Lichte aardbeving van 2,1 op de schaal van Richter op Mallorca

Lichte aardbeving (2,1) op Mallorca
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – Het komt niet vaak voor op de Balearen en Mallorca maar in de nacht van maandag op dinsdag konden inwoners iets merken van een aardbeving met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter, of eigenlijk een aardbeving van 2,1 mbLg, een meting die gebruikt wordt voor lichte bevingen. Het epicentrum lag volgens het Spaanse Geografische Instituut (IGN) tussen de plaatsen Vilafranca en Petra.

De kans is groot dat niemand op Mallorca iets gevoeld heeft van deze aardbeving want naast de zwakke kracht van 2,1 op de schaal van Richter vond deze beving plaats om 2.50 uur ‘s nachts wanneer in principe iedereen slaapt. De voor Mallorca redelijk unieke aardbeving vond plaats op 9 km diepte tussen Vilafranca de Bonany en Petra, praktisch in het centrum van het eiland.

Aardbevingen op de Balearen en dus ook Mallorca komen niet veel voor maar het is al eerder gebeurd. De ergste aardbeving ooit vond plaats op 15 mei 1851 met veel schade aan o.a. de kathedraal van Palma en andere gebouwen. De nabevingen gingen zelfs door tot aan augustus 1852, meer dan een jaar later dus.

Later in 1925 vond er in het zuidwesten een beving plaats en ook in 1978 in het zuiden van Mallorca. De ergste recente aardbeving vond plaats in 2003 maar niet bij Mallorca maar voor de kust van Algerije met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Er was toen veel schade in plaatsen als Palma, Inca, Manacor, Muro en Sóller omdat de zee dankzij de zeebeving steeg. Ook Formentera, Ibiza en Menorca hadden toen te maken met de gevolgen van deze zeebeving.

Er was korte tijd paniek op Mallorca omdat men bang was voor de gevolgen van een tsunami, iets dat uiteindelijk uitbleef. Niemand raakte gewond maar tientallen boten werden verwoest door het stijgende water. Ook zorgde de stijgende zee voor overstromingen in plaatsen die aan de kust liggen.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.