skip to Main Content
Spanje en andere EU-landen erkennen Guaidó in Venezuela
123rf / Publico

Spanje en andere EU-landen erkennen Guaidó in Venezuela

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Europees ultimatum om nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven aan de huidige Venezolaanse president Maduro liep deze maandag na acht dagen af. Diverse EU-landen inclusief Spanje hebben niet langer gewacht en erkennen vanaf nu de oppositieleider Juan Guaidó officieel als interim-president van Venezuela.

De Spaanse premier Pedro Sánchez erkennende maandagmorgen officieel de oppositieleider Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Dat deed Sánchez via een officiële verklaring in het Palacio de la Moncloa. Vanaf nu ziet Spanje Guaidó als enige kandidaat om presidentsverkiezingen uit te schrijven.

Spanje erkende op hetzelfde moment dan andere EU-landen zoals Frankrijk, Duitsland, Groot Brittannië en ook Nederland Guaidó als de persoon om eerlijke en democratische verkiezingen uit te schrijven in Venezuela. België heeft op het moment van schrijven Guaidó nog niet als interim-president erkent.

Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) wonen er 188.025 Spanjaarden in Venezuela, dat is op Frankrijk (232.693) en Argentinië (439.236) de grootste groep Spanjaarden in het buitenland. Volgens het INE wonen er 95.474 venezolanen in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Helaas ging het in de Oekraine ook zo, Fransje Timmermans de E.U. blaaskaak stond op de Majdan in Kiev, riep de zittende en gekozen president ter verantwoording en zette de chocolademagnaat Porosjenko op diens plaats.
  Gevolg tienduizenden doden, opstekend fascisme, boycot van Rusland en steeds minder vertrouwen van de burgers in heel Europa in Democratie wat er voor doorgaat.
  Ik verbaas me over de positie van Spanje want zij hadden vaker een uitzondering situatie in Latijns-Amerika, mede door handelsstromen daar.
  Zelfs Belgie houd nog een slag om de arm.
  De landen die de Amerikaanse pion Guaido steunen, kunnen in een later stadium niet “wir haben es nicht gewust” zeggen.
  De burgeroorlog staat op uitbreken en dat is niet vreemd door het risicovolle gedrag van het “beschaafde democratische kapitaal”.

  1. Venezuela zal altijd een chaos blijven volgens mij, ook die nieuwe leider krijgt het niet voor elkaar om een eenheid in dat land te bewerkstelligen, omdat iedereen daar maar raak klooit voor “z’n eige” en liever lui dan moe.
   Een financieele pestzooi, alles behalve olie wordt daar geïmporteerd en gevoel voor organisatie en discipline heeft daar niemand.

 2. Goede zaak, tijd dat die dictator ophoepelt. Welliswaar verkozen maar nu een dictator die Venezuela in de afgrond gestort heeft.
  En stop nou eens met elke keer de USA erbij te slepen. Iedereen met wat verstand ziet toch wat een criminele bende Maduro en de vriendjes van hem zijn. Of bent u een stille aanhanger van die fijne regimes als Cuba, Zimbabwe, Bolivia etc.

 3. De krant El País noemde Maduro, nu de wind draait, een troefkaart van Cuba. Omgekeerd, kun je zeggen dat Guaidó een troefkaart is van de Loge.

 4. Democratie nieuwe stijl, Amerika roept een onbekend iemand uit tot interim president en schoothondjes Spanje en Nederland oa volgen de grote leider. Niemand heeft op de man gestemd en toch president.

  1. Dus net als in Spanje, Sanchez is niet verkozen, had niet de meeste stemmen en is nu toch de president.
   En de democratie waar je het nu over hebt in Venezuela is een schijn vertoning, er is bergen bewijs dat er tijdens de her-verkiezing van Maduro op grote schaal fraude is gepleegd, als dat jouw idee van een juiste werking is van een democratie, dan snap ik je reactie wel. Niet dat ik vind dat je gelijk hebt, maar jij hebt een andere definitie van democratie dan de meeste mensen in de wereld.
   Bij jou hoort fraude plegen, geld in de eigen zak steken en de bevolking laten verrekken bij een normale democratie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken