skip to Main Content
Protestmarsen tegen het jagen met honden in heel Spanje

Protestmarsen tegen het jagen met honden in heel Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op zondag zullen er in heel Spanje in meer dan 30 steden protestmarsen zijn van duizenden Spanjaarden die een einde willen aan de jacht met honden. Onder het mom van “No a la caza” (nee tegen de jacht) willen de dierenactivisten en verschillende stichtingen die dieren in nood helpen aandacht vragen voor het jagen met hazewindhonden (galgo’s), podenco’s en andere jachthonden rassen. Er zijn veel jagers die de honden nu het jachtseizoen is afgelopen in Spanje aan hun lot overlaten, dumpen of om het leven brengen.

Met de protestmarsen willen Spaanse dierenliefhebbers aandacht vragen voor het probleem van dierenmishandeling in Spanje. In dit geval speciaal met betrekking tot de jacht met honden. Februari is traditiegetrouw een zwarte maand voor de jachthonden in Spanje omdat er duizenden om het leven worden gebracht door het neerschieten, ophangen of verdrinken of gedumpt worden en aan hun lot worden overgelaten.

Het Plataforma No a la Caza wil wetten hebben in Spanje wat het jagen met honden niet meer moet toestaan. Er kunnen op die manier duizenden levens van honden gered worden. Naast dit platform doen er nog eens 491 stichtingen, platforms en andere groeperingen mee door in 31 steden de straten op te gaan om de levens van de jachthonden in Spanje te redden. Overigens gebeurt dat ook buiten Spanje in onder andere Parijs en Lyon in Frankrijk, Namur in België en Verona in Italië.

Jagen

Terwijl men in principe protesteert tegen de jacht met galgo’s en podenco’s en een verbod wil hebben op het jagen met honden wil Pacma (Partij voor de dieren) eigenlijk nog een stap verder gaan door het hele jagen te verbieden in Spanje. Een algeheel verbod op de jacht zal nog moeilijk gaan worden want er zijn in Spanje meer dan 900.000 jagers en nog eens duizenden toeristen die naar Spanje komen om te jagen. Zij tezamen schieten jaarlijks miljoenen dieren, vooral gevogelte, konijnen, wilde zwijnen, herten, vossen en wolven, dood voor plezier of voor eten. In veel gevallen worden honden gebruikt om de dieren op te jagen of op te halen maar de jagers zijn ook niet vies van het plaatsen van vallen die vaak nog illegaal zijn.

Europese Unie

Spanje is het enige EU-land waar het nog steeds is toegestaan om met jachthonden zoals de hazewind te jagen. In andere EU-lidstaten is het jagen met alle honden of bepaalde hondenrassen al jaren geleden afgeschaft zoals in Duitsland waar het sinds 1952 al niet meer is toegestaan of in België waar in 1995 een verbod kwam op het jagen met sommige hondenrassen. Zelfs in jachtland Groot Brittannië kwam een verbod in Schotland in 2002 en in Engeland in 2004, aldus David Rubio van het Plataforma No a la Caza.

Het is in veel landen nog wel toegestaan om met honden te jagen maar niet met galgo’s en podenco’s, rassen die meer voorkomen in Spanje dan in andere Europese landen. Andere hondenrassen die gebruikt worden bij de jacht (o.a. in Nederland en België) zijn staande honden, spaniels, retrievers, lopende honden, zweethonden, dashonden en terriërs.

Steden

Op zondag 4 februari worden er in 31 steden protestmarsen gehouden die om 12 uur beginnen. Veel deelnemers zullen meelopen met hun eigen honden en het is ook voor jou mogelijk (als je in Spanje bent) om mee te lopen en jouw stem te laten horen. Hieronder een overzicht van de steden die meedoen en de plaatsen waar de protestmarsen plaatsvinden (met dank aan Kristien)

A CORUÑA // Obelisco
ALICANTE // Plaza de los Luceros
ALMERÍA // El Palmeral (Playa de Zapillo)
ARRECIFE – Lanzarote // Recinto Ferial de Arrecife – 11h a 13h
BARCELONA // Pza. de Cataluña
BILBAO // Teatro Arriaga
BURGOS // Teatro Principal de Burgos (Diputación)
CÁDIZ // Pza. de San Antonio
CASTELLÓN // Pza. de Santa Clara
CIUDAD REAL // Parque de Gasset
CÓRDOBA // Explanada Hotel Córdoba Center (Vía Norte)
CUENCA // Estación de Renfe (C/ Mariano Catalina)
GIJÓN // Pza. del Humedal
GRANADA // Jardines del Triunfo
JAÉN // Estación de Renfe (Pza. Jaén por la Paz)
LAS PALMAS – Gran Canaria // Biblioteca Insular (Pza. de las Ranas) – 11h a 13h
LEÓN // Pza. de San Marcos (Parador)
LOGROÑO // Pza. del Mercado
MADRID // Puerta del Sol
MÁLAGA // Pza. de la Marina
MÉRIDA // Puerta de entrada del Teatro Romano
MURCIA // Pza. Glorieta de España
PUERTO DEL ROSARIO – Fuerteventura // Primero de Mayo, 64 – 11h a 13h
SALAMANCA // Pza. Mayor
SAN SEBASTIÁN // Ayuntamiento Donosti (Jardines Alberdi Eder)
SANTA CRUZ DE TENERIFE – Tenerife // Pza. Weyler – 11h a 13h
SANTANDER // Pza. Porticada
SEVILLA // Prado de San Sebastián (estación de metro)
TOLEDO // Parque de “La Vega” (Paseo Merchán)
VALLADOLID // Pza. de España
ZARAGOZA // Pza. de España

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken