Lichte aardbeving van 2,1 op de schaal van Richter op Mallorca

Lichte aardbeving (2,1) op Mallorca
Beeld: 123rf

PALMA – Het komt niet vaak voor op de Balearen en Mallorca maar in de nacht van maandag op dinsdag konden inwoners iets merken van een aardbeving met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter, of eigenlijk een aardbeving van 2,1 mbLg, een meting die gebruikt wordt voor lichte bevingen. Het epicentrum lag volgens het Spaanse Geografische Instituut (IGN) tussen de plaatsen Vilafranca en Petra.

De kans is groot dat niemand op Mallorca iets gevoeld heeft van deze aardbeving want naast de zwakke kracht van 2,1 op de schaal van Richter vond deze beving plaats om 2.50 uur ‘s nachts wanneer in principe iedereen slaapt. De voor Mallorca redelijk unieke aardbeving vond plaats op 9 km diepte tussen Vilafranca de Bonany en Petra, praktisch in het centrum van het eiland.

Aardbevingen op de Balearen en dus ook Mallorca komen niet veel voor maar het is al eerder gebeurd. De ergste aardbeving ooit vond plaats op 15 mei 1851 met veel schade aan o.a. de kathedraal van Palma en andere gebouwen. De nabevingen gingen zelfs door tot aan augustus 1852, meer dan een jaar later dus.

Later in 1925 vond er in het zuidwesten een beving plaats en ook in 1978 in het zuiden van Mallorca. De ergste recente aardbeving vond plaats in 2003 maar niet bij Mallorca maar voor de kust van Algerije met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Er was toen veel schade in plaatsen als Palma, Inca, Manacor, Muro en Sóller omdat de zee dankzij de zeebeving steeg. Ook Formentera, Ibiza en Menorca hadden toen te maken met de gevolgen van deze zeebeving.

Er was korte tijd paniek op Mallorca omdat men bang was voor de gevolgen van een tsunami, iets dat uiteindelijk uitbleef. Niemand raakte gewond maar tientallen boten werden verwoest door het stijgende water. Ook zorgde de stijgende zee voor overstromingen in plaatsen die aan de kust liggen.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Heeft er iemand zin om te neuken? Ik heb dure seksspeeltjes.

Wij hebben het recht om reacties te verwijderen.
Dit was nodig voor mijn geluk.

Ja, ik heb er zin in, waar woon je?

Wij hebben het recht om reacties te verwijderen.
Ik reageer op een vraag van iemand.
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.