearen kost gemiddeld 3082 euro per vierkante meter. In Alicante, waar het aandeel buitenlandse kopers met bijna 43% groter is dan op de Balearen, is de gemiddelde prijs per vierkante meter de helft met 1597 euro. Op Tenerife is het aandeel buitenlandse kopers bijna 41% en is de gemiddelde prijs per vierkante meter met 2088 euro ook lager dan op de Balearen.

Het debat over het verbod op het kopen van huizen voor niet-ingezetenen is aanwezig op de Balearen eilanden tot het punt dat de regering een eerste commissie heeft opgericht met experts van de Universiteit van de Balearen om te bepalen of er instrumenten zijn die het mogelijk maken om de aankoop te verbieden van onroerend goed aan degenen die al vijf jaar geen ingezetene zijn. Het grootste probleem is echter dat als het om EU-kopers zijn er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen huizenkopers uit Spanje of andere EU-landen.

En hoe is dat in andere regio’s van Spanje? Voorlopig wordt er alleen op de Balearen gediscussieerd over een verkoopverbod aan niet-ingeschreven buitenlanders. Het is op de Balearen waar gesproken wordt over een groot probleem met betaalbare woningen, iets wat nog niet geldt voor andere regio’s. Sterker nog, op veel plaatsen ziet men de buitenlandse huizenkoper graag komen omdat hun investeringen belangrijk zijn omdat de buitenlanders vaak meer geld uitgeven en duurdere woningen kopen. Daarbij moet wel onderscheid gemaakt worden tussen de permanente huizenkoper, de vakantiehuiskopers en de investeerders.

Ga naar de inhoud